belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Advent a Skanzennel - nem csak Szentendre belvárosában

Öt hétvégén át, november 15. és december 14. között ingyenes adventi kézműves foglalkozásokkal, játszóházzal várjuk a Skanzen-házban az oda betérőket. Töltsön együtt gyermekével egy hangulatos délután!

Népi játszóházunkban óvodások és kisiskolások kedvükre bütykölhetnek, mókázhatnak, ahol a novemberi hétvégéken az őszi terményekkel ismerkedhetnek meg terménytapogató és „magválogató” játékunkban. Kreatív kézműveskedésünkhöz szintén a természet a társunk, így készítünk krumpliból bohócot, tökből csibét és cicát, csutkából babát. A Baba-sarokban kényelmes hempergő, baba bútorok várják az örökmozgókat. Sőt még az Iciri-piciri házikóba is bekukkanthatnak a kíváncsiak.

2014. november 15-16., november 22-23.
- Kézműves foglalkozások - terménybáb készítése
- Párosító játék
- Terménytapogató
- Baba-sarok - kényelmes hempergővel, bababútorkokal, zoknilibákkal, csutkababákkal
- Magválogató
- Iciri-piciri… tökbábokból

Advent első három hétvégéjén a Skanzen népi játszóháza ünnepi díszt ölt, és a karácsonyi készülődésben mézeskalácsot díszítünk, népi karácsonyfadíszeket készítünk, s a „csutka betlehem” szereplői által a kis Jézus születésének történetét is elmeséljük. Azok pedig, akik a játszóházban szerzett tudásukról számot adnak, gyermek belépőjegyet nyerhetnek a Skanzenbe.

2014. november 29-30., december 6-7., december 13-14.
- Kézműves foglalkozás - mézeskalács-díszítés, pattogatott kukorica és szalma fűzése, arany és ezüst dió festése
- Dísztapogató
- Baba-sarok - gyapjú barival, csutkapásztorokkal, gyapjúangyalkákkal, kis bölcsővel
- Magválogató

A Skanzen-házban zajló játszóházakkal párhuzamosan hétvégente a Skanzen is kinyítja kapuit. Az advent első hétvégéjétől látogatható Ajándék a frontról című karácsonyi kiállításban az első világháborútól napjainkig bemutatott díszeket rekonstruálhatják az érdeklődők, és a Skanzen terén felállított „Mindenki karácsonyfáját” is dekorálhatják. Lehetőség nyílik adventi koszorút készíteni, és az András-napi szerelmi varázslatok, házassági jóslások sem maradnak el. Az ezt követő hétvégén Szent Miklós ajándékozza meg a Skanzenbe látogató gyerekeket, akik játszhatnak vele téli játékokat, vagy éppen szaloncukrot, betlehemet készíthetnek. A december 13-i hétvégén a Luca napi boszorkányos szokásokat elevenítjük fel, és meggyújtjuk az adventi koszorún a harmadik gyertyát.

A Skanzen Galériában található Ajándék a frontról című kiállítás hétköznapokon is megtekinthető 2014. december 3. és december 14. közötti időszakban 10 és 15 óra között. A szabadtéri kiállítások hétköznap nem látogathatóak.