belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Ősz(i)re Hangoltuk! - sikeres programok

Újdonságként, ez a tematika adott többek közt alkalmat arra, hogy a múzeumok, tájházak és más kulturális intézmények az iskolai őszi szünet idejére (2016. október 29. és november 6. között), különböző kiemelt családi eseményeket; illetve gondolva a szülőkre, akik ilyenkor a gyermekeik munka melletti elhelyezésével küszködnek; napközis-, esetleg ott alvós gyermek táborokat szervezhettek. Sok múzeum nyitotta meg a gyerekek előtt gyűjteményeit, mutatta be a látogatók elől elzárt épületrészeket, sőt be is kapcsolta őket a múzeumokban zajló munkákba.

  • MTM Mátra Múzeuma - Gyöngyös: 26 fő

Múzeumi Álomgyár gyerekszemmel

A múzeum idén először vállalkozott arra, hogy gyerekek bent aludhassanak éjszaka a kiállításban. Az Éjszaka a múzeumban című film óta a gyerekek fantáziáját rendkívüli módon izgatja, milyen lehet egy Éjszaka a múzeumban. Nincsenek teremőrök, a fények kialszanak... Huszonhat szerencsés gyermek élhette át, hogy milyen is egy Éjszaka a múzeumban. Még a program meghirdetése előtt betelt az eredetileg húsz főre tervezett létszámkeret (bővítették). A nyári táborosaik értesülhettek először egy körlevél formájában a lehetőségről, így már ők megtöltötték a keretet. Futótűzként, szájról szájra terjedt a hír, hogy a múzeumban lehet aludni, így nagyon hamar várólista is kialakult. Az este folyamán az éjszakai állatokkal ismerkedtek meg a gyerekek, egyrészt hazaiakkal a kiállításban, másrészt élőkkel a pálmaházban. Kézműveskedtek, zseblámpás keresőjátékban vettek részt, csapatjáték során bizonyíthatták rátermettségüket. A legkitartóbbak csak hajnali három körül aludtak el. Másnap reggel kilenckor rengeteg élménnyel gazdagodva mentek haza.
"A MOKK által a Múzeumok Őszi Fesztiváljára meghirdetett programok közül a Múzeumi Álomgyár gyerekszemmel kiválasztása és megvalósítása járt intézményünkben a legnagyobb sikerrel."
A program annyira sikeresnek bizonyult, hogy jövőre két alkalommal tervezik megvalósítani.

ÖTLET: múzeumban alvás lehetősége, tábor, egyedi és egyszeri, éjszakai program

  • Magyar Természettudományi Múzeum - Budapest, VIII. kerület: 756 fő

Tarisznyás túra

Az iskolaszünet ideje alatt a gyerekek és szüleik, nagyszüleik együtt indulhattak el állandó kiállításaink területén az épület kincseinek, érdekességeinek felkutatására az állandó kiállításokban. A gyerekek számára összeállított feladatsort Bálnától a bárkáig útvonalhoz kapcsolták, így a gyermekek és az őket kísérő felnőttek együtt, egymást segítve fedezhették fel a kiállítások kincseit. A múzeumi tarisznyában a felfedező úthoz szükséges kellékeket helyeztek el, valamint igény szerint, a felszerelés kiegészítéseként, szafari kalapot is tudtak adni a résztvevőknek. A Tarisznyás túrák részvételi díja 300 Ft volt. A túrafelszerelésért letéti díjat kértünk, amit a felszerelés leadás után természetesen visszaadtak a látogatónak. A túrák működtetésében nagy segítségükre volt az iskolai közösségi szolgálat keretében önkéntes munkát végző középiskolás diákok.

ÖTLET: IKSZ bevonása, családi nyomozás

  • Sóstói Múzeumfalu - Nyíregyháza: 120 fő

Szünidei teszem-veszem

A meghirdetett gyermekmegőrző érdekes 3 napot eredményezett, amíg a múzeum a családokra, dolgozó szülőkre számított, addig az őszi szünetben Erzsébet-tábort szervező települési önkormányzatok jelentkeztek egész napos program igénnyel. Mind három nap reggeltől délután 4-ig interaktív skanzenes foglalkozásokon vettek részt a diákok. Nyíregyházáról, Nyírlövőről, Lövőpetriből és Papról érkeztek csoportok, akik megismerhették a novemberi hagyományokat, kaláka munkákat (kukorica fosztása és morzsolása), illetve készíthettek libanyaka kalácsot az anarcsi portán. Márton napjához kapcsolódva üvegfestéssel lámpásokat készítettek, de a szabadtéri játékok (hordólovaglás, gólyalábon járás, medvetalpazás stb.) is nagy sikert arattak. Talán legjobban a lúdtollal írás kötötte le a gyerekeket, hiszen a betűvetést először palatáblán gyakorolták, majd speciálisan erre az alkalomra készített füzeteket kaptak, melyekbe lúdtollal tintával rótták az ákombákomokat.
A napok végén örömteli arccal és élményekkel gazdagon távoztak tőlünk a csoportok, akik nyári táborozásra is ajánlatot kértek.

ÖTLET: kapcsolatfelvétel az önkormányzatokkal, több napos napközis tábor

  • Széchényi Ferenc Tájmúzeum - Ebes: 80 fő

Tök jó napok!

Az őszi szünetre Tök jó napokat kínáltak a gyerekeknek, családoknak. Rendezvény célja volt, hogy az őszi szüneten tartalmas kikapcsolódást, tartalmas szórakozási lehetőséget biztosítsanak, kulturált környezetben, lelkes és felkészült szakemberekkel. A két napos rendezvény első napján, november 3-án nyitásként tökfaragás,töklámpás készítése és szellemes barkácsolás, kézműveskedés várta a gyerekeket. Az elkészült tökökből tökszépségverseny és tökkiállítás rendeztek a művelődési ház nagytermében, s a sötétben a kivilágított töklámpások csalogatták az éppen arra járókat. A kézműves foglalkozás során természetes anyagok felhasználásával az őszhöz, és a tökhöz kapcsolódó alkotások készültek. A rendezvény másnapján, november 4-én Töklámpás party keretén belül vetélkedővel és jelmezversennyel készültek. A délutánt Ki, mit tud? nyitotta, ahol a helyi általános iskolások és óvodások közül bátor és merész gyerekek (és szüleik, nagyszüleik) mutatták meg tehetségüket. Ezt követően egy igazi bűvész mutatott varázslatos trükköket, melyből néhányat meg is lehetett tanulni. Az estét Tündér tombola és Rémségek bálja zárta. Az éhes szájak pedig a Torkos sarokban kóstolhattak tökösebbnél tökösebb ételeket.

ÖTLET: 2 napos rendezvény, komplex program

  • Magyar Nemzeti Múzeum - Budapest, VIII. kerület: 65 fő

100/100 Száz év, száz percben - kalandozás a múzeum épületében zárás után

A kíváncsi és vállalkozó kedvű látogatóknak 100 perces út során interaktív lehetőséget kínáltak, melyben zárás után fedezhették fel a Magyar Nemzeti Múzeum évszázadainak titkait, bepillanthattak a közönség elől elzárt terekbe, ahol sosem lehet tudni, mit rejtenek a falak! Az időutazás során minden korszak és terem rejtegetett valami meglepetést. A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében 3. éve rendezték meg a különleges, saját fejlesztésű Élő Múzeum-programot, amelyben a látogatók a tárlatvezető mellett, az elzárt terekben korabeli viseletekben megjelenő karakterek (mint például Széchényi Ferenc titkára, vagy az árvíz után vásárra induló kofa, netalán Fettich Nándor, a 2. világháború alatt a múzeum kinevezett igazgatója)segítségével járták körbe a múzeum épületét térben és időben.

ÖTLET: élő múzeum, zárás utáni program

  • Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely - Keszthely: 42 fő

Az őszi szünet sokszor a munkából szabadságot kivenni nem tudó szülőknek nehezen megoldható, ezért egy élménydús, játékos, ügyességfejlesztő programot kínált a múzeum 7-12 éves gyermekeknek. A három napos őszi múzeumi foglalkozás célja volt, hogy a gyermekek játékos formában ismerkedjenek a múzeummal, a természetes anyagok hagyományos felhasználási lehetőségeivel és közben számos élménnyel gazdagodjanak. A résztvevők első napon az agyagozást, második napon a gyapjúfonállal való szövést, fonást, harmadik napon pedig a vesszőfonást próbálhatták ki, de lehetőség volt terménykép készítésére is. A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely Élménygazdasága lehetőséget adott a gyermekek növény és állatismereteinek bővítésére. A kézműves és egyéb foglalkozások mellett kiállításainkba is bevezették a őket, valamint tájékoztatást kaptak a hagyományos mezőgazdasági művelési eljárásokról és eszközökről.

ÖTLET: tananyaghoz illő program, napközis tábor

  • Laczkó Dezső Múzeum - Veszprém: 6 fő

A múzeum górcső alatt- Őszi szünet a Laczkó Dezső Múzeumban

Kutatás, felfedezés, alkotás az őszi szünetben! Három napos múzeumi tábort gyermekeknek a Laczkó Dezső Múzeum kiállítóhelyein!
A Laczkó Dezső Múzeum idén rendhagyó őszi táborozásra várta a veszprémi, 9-13 éves gyermekeket. A nagy sikerű nyári táborok mintájára, az őszi szünet idejére, november 2-4-ig kiscsoportos napközis tábort szervezett a Múzeum.
A három nap során a Laczkó Dezső Múzeum kiállítóhelyeit, állandó és időszaki kiállításait, múzeumpedagógiai foglalkozásit és a múzeumi munka alapjait ismerhették meg a gyermekek. A programok egymásra épültek, történelmi, néprajzi, művészeti, régészeti ismereteket átadva, játékos formában, csapatvetélkedőkkel tűzdelve. A résztvevők a tábor során átfogó képet kaptak a múzeum intézményéről, a bemutatott kiállításokról. Tárlatvezetések és alkotó foglalkozások által a gyermekek is részesei és élvezői lehettek a múzeumi élménynek.
A tábor programjában szerepelt elsőként egy múzeumi activity, mely során játékosan gyűjtötték össze a múzeumi világ legfontosabb szakmáit, szakkifejezéseit, majd az állandó gyűjteménnyel ismerkedtek. Ezután a bélyeges téglákat bemutató Teguláriumba látogattak, mindenki kis téglakészítő lett.
Másnap a Várbörtön kiállítóhelyen, majd a tűztoronyban tettek látogatást, ezután pedig népi játékokat játszhattak a gyermekek. Az utolsó nap során a restaurátor műhelyekbe látogattak, ahol aranyozott könyvjelzőket készítettek, majd a Tanulmányi Raktárban tettek rövid sétát. A tábor hiánypótló Veszprém városában. A résztvevők visszajáró múzeumi látogatók voltak, akik a színfalak mögé láthattak, megismerkedtek az aranyozás technikájával, ami ertékes és izgalmas hasznosítása volt a szünidei szabadidőnek.

ÖTLET: napközis tábor

  • Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum - Budapest, III. kerület: 35 fő

Szünidőző programok az őszi szünetben

A Szünidőző program sorozatunkban négy programmal készültünk:
• Hasznosítsunk újra! a Takarékosság Világnapjára emlékezve (Baba textilből, ékszerek pet palackból)
• Cselédek és úrinők (Kosztolányi Dezső halálának 80. évfordulójára)
• KEZET RÁ! (Tapintható tárgyak a kiállításban)
• Süssünk bisgatát! +Életre kelt történelem (A Bornemissza Anna-féle szakácskönyv keletkezésének 335. évfordulójára)
Ebből három program tárgyalkotásra, kézműves tevékenykedésre épült, egy pedig a kiállításban is szereplő vagy azokat kiegészítő tárgyak testközelből való megismerésére összpontosított. Mindegyik alkalmat fűszereztük játékokkal, humorral. Az elkészített tárgyakat hazavihették vagy helyben elfogyaszthatták a látogatók.
A Süssünk bisgatát! című programhoz elsősorban a könyvtáruk reprint kiadványait használták, illetve a barokk kor hangulatának megteremtésére a foglalkozás egyes részeit a barokk kori pincénkben tartották. Ennek során egy Bethlen Gábor fejedelem udvarában dolgozó tésztamíves avatta be a látogatókat a korabeli főúri udvarok konyhai szokásaiba.

ÖTLET: élő múzeum, napközis tábor