belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

2018-as MŐF értékelése

2018-ban, a tizenharmadik Múzeumok Őszi Fesztiválja, október 1. és november 11. között, hat -héten át, az ország valamennyi régiójából, a 70 településen 150 múzeum által szervezett 646 féle program 65.007 fő látogatót mozgatott meg. Az országos rendezvénysorozat Budapesten a 183, míg vidéken 463 féle programmmal várta a látogatókat és a szakembereket.

A 2018-as évet Magyarország Kormánya a „Családok évének” nyilvánította, mindemellett a Múzeumok Őszi Fesztiválja a „Szenzációs örökségünk” jelmondattal szervesen kapcsolódott „A kulturális örökség európai évéhez” is. A múzeumokban, könyvtárakban és archívumokban őrzött és fenntartott gyűjtemények, az itt koncentrálódó tudás mind-mind kulturális örökségünk részét képezi, így a kiemelt témával a hazai muzeális intézmények színes fesztiválprogramjukkal európai kulturális örökségünk sokszínűségének és gazdagságának bemutatásában, megünneplésében segédkeztek. A Múzeumok Őszi Fesztiválja speciális programokkal, megnyitott múzeumi kapukkal nem pusztán a kulturális értékek megőrzésére, fontosságára kívánta felhívni a figyelmet, hanem szeretné a 21. századi modern emberek számára is kézzelfoghatóvá, megélhetővé tenni a múzeumok világát. A programsorozat találkozások sokszínű lehetőségét teremtette meg múzeum és közönsége között, minden generáció számára.

2018. évi Múzeumok Őszi Fesztiválját kiemelt tematikája a „Sétál, gyalogolj, bringázz velünk! – Örökségi barangolások” címet kapta, melynek egy részét a MOKK kapcsolni kívánta a fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap alapításának 25. évfordulójának apropóján szervezett „25 év, 25 nap, 25 esemény” címet viselő programsorozathoz.

A MOKK javasolta a muzeális intézményeknek, könyvtáraknak, levéltáraknak, hogy kapcsolódjanak a „Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! – Kulturális örökségtúrák” tematikához, mely különböző módokon, túra útvonalakkal ráirányította a figyelmet a Nemzeti Kulturális Alap elmúlt 25 évére és a kerek évfordulóra. A Múzeumok Őszi Fesztiválhoz csatlakozott több mint 150 hazai muzeális intézmény közel negyede vállalt kirándulásszervezést a „Kulturális örökségtúra” jegyében. A Nemzeti Kulturális Alap megalapításának 25. évfordulóhoz igazodva 23 féle programon nyílt lehetőség 25 km hosszúságú, gyalogos vagy kerékpáros túrák teljesítésére, esetleg a „Családok éve” apropóján a rövidebb távú, elsősorban kisgyermekes családokra tervezett 2,5 km-es sétákra.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja idei kiemelt tematikához kapcsolódó programokkal a múzeumok „A kulturális örökség évéhez” is illeszkedtek és a helyi közösségi és kulturális életben vállalt szerepüket is erősítették azáltal, hogy kirándulásokat szerveztek a tágabb környezetükben található kulturális örökségi helyszínek, építészeti gyöngyszemek, történelmi emlékek felfedezésére. A túrák a távtól függetlenül különböző kulturális örökségi helyszíneket (lehetőség szerint az NKA által nyújtott támogatásban részesült intézményeket) is érintettek.

A túrákhoz kapcsolódott egy „Gyűjtsd a km-eket és a pontokat! Ünnepeljük együtt az NKA-t!” mottójú játék, melynek során a túrapontokat meglátogató túrázók pontokat gyűjthettek online applikáció vagy offline felületek (Múzeumok Őszi Fesztiválja programfüzet középső lapja) segítségével, és legalább 25 pont összegyűjtésével egy nyereményjátékban vehettek részt. A Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet által fejlesztett EVENT@HAND MÖF ingyenes és offline mobil alkalmazás is segítette az eligazodást és a játékot. Az online pontgyűjtést a Múzeumok Őszi Fesztiválja mobilapplikáció külön erre az alkalomra továbbfejlesztett változata segítette.

A játék 10 nyertese túrazsákba rejtett múzeumi könyvösszeállítással és 2019-es Skanzen családi belépővel gazdagodtak.

2018-as MŐF értékelése

A korábbi évekhez hasonlóan a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében a MOKK 2018-ban is több témakört ajánlott a programokat szervező muzeális intézmények figyelmébe. Idén is lehetőség volt kapcsolódni az Utazó múzeum, Pincétől a padlásig, Mesterek és alkotók, Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk!, 16+ múzeumi találkozások, és a Múzeumi őszbúcsúztató tematikákhoz, valamint a Tanárok Napja és Óvodapedagógusok Napja elnevezésű kiemelt programokhoz. A 2017-ben az irodalom is kiemelten ajánlott téma volt, a tematika sikerén felbuzdulva megtartottuk az Irodalmi találkozások a múzeumban programot.

A MOKK 2016-ban felismerte az őszi iskolaszünet kínálta lehetőségeket és a „Ősz(i)re hangoltuk – Programok az őszi szünetre” tematikájával aktív időtöltésre buzdította a családokat, gyerekprogramokkal és táborokkal színesítette az iskolai őszi szünet mindennapjait. A 2018-as „Családok éve” apropóján– a2016-ban debütált tematika – kiemelt marketing-, kommunikációs lehetőségeket kapott, ami a kereslet-kínálat találkozásához vezetett. Lehetőségünk nyílt külön programajánlóval megcélozni elsősorban a diákokat, családokat, illetve nagyszülőket-gyerekeket, így a témakör 2018-ban magasan beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és Múzeumi szünetelő” néven a leglátogatottabb tematikává (32.516 fő) vált. A statisztika szerint a szünidei táborok nagy segítséget jelentettek a dolgozó szülők számára, a visszajelzések szerint örömmel választották gyermekeik számára koruknak megfelelő, kreatív, élményteli, ugyanakkor hasznos időtöltést.  

A „Múzeumi Őszbúcsúztató” volt második legnépszerűbb tematika, összesen 126 féle program szerepelt a kínálatban. A témakörön belül a múzeumoknak lehetőségük volt kiállítás megnyitót, művész-közönség találkozót, szűk szakmai réteget érintő előadássorozatot, jeles naphoz kötődő rendezvényt, vagy akár egy játékos családi délutánt is megszervezni. A tematika sikere töretlen, mind a programok-, mind a látogatók száma állandósulni látszik. 2018-ban a 126 féle program 31.858 látogatót mozgatott meg, és a programokon átlagosan 253 fő vett részt.

A dobogó harmadik fokára a 2018-ban az „Utazó Múzeum” került, mely 51 féle programot kínálva jutott el 8.842 diák és gyermek iskolájába, óvodájába, akik számára a múzeumlátogatás nem lett volna megoldható. A legtöbb múzeum iskolákban tartott kihelyezett foglalkozást , de voltak, amelyek a városok közterein mutatkoztak meg. Az intézmények jelentős része pozitív élményekkel zárta a programokat.

Bár a programok számának tekintetében minden téren kisebb hanyatlás tapasztalható, de a látogatószám növekedése bizonyítja a Múzeumok Őszi Fesztiválja egyre növekvő népszerűségét és szükségességét.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja szűkös költségvetése 2018-ban is csak minimális fizetett hirdetés megjelentetését tette lehetővé, így idén is elsősorban a partneri együttműködéseknek, valamint a sajtótájékoztatók és sajtóközlemények hatására generált híreknek köszönhetően jelent meg a nagyközönség számára a rendezvény híre.

2018-ban is sikerült együttműködési megállapodást kötni médiákkal, amelyek ingyenes, vagy kedvezményes megjelenési lehetőséget ajánlottak fel a programsorozat népszerűsítésére. A Katolikus Rádióban, a Civil Rádióban, a Klasszik Rádióban, a Jazzy Rádióban, a Sláger Rádióban, a Retró Rádióban, Rádió1-en a Flyerzben, a Rockmagazinban, az Óvodai Nevelésben és Tanítóban is lehetőségünk nyílt propagálni a rendezvényt, továbbá a Modern Iskolában és a magyar múzeumok médiafelületein is megjelentünk. A 2016-ban új partnerként csatlakozott a fesztivál hirdetéséhez, népszerűsítéséhez az MTVA csatornacsalád 2016. szeptember 18-án induló M5 oktatási, kulturális és ismeretterjesztő csatornája, a tavalyi közös sikerekre tekintettel, idén is örömmel támogatták a rendezvénysorozatot így a szeptember 27. és november 11. közötti időszakban rendszeresen készültek TV interjúk és rádióriportok is. A Magyar Turisztikai Ügynökség azon felül, hogy az itthon.hu oldalon folyamatosan hírt adott a fesztivál aktuális eseményeiről, a rendezvénysorozat közepén a fesztiválhoz köthető közös szervezésű soproni sajtótúrával örvendeztette meg az újságírókat. A Pegazus Busz Kft. az iskoláknak és a nagyközönségnek szóló alkotópályázatok díjait biztosította.

A partnereknek köszönhetően az országos rendezvénysorozat időszakában több mint 3 ezer megjelenés volt a médiában és körülbelül 67 ezer címre ment ki hírlevél. A legnagyobb tömegek elérése érdekében a kommunikációt idén is az online-offline összehangolt kampányára építettük. Minden marketing anyagunkon kommunikáltuk a honlap címet, hogy a látogatót a friss információkért a weblapra vezessük.

A rendezvény alatt kérdőíves kutatást is végeztünk a látogatók között. Az 1094 kitöltött látógatói kérdőívet 185 budapesti és 884 vidéki látogató töltötte ki. A kérdések egy része a fesztivál szervezésére vonatkozott, másik részében pedig arra voltunk kíváncsiak, milyen forrásokból értesültek a rendezvényről.  Az értesülés forrását vizsgálva néhány jelentős különbség mutatkozik a főváros és a vidéki területek között. A budapestiek még mindig vezetnek az internethasználat terén, ellenben az közösségi oldal (Facebook) jobban szerepeltek vidéken. A programfüzeten keresztül évről-évre nagyjából ugyanannyian értesültek a programokról.    

2018-ban a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat megvalósításával kiemelt célunk, hogy tovább erősítsük a múzeumok iránti érdeklődést az év egy meghatározott időszakában, hogy ráirányítsuk a figyelmet az új fejlesztésekre, hogy fokozzuk a múzeumok szerepét az oktatásban, a tudásátadásban, hogy rávilágítsunk kiemelkedő szerepükre a művelődésben, a kulturális szórakoztatásban és az élményszerzésben.

 

Ezúton is köszönjük az NKA támogatását, amellyel lehetővé tette a csatlakozásunkat a Nemzeti Kulturális Alap „25 év, 25 nap, 25 esemény” címet viselő programsorozatához és a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvénysorozat megrendezését.    

Kapcsolódó cikkek
Bővebb 2018-as Múzeumok Őszi Fesztiválja szakmai beszámoló
Bővebb NKA 25 - "Kulturális örökségtúrák" szakmai beszámolója

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

26

KEDD

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
  NOV 06
  hétfő
 
15. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben