belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Zöldfülű Péter – zöldmesék kicsiknek és nagyoknak

Zöldfülű Péter – zöldmesék kicsiknek és nagyoknak

Kategória: kiadvány

Múzeumpedagógiai Nívódíj pályázatra badott kiadvány címe:

Zöldfülű Péter – zöldmesék kicsiknek és nagyoknak

A pályázó:

Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya

A kiadvány koncepciója:

Pszichológusok szerint a mesék „lehetőséget nyújtanak önmagunk és a világ mélyebb megismerésére és megértésére”. A meséknek korunk új életkérdéseivel is kell foglakozni, vagyis kellenek a modern mesék, köztük a környezetvédelmi kérdéseket feldolgozó mesék is, és ezeket a múzeumpedagógiai sem mellőzheti.

Környezetvédelmi mesepályázatunk eredményeként országos, sőt a határon túli nemzet köréből közel 300 mese érkezett. Ezekből válogatva, témákban is változatosságra törekedve, született meg a Zöldfülű Péter – zöldmesék kicsiknek és nagyoknak c. mesekönyv. 112 oldalon, 31, pécsi, művészeti iskolások által illusztrált, eredeti mese olvasható a könyvben.

A kiadvány tartalma: A könyvből megismerjük Szürkevölgy megmentőjét, Zöldfülű Pétert, aki "megküzd" a szemétsárkánnyal, és Sziszőkét, a kis angyalt, aki nem boldogul egyszerre a Menny és a Föld takarításával, ezért Balzsam Doktor jóságcseppjeit önti az esőbe, hogy az emberek jobban vigyázzanak a Földre. Megtudjuk, miért ég ki folyton a szentjánosbogár lámpásában az égő, ami miatt fának repül, és lila dudor nő a fejére. Fény derül a Tündérrózsa-tó titkára és arra is, hol áll az utolsó szemetelő szobra. Kiderül Fanyűvő, Hegyhengergető és Vasgyúró füstös, szürke, beton-acél városa hogyan borul virágba a varázslatos cseresznyemagnak köszönhetően. Tódor Király országában miként vezet a Kéklő liliomok oktondi pusztítása a birodalom szent madarának kipusztulásához. Megtudjuk mi az "igazi" oka annak, hogy a kékvércsék varjúfészekben "laknak" és mi az rettenetes szörny, amitől Nyúl annyira megijed. Megismerhetjük Félixet, a kopasz sünit és barátját Apókot, a pókot. Valamint kiderül az is, mi zárta el Hörcsög Henrik lakásának vészkijáratát. A könyv 31 meséjébôl (hogy a hónap minden napjára jusson egy) sok egyebet is megtudhatunk, sok rejtély megoldódik, és persze a végén minden jóra fordul, ahogy a mesékben illik. Bagoly Úr megoldja a mindenféle sajtot, a papírdobozos, a műanyagdobozos és az üveges sajtot is imádó kisegér problémáját. Katibogárnak, Hőscincérnek és Fátyolkának mégsem kell elhagyni otthonát. A gonosz vénember terve sem jár sikerrel, így tovább hallgathatjuk a Békás-tó vartyogóit, és szerencsére, Manoló, a jegesmedve csak álmunkban az utolsó tagja fajának.

Kiadvány típusa:

  • Ismeretbővítő múzeumpedagógiai kiadvány
  • Múzeumpedagógiai módszertani segédanyag (pedagógusoknak, szülőknek)

A kiadvány tárgya, kapcsolódása kiállításhoz:

A mesekönyv nem kötődik kizárólagosan egyetlen kiállításhoz, használjuk a természettudományi, múzeumpedagógiai programokon, múzeumi nagyrendezvényeken (pl. Múzeumok Éjszakája, Múzeumok Őszi Fesztiválja) a környezeti nevelés fontos eszközeként. A mesekönyv eredetileg azonban, az „Aki nem hiszi, járjon utána” c. vándor mesekiállításához készült, mely jelenleg már a 4. helyszínén várja a gyerekeket, családokat. A kiállításban az irodalom a néprajz és a természettudomány találkozik a meséken keresztül. A felépített „meseösvényen” a képzelet és a valóság egyaránt megjelenik. A képzelet: tündérek, ördögök, óriások (több hazai bábszínház bábjai), hogy mindenki, de főképpen a legkisebbek érdeklődését felkeltse; a valóság: hogy a mesék „érthetetlen” világa, (néprajzi és természettudományi gyűjteményi tárgyak) a rosta, a guzsaly a szűr és társai és az ismeretlen állat és növényvilág is feltárja titkait. A kiállítás része egy játszótér, meseolvasó sarokkal, ahol az „égig érő mesefán születnek a mesék”, sok játékkal, meséléssel és alkotással, melynek fontos része - a gyerekeink jövőjére figyelve - a környezet és természetvédelem, többek között a„zöld” meséken keresztül. Üzenet: Mindez otthon is folytatható, mert gyerekeinknek a mese a játék, s amit közvetítenek fontosabb, mint gondolnánk!

Célcsoport:

  • Múzeumpedagógiai foglalkozáson vagy más környezeti nevelési területen felhasználva: Óvodás és kisiskolás (elsősorban) másodsorban felső tagozatosok, felnőttek
  • Egyébként: családok, szülők, nagyszülők, természetkedvelő felnőttek

Kapcsolódás iskolai tananyaghoz:

  • irodalom
  • olvasás
  • környezetismeret
  • biológia Mesék
  • természetvédelem
  • környezetvédelem

A felhasználás eddigi tapasztalatai:

Gyerekek körében:

Az „Aki nem hiszi, járjon utána” c. vándor mesekiállítás múzeumpedagógiai programjának részeként bábkészítéssel, meséléssel, játékkal, rajzolással egybekötött kiállítás-látogatás, során, másfél-két órás program sem volt megterhelő alsó tagozatos és óvodás látogatóinknak. A mesehallgatás passzív programként jól kiegészítette a foglalkozások aktív tevékenységeit. Mind a gyerekek, mind a pedagógusok jól fogadták, sőt igényelték is a mesét. A meséket a Tájak Korok Múzeumok Egyesület önkéntesei és múzeumpedagógusok mesélték (Pécsett több mint 100 kiscsoportos foglalkozást tartottunk).

A meseolvasó sarokban nagyszülők, szülők és gyerekek is leültek mesekönyvet nézegetni, olvasni, mesélni.

Múzeumpedagógiai időszakos programokon, ill. állandó múzeumpedagógiai programokon a Természettudományi Múzeumban szívesen használjuk, és mint nem várt esemény a gyerekek is szívesen vesznek egy rövid mesét, aminek megbeszélésére is lehetőség van.

Felnőttek körében:

Múzeumi könyvbemutató: Maratoni mesélés, színművész, pedagógusok, múzeumpedagógusok, önkéntesek által, elsősorban felnőtteknek, elismerő visszajelzés, hogy a bemutatón közel 100 mesekönyvet megvásároltak a résztvevők.

Magyar Biológiai Társaság előadóülésén öko-mese biológusoknak, természetvédelmi szakembereknek, pozitív visszajelzéssel.

A PécsTV „Egy csepp mese” sorozatában a Zöld fülű Péter 12 meséjét a mese szerzője vagy a szerző által felkért mesélő mesélte el.

Mennyiben sikerült az eredeti elképzelést megvalósítani?

A környezetvédelmi meseíró pályázat minden előzetes elképzelésünket felülmúlva igen sikeres volt, így igen sok színvonalas meséből sikerült válogatni a zöld mesekönyv meséit, mely tudomásunk szerint egyedülálló a maga kategóriájában. Hasonló, több környezetvédelmi témát feldolgozó gyűjteményes mesekönyv nem jelent meg eddig Magyarországon.