belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Koordinátorainkkal és a Múzeumi a’la carte-tal idén behálóztuk a Múzeumok Majálisa különkiadását

A tavalyi évhez hasonlóan a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) idén is mindkét jelenleg futó európai uniós projektjével (Cselekvő közösségek és Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek) képviseltette magát a Múzeumok Majálisán, mely ebben az évben rendhagyó körülmények között, nem a jól megszokott Múzeumkertben, hanem a múzeum épületében és belső udvaraiban – mégis jelentős érdeklődés mellett – került megrendezésre.

A projektekkel kapcsolatos információkon és előadásokon túl a május 13-án, vasárnap lezajlott Múzeumok Majálisára meglepetésekkel és nyereményjátékkal is készültünk. Ezévi mottónkkal és a MOKK múzeumi koordinátori hálózatának bevonásával játékos formában igazodtunk a Múzeumok Majálisa és ICOM idei kiemelt témájához, a hálózatosodáshoz.

Hálózd be a MOKK múzeumi koordinátoraival és a Múzeumi a’la carte-tal a Múzeumok Majálisát, fogj ki három aranyhalat és nyerj!

A fenti felhívást tartalmazó szórólapokat osztva találkozóra hívtuk a játékos kedvű érdeklődőket a Magyar Nemzeti Múzeum 2. emeleten, a Kupolateremben lévő standunkhoz. A több, mint 200 múzeum kiállításait és múzeumpedagógiai foglalkozásait megjelenítő Múzeumi a’la carte adatbázisban szereplő, koordinátorainkkal is kapcsolatban lévő hazai múzeumokra vonatkozó kérdéseket tettünk fel a játékosoknak. Természetesen mindenkinek segítettünk a válaszadásban, közben pedig bemutattuk a MOKK tevékenységét, széles továbbképzési palettáját, a Múzeumi a’la carte felületét és annak továbbfejlesztési terveit, a Cselekvő Közösségek projekthez kapcsolódóan éppen lezajlott Közösségek Hetét, valamint anyaintézményünk, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ezévi programkínálatát.

Koordinátorainkkal és a Múzeumi a’la carte-tal idén behálóztuk a Múzeumok Majálisa különkiadását

A játékosok a válaszban szereplő múzeum standjának vagy sátrának felkeresésével és „A mi múzeumunk!” jelszó bemondásával foghatták ki első aranyhalukat, majd további két – a játékban szereplő - múzeumi stand felkeresésével gyűjthették össze a nyereményjátékhoz szükséges aranyhalakat. A kisebb – vagy nagyobb - utánjárással megszerzett zsákmányt a MOKK standján leadva átvehettek egy apró ajándékot és esélyessé váltak az ajándékcsomagokra, amelyek Skanzen kiadványokat és egyéb meglepetéseket tartalmaztak. Az ajándékcsomagokat a nap folyamán három alkalommal sorsoltuk ki a standunkon figyelemre méltó érdeklődés mellett, a játékba benevező csemetékért szurkoló anyukák és apukák gyűrűjében. Közhely, de nem csak a gyerekek szeretnek játszani, így nem lepődtünk meg, amikor a három nyertes között szépkorú versenyző is akadt.

Koordinátorainkkal és a Múzeumi a’la carte-tal idén behálóztuk a Múzeumok Majálisa különkiadását

Ezúton is köszönjük a több mint 40 játékos kitartását és lelkesedését, na és persze a játékba bekapcsolódott múzeumi koordinátoraink (Hajdú Franciska, Joó Emese, Kovács Éva Zsuzsanna, Söptei Eszter, Sziray Zsófia, Vonnák Andrea) fáradhatatlan közreműködését!

Az aranyhalak kifogásán túl a pecsétek összegyűjtésében is jók voltunk idén. A MOKK standja ugyanis a Múzeumok Majálisa közös Tudássétányához is csatlakozott, pecsét volt a jutalom a Cselekvő Közösség projekt munkatársai által kitalált feladatok teljesítéséért: a május 7-13. között immár második alkalommal lezajlott Közösségek Hete jegyében kellett öltöztetős babákat és iniciálékat színezni, szókirakózni vagy a projektre vonatkozó kvízt megoldani.

Koordinátorainkkal és a Múzeumi a’la carte-tal idén behálóztuk a Múzeumok Majálisa különkiadását

Koordinátorainkkal és a Múzeumi a’la carte-tal idén behálóztuk a Múzeumok Majálisa különkiadását

Koordinátorainkkal és a Múzeumi a’la carte-tal idén behálóztuk a Múzeumok Majálisa különkiadásátNem csak a Majálisra látogatók tevékenykedtetéséből vettük ki a részünket, a Lapidáriumban folyó szakmai előadások sorából sem hiányozhatott a MOKK. Dr. Arapovics Mária, a Cselekevő közösségek projekt szakmai vezetője a Közösségi részvétel a múzeumokban címmel, majd Zádor Viktória, a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt oktatási csoportvezetője a Múzeumi a’la carte-ról tartott rövid prezentációt.

Ha még ez sem lenne elég, büszkén jelentjük, hogy az Év kiállítása versenyen a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt keretében, a Bihari Múzeum által megvalósított mintaprojekthez kapcsolóan, diákok által létrehozott kiállítás elismerő oklevélben részesült, csakúgy, mint az 50. születésnapját ünneplő szentendrei Skanzen Hé’67! című kiállítása. Az Év kiállítása címet pedig a soproni Eggenberg-házban található Macskakő Gyermekmúzeum és közösségi tér állandó kiállítása nyerte el, a kiállítás egyik kurátorának, Győr – Moson – Sopron megyei koordinátorunknak, Szabadhegyi Zitának ezúton is gratulálunk! (Azt már tényleg csak zárójelben jegyezzük meg, milyen öröm, hogy a tavalyi ausztriai koordinátori tanulmány út egyik állomásaként az egész hálózat felkereste és konstruktív javaslataival látta el ezt a remek kiállítást, mely valóban modern, nyitott és élményt adó teret kínálva képes megszólítani a leendő múzeumlátogatókat.)

Koordinátorainkkal és a Múzeumi a’la carte-tal idén behálóztuk a Múzeumok Majálisa különkiadásátKoordinátorainkkal és a Múzeumi a’la carte-tal idén behálóztuk a Múzeumok Majálisa különkiadását

Reméljük, hogy jövőre ismét találkozunk és újra jót játszunk együtt, immár a felújított Múzeumkertben!

szerző: Kajári Gabi

Velünk nyerni lehet! Fotó: Knob Alexandra

Majálishangulat beltérben! Fotó: Kajári Gabi
A Nemzeti Múzeum kupolája alatt! Fotó: Kajári Gabi
Gratulálunk az elismeréshez! A fotón: Káldy Mária, Darócziné Bordás Andrea, Korompainé Mocsnik Mariann és dr. Bereczki Ibolya Fotó: Kajári Gabi
Gratulálunk a soproni Macskakő Gyermekmúzeumnak! Fotó: Kajári Gabi
Gratulálunk a soproni Macskakő Gyermekmúzeumnak! Fotó: Kajári Gabi
Játssz velünk és nyerj! Fotó: Kajári Gabi
A MOKK standon nem lehet untakozni! Fotó: Kajári Gabi
Zádor Viktória előadása a Lapidáriumban. Fotó: Kajári Gabi
A MOKK standon Fotó: Kajári Gabi
Sorsultunk! Fotó: Knob Alexandra

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

26

KEDD

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
  NOV 06
  hétfő
 
15. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben