belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Felhívás: Múzeumpedagógiai Nívódíj 2021

 Felhívás: Múzeumpedagógiai Nívódíj 2021

Tisztelt Intézményvezetők!

Kedves Kollégák!

 

Várjuk a jelentkezéseket a Múzeumpedagógiai Nívódíj elnyerésére, az elismerő díjra történő nevezést az előző évek gyakorlatának megfelelően, az alapításának idén 15. évfordulóját ünneplő Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM – MOKK) hirdeti meg.

A Múzeumpedagógiai Nívódíj 2003 óta a szakma egyik legrangosabb kitüntetése, amely lehetőséget teremt az intézményeknek arra, hogy szélesebb szakmai körben megismertessék, illetve megmérettessék igényes múzeumpedagógiai foglalkozásaikat, kezdeményezéseiket.

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre és a köznevelésben folyó digitális oktatás igényeire figyelve intenzív online jelenléttel válaszoltak a muzeális intézmények, és felgyorsították virtuális programfejlesztéseiket. Ezért úgy döntött a Múzeumpedagógiai Nívódíj átadását koordináló SZNM – MOKK, hogy 2021-ben is lehet nevezni online múzeumpedagógiai programokkal.

Olyan múzeumpedagógiai kezdeményezések nevezését várjuk, amelyeket 2020. szeptember 1. és 2021. június 30. között valósítottak meg a múzeumok akár személyes részvétellel (például iskolai program vagy nyári tábor keretében), akár az online térben. Nevezni csak új fejlesztésű, ugyanakkor más muzeális intézmények által is adaptálható múzeumpedagógiai kezdeményezésekkel lehet.

A múzeumok a saját munkatársaik által kivitelezett fejlesztések – például múzeumpedagógiai tartalom, foglalkozás és módszer, információs összeállítás, rendezvény, installációs és interpretációs megoldás, online program, játék stb. – írásos, képi és videódokumentációs anyagaival jelentkezhetnek az elismerésre. A benevezett programhoz kapcsolódhat papíralapú vagy online múzeumpedagógiai kiadvány is, amely valamely múzeumpedagógiai tevékenység megvalósítását segíti elő (például különféle foglalkoztatók, módszertani kiadványok, CD, DVD-ROM, társasjáték, foglalkozások speciális segédletei stb.). Csak kiadvánnyal – ahhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai gyakorlat nélkül – nem lehet jelentkezni.

Az eddigi évek gyakorlata szerint a Múzeumpedagógiai Nívódíjra érkezett nevezéseket a hazai múzeumi szervezetek elismert képviselőiből, tagjaiból álló szakmai bizottság bírálja el a nyár folyamán. Mivel a zsűri tagjai személyesen nem találkoznak a múzeumpedagógiai programokkal, így kiemelten fontos, hogy a benyújtott anyag minél informatívabb és figyelemfelkeltőbb legyen. A zsűri várhatóan 2021. augusztus 31-ig megtartja bizottsági ülését.

 

Az elismerést a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviselői a tervek szerint 2021. szeptemberben 27-én a 19. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón adják át.

A Nívódíjban részesült programokat bemutatjuk a Staféta Füzetek online kiadványsorozatban.

 

Nevezési határidő: 2021. augusztus 13.

 

Jelentkezők köre: muzeális intézményi működési engedéllyel rendelkezők.

Nyilvánosság: a benyújtott anyagok koncepcióinak rövid, maximum 1000 karakter terjedelmű ismertetői 2021 szeptemberétől a SZNM MOKK honlapon (http://mokk.skanzen.hu) olvashatóak.

Benyújtási feltételek: az előírt dokumentáció (Adatlap és mellékletek) hiánytalan, határidőre történő benyújtása.

 

A Múzeumpedagógiai Nívódíj 2021 adatlap itt tölthető le az offline kategóriához.

A Múzeumpedagógiai Nívódíj 2021 adatlap itt tölthető le az online kategóriához.

 

A jelentkezéshez szükséges dokumentációkat (aláírt adatlap, kiadvány vagy egyéb eszközök pl. társasjáték, melyeknek fizikai formátuma van) kérjük postai úton is szíveskedjenek benyújtani.

Az adatlapokon részletezett illusztrációs anyagokat (fotók, videók) kérjük elektronikusan (YouTube-link vagy megosztott Google Drive mappa) a nivodij2021@gmail.com e-mail címre és postai úton (CD-re vagy DVD-re kiírva) a Szabadtéri Néprajzi Múzeum számára megküldeni.

 

Az összeállított anyagot kérjük az alábbi címre postázni:

Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

Rudolf Eszter kommunikációs munkatárs

2001Szentendre, Pf.: 63

 

Kérjük a borítékon és az elektronikus változatban tárgyként feltüntetni:

Múzeumpedagógiai Nívódíj 2021.

 

További információ:

Hétköznap 9-től 16 óráig a +36 30 523 9427 telefonszámon,

illetve a nivodij2021@gmail.com e-mail címen

 

Kérjük, hogy a Múzeumpedagógiai Nívódíj pályázatára való felhívást szíveskedjenek érdeklődő munkatársaik számára is továbbítani!

 

Együttműködésüket ezúton is köszönjük! Sikeres pályázást kívánunk!

 

Szentendre, 2021. július 1.

 

Nagy Magdolna sk.                                                                     Dr. Cseri Miklós sk.
igazgató                                                                                          főigazgató
Szabadtéri Néprajzi Múzeum                                           Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ