belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Elérhető a NEMO 27. éves konferenciájának konferenciakötete

Múzeumok 2030 – Tudáscsere a jobb jövőért

 

A NEMO, azaz azaz az Európai Múzeumi Szervezetek Hálózata (The Network of European Museum Organisations) szerkesztésében megjelent az a konferenciakötet, amely a tartui Észt Nemzeti Múzeumban a NEMO által 2019. november 7-10. között szervezett 27. éves konferencián elhangzott előadásokból válogat.

A tavaly november megtartott Múzeumok 2030 – Tudáscsere a jobb jövőért (Museums 2030 – Sharing recipes for a better future) címet viselő tudományos tanácskozás középpontjában a fenntartható fejlesztési célok, mint például a minőségi oktatás, a szegénység felszámolása, az egyenlőtlenségek csökkentése vagy a partnerség álltak.

A konferenciakötet szerkesztői előszavában David Vuillaume, a NEMO elnöke így fogalmaz:

„Ha a múzeumokat vesszük, nos ők is „klímagyilkosok” között vannak, a légkondicionálás például alapvető követelmény a muzeális intézményekben a műtárgyak professzionális állagmegóvása és a látogatók kényelme miatt. Mégis inkább tanuló, kreatív és tevékeny intézménynek szeretném tekinteni a múzeumot. Tanuló, vagyis olyan, amely készen áll a változtatásra és a cselekvésre. Kreatív, ami azt jelenti, hogy kész új megoldásokat, helyes technológiákat felkutatni, vagy újragondolni a menedzsment módszereit. Tevékeny, mert aktívan disszeminál, képes motiválni a látogatóit és más stakeholdereket, hogy vele azonos úton járjanak, azonos célokért tegyenek.”

39 ország több mint 200 múzeumi szakembere vett részt a tartui konferencián, melynek Európai Projekt Slam: Bátor múzeumok című témablokkján belül Nagy Magdolna, a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című kiemelt projekt projektmenedzsere, egyben a projekt konzorciumvezetőjének, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) mb. igazgatója is előadást tartott Hogyan tegyük a múzeumokat elérhetővé a láthatatlan közösségeknek címmel. Előadásában a MOKK illetve a projekt hátrányos helyzetűeket támogató komplex tevékenységét mutatta be különös tekintettel az „Esélyt a múzeummal” című módszertani fejlesztésre, illetve ehhez kapcsolódóan a KultúrBónusz kísérleti programra.

A témablokk további előadói a Maribori Nemzeti Felszabadítási Múzeum, a svéd Skåne Regionális Múzeum és a pilseni Nyugat Bohémia Múzeum munkatársai voltak. A konferencia szervezői azért ezeket a projekteket válogatták be a konferencia programjában, mert ezeket találták a konferencia célkitűzéséhez leginkább illeszkedőnek, a leginspirálóbbnak.

 „Mind a  négy múzeum a legtöbbet hozta ki önmagából, mint intézmény és mint a változások aktív mozgatója. Mindegyik projekt a maga módján merészen állást foglalt, összetett és egyesek számára kényelmetlennek tűnő, de megoldandó problémákra hívták fel a figyelmet” – fogalmazott a vonatkozó fejezet előszavában Rebecca Thonander, a NEMO kommunikációs munkatársa.

A NEMO által szerkesztett és március végén elérhetővé tett angol nyelvű konferenciakötet a MOKK honlap Tudástárából ide kattintva ingyenesen letölthető.

Nagy Magdolna The Accessible Museum programme című írása a konferenciakötet Európai múzeumi projektek, melyek állást mernek foglalni (European museum projects that dare to take a stand) című fejezetén belül, a 48-50. oldalon olvasható.

A Mareen Maaß, Julia Pagel és Geraldine Kendall Adams által szerkesztett konferenciakötet további fejezetcímei:

  • Múzeumok és… fenntartható városok és közösségek (Museums and … Sustainable cities and communities)
  • Múzeumok és…Béke, igazságosság és erős intézmények (Museums and … Peace, justice, strong institutions)
  • Az elmélet átültetése a gyakorlatba (Putting theory into practice)

A MOKK tavalyi konferencia részvételeiről illetve a fenntartható fejlesztési célokról szóló írásunk pedig itt érhető el: https://mokk.skanzen.hu/20200210adasban-voltunk-madridtol-tartuig