belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Frontemberből tárlatvezető? Rocktérítés a Ludwigban

A Ludwig Múzeumban 2016. április 16. és június 26. között látható, Szenvedély. Rajongás és művészet című, valamint a 2016. május 06 - 2016. június 26. között megtekinthető Rock/tér/idő kiállításokhoz kapcsolódóan rendre a hazai rockszcéna jeles képviselői fognak tárlatvezetéseket tartani.

A programon való részvétel a kiállításra érvényes belépőjeggyel, vagy Ludwig Passion kártyával ingyenes.

Április 16-án 16 órától Lévai Balázs rendező, producer, író tart rendhagyó tárlatvezetést (magyar nyelven) a Szenvedély. Rajongás és művészet című kiállításban. Előzetes regisztráció szükséges!

Április 24-én 16 órátólMüller Péter Sziámi vezet a Szenvedély. Rajongás és művészet című kiállításban. Előzetes regisztráció szükséges!

Április 30-án 14 órától Németh Róbert, a Heaven Street Seven egykori, a Pegazusok Nem Léteznek jelenlegi basszusgitárosa, újságíró, kommunikációs szakember vezet a Szenvedély. Rajongás és művészet című kiállításban. Előzetes regisztráció szükséges!

Május 14-én 16 órától Wahorn András képzőművész vezet a Szenvedély. Rajongás és művészet című kiállításban.Előzetes regisztráció szükséges!

Frontemberből tárlatvezető? Rocktérítés a Ludwigban

Pablo Garber: "Ponete un disco" (Próbálj fel egy lemezt!) c. sorozatból

Május 21-én 16 órától Legát Tibor énekes, szövegíró tart rendhagyó tárlatvezetést a Szenvedély. Rajongás és művészet, valamint a Rock/tér/idő című kiállításban. Előzetes regisztráció szükséges!

Május 28-én 16 órától Menyhárt Jenő zenész (Európa Kiadó) tart rendhagyó tárlatvezetést a Szenvedély. Rajongás és művészet, valamint a Rock/tér/idő című kiállításban. Előzetes regisztráció szükséges!

Június 4-én 14 órától Vitáris Iván, az Iván & The Parazol frontembere és énekese tart rendhagyó tárlatvezetést a Szenvedély. Rajongás és művészet, valamint a Rock/tér/idő című kiállításban. Előzetes regisztráció szükséges!

Június 11-én 16 órától Bocskor Bíborka énekesnő (Magashegyi Underground) tart rendhagyó tárlatvezetést a Szenvedély. Rajongás és művészet és Rock/tér/idő című kiállításokban. Előzetes regisztráció szükséges!

Június 18-én 16 órától Pándi Balázs zenész, újságíró tart rendhagyó tárlatvezetést a Szenvedély. Rajongás és művészet és Rock/tér/idő című kiállításokban. Előzetes regisztráció szükséges!

Szenvedély. Rajongás és művészet - a kiállításról

2016. április 16 - 2016. június 26.

A berlini Künstlerhaus Bethanienből érkező kiállítás az internet és a közösségi média elterjedése előtti időszak, a 60-as, 80-as évek zenei rajongói magatartását járja körül, különös tekintettel a rockzenére. A rajongói viselkedés vizsgálata az analóg nyomhagyás erejéről tanúskodik egy olyan időszakban, amikor a zenerajongók sűrűn leveleztek, fotókat cseréltek egymás közt, posztereket készítettek, magazinokat adtak ki, rádióadásokat és koncerteket rögzítettek.

A képzőművészek vizsgálják a rajongás jelenségét, a vágy különböző tárgyait, továbbá azt, hogy milyen kölcsönhatások figyelhetők meg a popkultúra és a tömegmédiumok, valamint a rajongók viselkedése között. A kiállított munkák személyes vallomásokként is felfoghatók, amelyek egy hommage-okban gazdag, sokszínű anyaggá rendeződnek.

Rock/tér/idő

2016. május 06 - 2016. június 26.

Sarkadi Péter: EGO-Dokumentumok '80, 1980. Tus, papír, 28 × 40 cm
A Szenvedély. Rajongás és művészet kiállítással párhuzamosan a múzeum I. emeleti termeiben a magyarországi könnyűzene és képzőművészet kölcsönhatásainak közelmúltjából kerülnek bemutatásra ikonikus munkák, jellegzetes pozíciók, fontos helyszínek és meghatározó színterek.
A 70-es, 80-as évek underground zenéje elválaszthatatlan a korszak képzőművészetétől – a kiállítás a két párhuzamos világ közötti átjárókra, az összefüggések hatásaként létrejött, de azóta szertefoszlott életalakzatokra fókuszál.
A 70-es évektől kezdődően számos képzőművész nyilvánult meg zenészként – a neoavantgárd művészetfelfogás természetesként kezelte, hogy az alkotók eltérő médiumokban, műfajok közötti határokon át hozzanak létre műveket. A könnyűzene és általában a popkultúra alakulása maga is új műfajokat és technikákat (lemezborítók, plakátok, videóklipek stb.) hívott életre, amelyek megnyilvánulási lehetőségként kínálkoztak a vizuális művészeteket művelők számára.
A zene máig kiemelt jelentőséggel bír a mindennapokban, különösen a fiatalok érdeklődésének és identitásának a kialakításában játszik kiemelt szerepet. Az elmúlt évtizedek fejleménye, hogy a kánonként értelmezett kultúrában a könnyűzene és társmédiumai alternatív életformákat, szubkulturális csoportokat és tartalmakat hoztak létre.
A popzene mint globális érvényességű kód sajátos helyi variánsokat eredményezett, miközben a hatások és összetevők együttesére számos hibrid jelenség épült. A kiállítás ebből az összetett és szerteágazó kulturális jelenségből válogat mérföldkőnek tekintett munkákat, illetve egykor marginálisnak számító nézőpontokat.