belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Frontemberből tárlatvezető? Rocktérítés a Ludwigban

A Ludwig Múzeumban 2016. április 16. és június 26. között látható, Szenvedély. Rajongás és művészet című, valamint a 2016. május 06 - 2016. június 26. között megtekinthető Rock/tér/idő kiállításokhoz kapcsolódóan rendre a hazai rockszcéna jeles képviselői fognak tárlatvezetéseket tartani.

A programon való részvétel a kiállításra érvényes belépőjeggyel, vagy Ludwig Passion kártyával ingyenes.

Április 16-án 16 órától Lévai Balázs rendező, producer, író tart rendhagyó tárlatvezetést (magyar nyelven) a Szenvedély. Rajongás és művészet című kiállításban. Előzetes regisztráció szükséges!

Április 24-én 16 órátólMüller Péter Sziámi vezet a Szenvedély. Rajongás és művészet című kiállításban. Előzetes regisztráció szükséges!

Április 30-án 14 órától Németh Róbert, a Heaven Street Seven egykori, a Pegazusok Nem Léteznek jelenlegi basszusgitárosa, újságíró, kommunikációs szakember vezet a Szenvedély. Rajongás és művészet című kiállításban. Előzetes regisztráció szükséges!

Május 14-én 16 órától Wahorn András képzőművész vezet a Szenvedély. Rajongás és művészet című kiállításban.Előzetes regisztráció szükséges!

Frontemberből tárlatvezető? Rocktérítés a Ludwigban

Pablo Garber: "Ponete un disco" (Próbálj fel egy lemezt!) c. sorozatból

Május 21-én 16 órától Legát Tibor énekes, szövegíró tart rendhagyó tárlatvezetést a Szenvedély. Rajongás és művészet, valamint a Rock/tér/idő című kiállításban. Előzetes regisztráció szükséges!

Május 28-én 16 órától Menyhárt Jenő zenész (Európa Kiadó) tart rendhagyó tárlatvezetést a Szenvedély. Rajongás és művészet, valamint a Rock/tér/idő című kiállításban. Előzetes regisztráció szükséges!

Június 4-én 14 órától Vitáris Iván, az Iván & The Parazol frontembere és énekese tart rendhagyó tárlatvezetést a Szenvedély. Rajongás és művészet, valamint a Rock/tér/idő című kiállításban. Előzetes regisztráció szükséges!

Június 11-én 16 órától Bocskor Bíborka énekesnő (Magashegyi Underground) tart rendhagyó tárlatvezetést a Szenvedély. Rajongás és művészet és Rock/tér/idő című kiállításokban. Előzetes regisztráció szükséges!

Június 18-én 16 órától Pándi Balázs zenész, újságíró tart rendhagyó tárlatvezetést a Szenvedély. Rajongás és művészet és Rock/tér/idő című kiállításokban. Előzetes regisztráció szükséges!

Szenvedély. Rajongás és művészet - a kiállításról

2016. április 16 - 2016. június 26.

A berlini Künstlerhaus Bethanienből érkező kiállítás az internet és a közösségi média elterjedése előtti időszak, a 60-as, 80-as évek zenei rajongói magatartását járja körül, különös tekintettel a rockzenére. A rajongói viselkedés vizsgálata az analóg nyomhagyás erejéről tanúskodik egy olyan időszakban, amikor a zenerajongók sűrűn leveleztek, fotókat cseréltek egymás közt, posztereket készítettek, magazinokat adtak ki, rádióadásokat és koncerteket rögzítettek.

A képzőművészek vizsgálják a rajongás jelenségét, a vágy különböző tárgyait, továbbá azt, hogy milyen kölcsönhatások figyelhetők meg a popkultúra és a tömegmédiumok, valamint a rajongók viselkedése között. A kiállított munkák személyes vallomásokként is felfoghatók, amelyek egy hommage-okban gazdag, sokszínű anyaggá rendeződnek.

Rock/tér/idő

2016. május 06 - 2016. június 26.

Sarkadi Péter: EGO-Dokumentumok '80, 1980. Tus, papír, 28 × 40 cm
A Szenvedély. Rajongás és művészet kiállítással párhuzamosan a múzeum I. emeleti termeiben a magyarországi könnyűzene és képzőművészet kölcsönhatásainak közelmúltjából kerülnek bemutatásra ikonikus munkák, jellegzetes pozíciók, fontos helyszínek és meghatározó színterek.
A 70-es, 80-as évek underground zenéje elválaszthatatlan a korszak képzőművészetétől – a kiállítás a két párhuzamos világ közötti átjárókra, az összefüggések hatásaként létrejött, de azóta szertefoszlott életalakzatokra fókuszál.
A 70-es évektől kezdődően számos képzőművész nyilvánult meg zenészként – a neoavantgárd művészetfelfogás természetesként kezelte, hogy az alkotók eltérő médiumokban, műfajok közötti határokon át hozzanak létre műveket. A könnyűzene és általában a popkultúra alakulása maga is új műfajokat és technikákat (lemezborítók, plakátok, videóklipek stb.) hívott életre, amelyek megnyilvánulási lehetőségként kínálkoztak a vizuális művészeteket művelők számára.
A zene máig kiemelt jelentőséggel bír a mindennapokban, különösen a fiatalok érdeklődésének és identitásának a kialakításában játszik kiemelt szerepet. Az elmúlt évtizedek fejleménye, hogy a kánonként értelmezett kultúrában a könnyűzene és társmédiumai alternatív életformákat, szubkulturális csoportokat és tartalmakat hoztak létre.
A popzene mint globális érvényességű kód sajátos helyi variánsokat eredményezett, miközben a hatások és összetevők együttesére számos hibrid jelenség épült. A kiállítás ebből az összetett és szerteágazó kulturális jelenségből válogat mérföldkőnek tekintett munkákat, illetve egykor marginálisnak számító nézőpontokat.

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

DECEMBER

08

CSÜTÖRÖTÖK

eseménynaptár


legfrissebb híreink


2022. 12. 08.
NEMO: Museums in the climate crisis
2022. 11. 21.
Folytatódik a MúzeumokMa 2020 kutatás
2022. 11. 16.
Publikációs felhívás a Tudásmenedzsment folyóirat 2023. évi angol/német nyelvű tematikus különszámába
Skanzen hírek


2022. 10. 11.
'56 falun a Skanzenben
2022. 09. 08.
Hagyományaink vendégségben