belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Éri István-díjban részesült Káldy Mária

2020. szeptember 3-án rendezték a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület éves közgyűlését Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az áprilisról elhalasztott eseményen a járványhelyzetre való tekintettel a szokásostól némileg kevesebb, mintegy hetven fő vett részt. Dr. Bereczki Ibolya elnöki köszöntőjét követően átadták a Társaság 2020. évi személyi kitüntetéseit. Tóth Arnold ügyvezető elnök elmondta, hogy idén kimagasló volt a díjakra érkező felterjesztések száma, a három kitüntetésre összesen tíz jelölt közül dönthetett a Választmány júliusi ülése. 

Nagy örömünkre az idei díjazottak egyike Káldy Mária, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) korábbi igazgatója, jelenlegi főtanácsadója kiemelkedő szakmai életútjáért és a Pulszky Társaságban a magyar múzeumügy érdekében végzett több évtizedes tevékenységéért Éri István-díjban részesült.

Éri István-díj kitüntetésben részesült Káldy Mária

A díjat a Pulszky Társaság egyik kezdeményezőjének, alapítójának és kiemelkedő vezetőjének, Éri Istvánnak az emlékére, születésének 85. évfordulója alkalmából alapította a Társaság. Első átadására 2016-ban került sor, azóta minden évben egy-egy kolléga kapta meg. Az elismerés az egyesület azon tagjának adományozható, aki hosszabb távon kiemelkedő és hatásában jelentős tevékenységet folytatott, folytat a társaság szakmai, érdekképviseleti és/vagy szervezési munkája terén, lényegesen hozzájárulva ezzel egyúttal a magyar múzeumügy fejlesztéséhez is.

Káldy Mária 1974 augusztusától negyvenkét éven át volt különböző szinteken közművelődési munkatársa Szentendrén a Szabadtéri Néprajzi Múzeumnak. Aktív része volt a tájegységi-tematikus tárgygyűjtésekben, gyűjtési útmutatók készítésében és ezek népszerűsítésében. Fontos szerepe volt abban, hogy a ma pályán lévő néprajzos, történész, természettudományos muzeológusok és a múzeumi közművelődés-kultúraközvetítésben dolgozók folyamatos figyelmet és törődést kapjanak a benevelő pályatársaktól életkortól és pozíciótól függetlenül.

Nemzetközi példáknak és jó gyakorlatoknak a hazai viszonyokkal való összevetése nyomán, minőségi szakembergárdával dolgozta ki többek között az egész magyar múzeumügy fejlődését meghatározó alábbi programokat:

 

Mindezek mellett számos országos felmérésnek, a múzeumok működésére irányuló kutatásnak való kezdeményező résztvevője. 1991-től tagja a PT-MME-nek; 1995–2005 között szerkesztőbizottsági tagja volt a Múzeumi Hírlevélnek. Egyik kezdeményezője az egykori Közművelődési Tagozatnak, majd a 2009-ben megalakult Múzeumandragógiai Tagozatnak, amelyben napjainkig tevőleg vesz részt szervezőként és témavezetőként, valamint kötetsorozat szerkesztőként. A Választmánynak 2005 és 2017 között volt tagja.

2015-ben megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetését, 2017-ben pedig a Múzeumpedagógiai Életműdíjat.

Pulszky Ferenc-díjat vehetett át Dr. Szakáll Sándor (Herman Ottó Múzeum – Miskolci Egyetem) mineralógus, muzeológus, egyetemi tanár, az MTA doktora, kiemelkedő szakmai életútja, a magyar múzeumügy és ezen belül a természettudományos muzeológia terén végzett példaértékű munkássága elismeréseként.

A 40 éven aluli fiatalok Pulszky Károly-díját idén ketten kapták: Mlakár Zsófia történész muzeológus (Dobó István Vármúzeum) és Dr. Polgár Balázs Dávid régész muzeológus (HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum), mindketten az eddig elért eredményeik, és példaértékű szakmai elkötelezettségük elismeréseként.

 

forrás: http://pulszky.hu/news/atadtak-a-pulszky-tarsasag-elismereseit/

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

21

CSÜTÖRÖTÖK

eseménynaptár


  SZEP 22
  péntek
 
Szakmai nap Pécsen JÁTSZD EL….ÉS MEGÉRTED! címmel
  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben