belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumi vezetői ismeretek - Folytatása következik

Egy hiánypótló képzés a MOKK-tól

Szentendre, 2014.04.04. Újabb 17 múzeumi vezető vehette át a Múzeumi vezetői ismertek című akkreditált továbbképzés elvégzését igazoló tanúsítványát 2014. április 4-én a szentendrei Skanzenben.

A 120 órás továbbképzésre a szakmai szempontokat szem előtt tartva, közel 50 jelentkező közül válogatták ki a hallgatókat. Dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumának főigazgatója, egyben a képzés egyik oktatója szerint igazán jó szellemiségű, „nem feladós fajta” csapatot alkottak a 2013 szeptemberében elindított tanfolyam hallgatói, akik Győrtől Szentesig az ország legkülönbözőbb pontjairól és muzeális intézményeiből – néhány fős, illetve több száz munkatársat foglalkoztató múzeumokból - érkeztek.

A "Múzeumok Mindenkinek” projekt (TÁMOP 3.2.8/A) öt éve alatt a most végzettekkel együtt összesen 109 hallgató végezte el a Múzeumi vezetői ismeretek című, 120 órás tanfolyamot, mely egyben a MOKK legkeresettebb képzésének számít. A képzés kulcsot ad azoknak az új módszereknek az elterjesztéséhez, amelyek hozzájárulhatnak a múzeumok körében kibontakozó szemléletváltozás valódi meggyökeresedéséhez.


Dr. Vígh Annamária, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztályának vezetője az ünnepélyes tanúsítványátadáson köszöntőjében kiemelte, hogy a MOKK Múzeumi vezetői ismeretek című képzése olyan szellemi muníciót és ösztönzést adott az ezt elvégző hallgatóknak, hogy a későbbiekben is nagy nyitottságot mutattak a továbbképzések, a folyamatos fejlődés iránt. Mindez azért is figyelemreméltó tény, mert a jövőben egyre nagyobb szerep jut a minőségirányítás menedzsmentnek a múzeumok életében is.

Az elméleti és gyakorlati ismereteket szerves egységben közvetítő, a legmodernebb vezetéstechnikai irányzatokkal is megismertető képzést a jövőben is megszervezi a MOKK, az MMP projekt fenntartási időszakában költségtérítéses képzések formájában. Azt, hogy a hazai képzési palettán egy valóban hiánypótlónak számító ismeretátadási formáról van szó, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2014 márciusában már el is indult az első fizetős képzés, a következő Múzeumi vezetői ismeretek kurzust pedig szeptemberre hirdette meg a MOKK.

Káldy Mária, a MOKK igazgatója a képzést lezáró dolgozatokat méltatva az ünnepélyes tanúsítványátadáson arra is kitért, hogy nemcsak hazai, de nemzetközi szinten is példaértékűnek mondható a MOKK múzeumvezetési ismereteket nyújtó, a jogszabályban is rögzített feltételeknek megfelelő képzése, melyhez hasonló képzés egyedül Angliában létezik.

A kurzus hallgatói a hazai muzeológia sokféle színteréről érkeztek, és ez a sokszínűség és komplexitás a záródolgozatok tematikájában is visszaköszönt: a múzeumi publikációs stratégiától és a történeti iratok digitalizációjától kezdve, a fejlesztési feladatok áttekintésén vagy a stratégiai helyzetelemzéseken keresztül a közönségkapcsolatokig sokféle témát érintettek dolgozatukban. Dr. Bereczki Ibolya, a Skanzen főigazgató-helyettese miután megköszönte a hallgatóknak az inspiráló együttgondolkodást, felhívta a figyelmet, hogy a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ honlapjának Tudástára is fórumot kíván teremteni a publikálásra javasolt témáknak, melyek a későbbiekben a Múzeumi iránytű sorozat keretében is hozzáférhetővé válhatnak.

Az induló képzésekről, az ingyenesen elvégezhető e-learning tanfolyamokról és a MOKK további tevékenységéről is érdemes tájékozódni a www.mokk.skanzen.hu honlapon, ugyanitt letölthetők a MOKK módszertani kiadványai, oktatási segédanyagai is.


További információ:


Káldy Mária igazgató
e-mail: kaldy.maria@sznm.hu
tel.: +36 26 502 530
www.mokk.skanzen.hu