belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A képzés beharangozója Kiállítás-rendezés tanfolyam az Alföld szívében címmel ide kattintva érhető el.

Szolnoki körforgás - A Kiállítás-rendezés A-tól Z-ig képzésünk szolnoki különkiadása elé

A 2016 szeptemberében induló Kiállítás-rendezés A-tól Z-ig szakmai továbbképzésnek, melyet a Damjanich János Múzeum vendégszeretetét élvezve Szolnokon rendez meg a MOKK, egyik legfőbb célkitűzése, hogy a résztvevők ne csak elméleti, hanem gyakorlati ismeretekkel is gazdagodjanak. Ezt szem előtt tartva a képzés során külső helyszíneket is felkeresünk majd, így például a kiállítás-típusok órákon tájház, galéria, időszaki kiállítás, állandó kiállítás is terítékre kerülnek.

A Szolnoki Galéria vezetője, egyben a MOKK egyik megyei múzeumi koordinátora, Vincze Rita is fogadja majd a csoportot és betekintést enged a galéria életébe. Ráadásul éppen szeptemberben nyílik majd a Damjanich János Múzeumban egy olyan kiállítás is, amelynek Rita az egyik megvalósítója, és amelyet a képzés résztvevői szintén megtekintenek majd.

Szolnoki körforgás

Vincze Rita 2014-ben maga is résztvevője volt a Kiállítás-rendezés tanfolyamunknak. A fenti tényezők egybeesése folytán kerestük meg egy rövid interjú erejéig.

Mi lesz a kiállítás témája? Miért ezt a témát választották?
VR: A kiállításnak Jámbor Csaba könyvtáros kollégám a kurátora, így egyeztünk meg. De közösen csinálunk mindent, és folyamatosan egyeztetünk. Alapvetően ő végzi a tudományos, szakmai részt, a „szoftvert”, én pedig a „hardverért”, a kivitelezésért vagyok felelős. Az ötlet akkor született meg, amikor a KRK záró dolgozat témáját kellett kitalálni. Én könyvtárosként kerültem a Múzeumba így adta magát, hogy milyen gyűjteményre alapuló kiállítást képzelnék el. A kiállításba a Damjanich János Múzeum könyvtárának „régi könyv” gyűjteményéből válogattunk. Sok könyv szerepel majd a kiállításban, de kiemelni csak azokat fogjuk, melyek helytörténeti, könyvészeti vagy képzőművészeti szempontból érdekesek. Valamint a régi könyvtárak hangulatát szeretnénk felidézni. A címet Csaba találta ki, és nekem azóta is nagyon tetszik. „Ops Libris”. Az ops szabad fordításban lehet: hatalom, erő, segítség – és ez a könyvek esetében maximálisan így is van.

Milyen kiállításokat rendezett már korábban?
VR:Sok kiállítás rendezésben vettem részt, a Galériában leginkább képzőművészeti kiállítások kerülnek megrendezésre, de emlékezetes kiállítás volt a helytörténeti vonatkozású 100 év – néhány pillanat című kiállítás, ami a szolnoki színház 100 éves történetét mutatta be. De ahogy eszembe jutnak a kiállítások mind emlékezetes valamiért.
Ki kell még emelnem egy kiállítás sorozatot a „Kézművesség Határok Nélkül”-t, ami több mint 11 kiállítást jelentett, ebből 6 külföldön, és örülök, hogy részt vehettem benne.

Tudna-e példát mondani arra, hogy a 2014-ben elvégzett tanfolyamon szerzett tudás hogyan segítette a kurátori munkáját?
VR: Igen, az egyik Bereczki Ibolya nevéhez fűződik, nagyon tetszett, hogyha megbeszélést is tartottunk, ő jegyzetelt, de olyan formában, hogy a megbeszélés végére egy univerzálisan felhasználható dokumentum jött létre. Ezt azóta én is gyakorlom, és már sokszor segített, ha valamit gyorsan össze kellett állítani egy-egy kiállításról.

A képzésen melyik volt a legérdekesebb, izgalmasabb óra és miért éppen az?
VR: Nekem nagyon tetszett a témanap a Magyar Természettudományi Múzeumban a kiállítások előkészítésről és Vasáros Zsolt órái a kiállítások megvalósításáról. Igazán ezek a témák érdekeltek a legjobban.

A legérdekesebb órán hallottakat tudta-e hasznosítani a későbbi munkája során, vagy egészen más volt, az, ami a leghasznosabbnak bizonyult?
VR: Sok dolgot hallottunk az alatt a négy hét alatt. Biztosan több dolgot is hasznosítok, ami nem is tudatosul, de kétségtelen hogy sokszor eszembe jut a tanfolyam.
Talán azt tudnám kiemelni, hogy sokat fejlődtem az előre tervezés tekintetében és abban, hogy ne akarjak mindent egyedül megcsinálni, mert csapatban könnyebb.

Tudna-e említeni egy előadót, akinek kiemelkedő volt az előadása?
VR: Már a tanfolyam végén megalakítottuk a Bajzáth Judit rajongó tábort. Az ő előadásait mindig nagyon élveztem.

Hogyan tudott együtt dolgozni a csoport a közös vizsgakiállítás létrehozása során?
VR: Mint minden csoportban, voltak konfliktusok, de összességében azt gondolom a közös cél összekovácsolta a csapatot.

Tartja-e azóta is a csoporttagokkal a kapcsolatot?
VR: A múzeumok világának más-más területéről érkeztünk. Akikkel volt kapcsolódási pontunk, azokkal találkoztam többször is az elmúlt másfél évben, de olyan is van, akiről nem hallottam azóta.

Megfelelt-e a tanfolyam az előzetes elvárásainak?
VR: Összességében igen. Ami észrevételünk volt, azt a tanfolyam végén Káldy Máriával közösen megbeszéltük és nagyon tetszik az a nyitottság, amivel az értékeléseinket és véleményünket fogadták.

Kinek és miért ajánlaná a tanfolyamot?
VR: Mindenkinek ajánlom a tanfolyamot, aki kiállítás rendezéssel foglalkozik munkája során. Mindig van egy jó ötlet, egy új módszer vagy csak egy inspiráló gondolat, ami segíthet, és amitől még egy kis időszaki kiállítás is emlékezetes lesz.
Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

26

KEDD

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
  NOV 06
  hétfő
 
15. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben