belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

FIGYELEM! A helyek beteltek, a regisztrációt lezártuk.

A részletes program IDE KATTINTVA érhető el.

Kapcsolódó sajtóközleményünk itt olvasható.

 

 

14. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó - beharangozó

Széles merítés
Múzeumi megoldások az értől az óceánigA víz szerepének középpontba állításával a 14. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón szorosan kapcsolódunk a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2016-os jelmondatához: Építs hidat − HÍD, ami összeköt! Azt járjuk körül, hogy milyen kincset ér és milyen kincseket rejt a víz, mekkora kihívást, egyúttal inspirációt jelent társadalmunk számára az élővíz, a vizes környezet és annak megóvása. A konferencián rávilágítunk arra, hogy mit tesznek, mit tehetnek a hazai muzeális intézmények sajátos eszközeikkel, változatos tematikáikkal annak érdekében, hogy minderre látogatóikat rádöbbentsék, és cselekvésre késztessék őket.

2016-ban a Múzeumok Őszi Fesztiválját Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban nyitjuk meg. Az idei évnyitót, melyen gazdára találnak a múzeumpedagógia legjelentősebb hazai elismerései, a Múzeumpedagógiai Nívódíjak és a Kiváló Múzeumpedagógus díj, összekötjük a víz és múzeum témájához kapcsolódó, és a hazai múzeumok bevonásával megrendezésre kerülő szakmai konferenciával, melyet a múzeumpedagógiai szakemberek, illetve valamennyi múzeumi kolléga számára szervezünk.

14. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó - beharangozó
Picassohal, fotó: Magyar Természettudományi Múzeum

A konferencián elhangzó előadásokkal és a délutáni gyakorlati bemutatókkal, workshopokkal szeretnénk – az értől az óceánig – élővizeinkre vonatkozó, számos szakágban megmutatkozó tudásunkat felidézni, a víz természeti, történeti, kulturális, funkcionális és közösségi szerepének lehetséges múzeumi interpretációit bemutatni. Célunk egyúttal a kimeríthetetlen témában rejlő, a társadalmi hasznosításra és szemléletformálásra irányuló múzeumi tudománykommunikációs megoldásokat is középpontba állítani.

A 14. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóra a muzeális intézmények ismeretátadási, múzeumpedagógiai, muzeológiai és tudományos feladatait ellátó szakembereit egyaránt várjuk, mert:

„Az Évnyitóra figyelni kell. Mer' az Évnyitó jön, az Évnyitó az mindig jön. " VAGYIS

„A Dunára figyelni kell. Mer' a Duna jön, a Duna az mindig jön." - mondta Pelikán József dunai gátőr Bacsó Péter Tanú című kultuszfilmjében.

14. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó - beharangozó
Duna, Meder utca fotó: Kajári Gabi

Várjuk az előzetes jelentkezéseket a konferencia témájához kapcsolódó jó gyakorlatokat bemutató 8 perces prezentációk illetve 50-60 perces workshopok megtartására. A jelentkezéseket a prezentáció és workshop rövid (1500 – 2000 karakter) összefoglalójával együtt 2016. augusztus 5-ig kérjük a kajari.gabi@sznm.hu e-mail címre elküldeni. A szervezők fenntartják a jogot, hogy a beérkezett szinopszisok közül kiválasszák a konferencián bemutatásra kerülő jó gyakorlatokat és workshopokat.


Tekintettel arra, hogy a Nemzeti Kulturális Alap részéről a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezési jogát megpályázó Szabadtéri Néprajzi Múzeum számára a támogatás megítélése még folyamatban van, a szerződés még nem került aláírásra, így az Évnyitóhoz jó gyakorlattal vagy workshoppal csatlakozni kívánó előadók saját kockázatukra kezdik meg a rendezvény előkészületeit. Az előadói tiszteletdíjról is csak a támogatási szerződés aláírása után tudjuk az előadókat értesíteni.


Szervezők:
Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, Szentendre
Magyar Természettudományi Múzeum, Budapest

Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum (Budapest, Ludovika tér 2-6.)

Időpont: 2016. szeptember 26. 10.00 – 17.00

A konferencia részletes programja és a regisztrációs felület szeptember elejétől elérhető a www.mokk.skanzen.hu oldalon. A regisztrációt kérjük mihamarabb megtenni a férőhelyek korlátozott száma miatt.

Kurucz Árpád: Peking. Forrás: Műcsarnok