belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Regisztráció, jelentkezés és tervezet megadásának határideje:

2017. július 20.

Ötletek a programszervezéshez

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2017

(2017. szeptember 25. – november 12.)

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programjainak szervezéséhez szeretnénk segítséget nyújtani azzal, hogy minden egyes tematikához összegyűjtöttünk programötleteket, továbbá közreadjuk a korábbi években kiemelkedő eredményeket hozó programokat. Reméljük, hogy ez az ötlet-gyűjtemény inspirációként szolgál ahhoz, hogy az egyes múzeumok sajátosságaihoz igazítva újszerű, látogatókat vonzó programok szülessenek.

A 2017-es Múzeumok Őszi Fesztiválja jelmondata: „Az ajtó nyitva áll!”

Az idei fesztivál jelmondatával Szabó Magda Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító munkásságáról kíván megemlékezni, tekintettel arra, hogy az írónő 2017. október 5-én, a Múzeumok Őszi Fesztiválja ideje alatt töltené be 100. életévét.

 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja a kiemelt témával igyekszik a hazai irodalmat meghatározó jeles írók, költők múzeumokban őrzött hagyatékára, jeles tárgyaira felhívni a figyelmet. A nyitott ajtó több mint jelkép: a múzeumok a fesztivál alatt vendégségbe hívják mindazokat, akik nyitott szemmel és lélekkel, kíváncsisággal és érdeklődéssel fordulnak feléjük.

 

A rendezvény célja, hogy mind a szakma, mind a nagyközönség közelebb kerüljön a múzeumokhoz, mint az egész életen át tartó tanulás színhelyeihez, a múzeumokhoz, mint kutatási és tudásközpontokhoz, a múzeumokhoz, mint egy helyi közösség aktív életteréhez. A rendezvénysorozat célja ezen túl, hogy a helyi közösségek és a lakosság érdekes programok során megismerhesse települése, régiója kulturális színtereit. Egyfajta törekvés arra, hogy mindenkihez eljusson az üzenet; oly csodás korban élünk, amikor a művészet és kultúra mindenki előtt kitárja kapuit.

2017-ben összesen 11 központi témát ajánlunk, melyhez kapcsolódhatnak a múzeumok.

1. „Nyitott ajtó” – Pincétől a padlásig

ötletek a programszervezéshez:

A látogatókat betekintést nyerhetnek a múzeumi munka kulisszatitkaiba, lehetőség van az eddig ismeretlen vagy szokatlan múzeumi tevékenységek felfedezésére. A háttérben dolgozó szakértői gárda mesél munkáiról. Egyes tevékenységeket a látogató közönség személyesen is kipróbálhat, megtapasztalhat.

Miket rejthet egy múzeum pincéje, padlása? Milyen gyűjtemények bújnak meg a háttérben, hogyan kerülnek rendszerezésre, tárolásra az éppen ki nem állított tárgyak? A múzeumok milyen úton gazdagítják gyűjteményeiket?

Kulisszatitkok felfedezése fiataloknak: a látogatók elől elzárt tereket tárnak fel a közönség előtt – mindezt egy rejtélyes történettel körítve.

 

Sikeres Pincétől a padlásig programok a korábbi évekből itt olvashatók:

2015: http://mokk.skanzen.hu/pincetol-a-padlasig-sikeres-programok2.html

2014: http://mokk.skanzen.hu/pincetol-a-padlasig-sikeres-programok1.html

2. A lámpás én vagyok – Tanárok Éjszakája

ötletek a programszervezéshez:

 • késő délutánból / estébe nyúló rendezvény, mely megszervezése előtt a programot szervező intézmények régión, városon belül egyeztetnek, ezáltal egy jól átjárható programkínálat jön létre a pedagógusok számára. (X Múzeum 1700órátóltól szervez 1815-ig programot, majd Y Múzeum 1800-1915 tart foglalkozást, végül Z Múzeum 1930-2030 közötti programjával zárja a napot). Az átjárható programok a programot szervező kulturális intézmények számára az együttműködés lehetőségét biztosítják, ráadásul így kiküszöbölhető a program elmaradása vagy elkerülhető az alacsony látogatottság is.
 • Városi vagy kistérségi “kul-túra”, melynek során a pedagógusok a különböző helyszíneken, különböző feladatokat megoldva pontokat gyűjthetnek. A csapatokat egy-egy iskola tanári gárdája alkothatná, így a térség pedagógusai, csapatépítő tréninggel egybekötve, vetélkedő jelleggel mérhetnék össze tudásukat.
 • Tanár-diák szerepcsere, diákok válnak a tanárok idegenvezetőivé.

Sikeres Tanárok Éjszakája programok a korábbi évekből itt olvashatók:

2016-ban: http://mokk.skanzen.hu/tanarok-ejszakaja-sikeres-programok3.html

2015-ben: http://mokk.skanzen.hu/tanarok-ejszakaja-sikeres-programok2.html

3. Óvodapedagógusok Napja

ötletek a programszervezéshez:

 • A résztvevő intézmények régión, városon belül egyeztetnek, ezáltal egy jól átjárható programkínálat jön létre az helyi pedagógusok számára (hasonlóan a Tanárok Éjszakájához).
 • Gyermekpszichológus, grafológus előadás (akár gyerekcsoporttal is érkezhet, az előadás ideje alatt a gyerekek rajzolhatnak, a műveket a program végén az előadás alapján közösen kielemzik)
 • Gyermekrajz elemző Workshop:

A kisgyerekek verbálisan nehezebben fejezik ki magukat, mert nem elég gazdag a szókincsük, nincsenek tisztában bizonyos elvont fogalmakkal. A rajzolás fontos feszültségoldó eszköz is egyben, elfojtott érzelmek és indulatok levezetésére szolgálhat. A rajztevékenység olyan tudatalatti tartalmakat hozhat elő, amelyet a gyermek sérelemként, szorongásként vagy akár túlzott örömként élt meg, amit nem tudott feldolgozni.

 • A gyermekrajzok világa szimbólumokban gazdag, csodálatos és őszinte. Tükrözik a rajzoló személyiségét, és tükröt tart elénk is, hiszen a gyermek olyannak lát és rajzol le minket, amilyenek vagyunk. A gyermekrajz elemzés révén tehát nemcsak gyermekről, hanem családjáról és önmagunkról is sokat tanulhatunk.

Sikeres Óvodapedagógusok Napja programok a korábbi évekből itt olvashatók:

2016: http://mokk.skanzen.hu/ovodapedagogusok-napja-sikeres-programok1.html

2015: http://mokk.skanzen.hu/ovodapedagogusok-napja-sikeres-programok.html

4. Irodalmi találkozások a múzeumban

ötletek a programszervezéshez:

Jeles írókra, költőkre – így a száz éve született Szabó Magdára vagy a kétszáz éve született Arany Jánosra - emlékezve az irodalmat is egy központi témává emeltük. Az új programtípus Irodalmi találkozások a múzeumban címmel lehetőséget ad feltárni az irodalom és a múzeumok kapcsolatát. Akár kiállítási tárgyak kelhetnek életre történetekben, lírai szövegekben, akár ma alkotó írók költők jelenhetnek meg a múzeumi terekben, saját alkotásokat megszólaltatva, vagy magánemberként, de a műalkotások művészetekhez, kulturális értékekhez való viszonyukról megnyilatkozva.

 

5. Mesterek és alkotók

ötletek a programszervezéshez:

 • Egy-egy régi mesterség, foglalkozás összehasonlítása egy-egy modern technológiában működő, gépiesített megfelelőjével (telefonközpontos kisasszony – mai mobiltelefonok működési háttere, faesztergályos – szalaggyártás)
 • Betekintés egy kortárs művész képzeletbeli műhelyébe, ahol a látogatók megismerhetik az alkotás fázisait, kipróbálhatják, megfoghatják az eszközöket, mellyel a művész dolgozik.

A korábban Mesterségek nyomában néven megismert tematikai programok a korábbi évekből itt olvashatók:

2016: http://mokk.skanzen.hu/mestersegek-nyomaban-sikeres-programok1.html

2015: http://mokk.skanzen.hu/mestersegek-nyomaban-sikeres-programok.html

 

6. Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! – Irodalmi (cool)túra

A program célja, hogy a múzeumok helyi közösségi életben vállalt szerepét erősítse, közelebb kerüljön a célközönségéhez azáltal, hogy rövid, közös kirándulásokat szervez a múzeum tágabb környezetében található kulturális örökségi helyszínek, építészeti gyöngyszemek, történelmi emlékek felfedezésére. A programmal erősíteni kívánjuk a múzeumok és településük kapcsolatrendszerét, a helyi múltról szóló ismeretek élményszerű és egyben egészségtudatos bővítését. Idén az irodalom is kiemelt szerepet kap a túra során. A felfedezőút elvezet neves irodalmi alakok emlékhelyeihez, szobraihoz, de csatangolhatunk irodalmi művek helyszínein, kicsit részeivé válva az alkotásoknak.

ötletek a programszervezéshez:

 • A felfedezőút elvezet neves irodalmi alakok emlékhelyeihez, szobraihoz, miközben számos titkot megtudunk az alkotó életéből.
 • Csatangolás irodalmi művek helyszínein, kicsit részeivé válva az alkotásoknak. A nagyobb beleélhetőség kedvéért a helyszíne(ke)n felolvasás az érintett műből. A történet alapján akár szerepjáték is megvalósulhat a helyszínen.
 • Kulturális geocaching: A geocaching igen népszerű a fiatalok körében, ezért ennek integrálása a tematikába megszólíthatja a fiatalabb korosztályt. A geocaching egy lehetséges megvalósítása, amikor egy lezárt ládikát (borítékot, kis dobozt) a programot szervező intézmény munkatársa elrejt egy általa kiszemelt, valamilyen szempont szerint megismerésre, felfedezésre érdemesnek ítélt helyen, és a megfelelő módon rögzíti a rejtekhely pontos koordinátáit (esetleg egy térképre berajzolja az adott pontokat). Ezt a kiindulási adatot feladatokba ágyazva feltöltheti a facebook oldalra, vagy feladatlapként kinyomtathatja, hogy a továbbiakban a játékosok ezek alapján megkereshessék a rejtekhelyet. A kincses ládában található egy jegyzettömb, egy íróeszköz és egy olyan, a múzeumhoz/gyűjteményéhez köthető feladat, ami alapján a játékos közelebb kerülhet a következő ládikához. A feladatsor megoldásának végére a játékosok ismeretei bővülnek a múzeumról, továbbá érdeklődésük is felkelthető egy adott múzeumi program, kiállítás iránt.)

Sikeres Sétálj, gyalogolj… programok a korábbi évekből itt olvashatók:

2016: http://mokk.skanzen.hu/setalj,-gyalogolj,-bringazz-sikeres-programok3.html

2015: http://mokk.skanzen.hu/setalj,-gyalogolj,-bringazz-sikeres-programok2.html

7. Utazó múzeum

ötletek a programszervezéshez:

Az utazó múzeum tematika célja, hogy a múzeum a saját épületéből kilépve mutatkozzon meg a célközönségének. Erre többféle lehetősége van:

Szomszédolás

 • Más településen található múzeummal csereprogram: a múzeum egy-egy gyűjteményi részletének, darabjának cseréje és bemutatása
 • Vándorkiállítások létrehozása, amelyek a Múzeumok Őszi Fesztiválja alatt járják a régiót, az országot.

Múzeum a bőröndben

 • Foglalkozások, mini kiállítások kihelyezése iskolákba, óvodákba, idősek otthonába, határon túli oktatási intézményekbe

Sikeres Utazó Múzeum programok a korábbi évekből itt olvashatók:

2016: http://mokk.skanzen.hu/utazo-muzeum-sikeres-programok1.html

2015: http://mokk.skanzen.hu/muzeum-a-borondben-utazo-muzeum-sikeres-programok.html

8. 16 + múzeumi találkozások – Rejtély a múzeumban

ötletek a programszervezéshez:

A tematikán belül a múlt évben sikeresek voltak azok a programok, ahol a fiatalok körében népszerű szabadulós játékok mintájára a múzeumi gyűjteményhez kötődően érdekes, nyomozós csapatjátékot szerveztek, melyben nagy szerepe van a logikának és a kreatív gondolkozásmódnak. A program megtartására javasolt időszak: csütörtök, péntek délutánok, és az Őszi Szünet ideje, amikor a fiatalok sok szabadidővel rendelkeznek.

Sikeres 16+… programok a korábbi évekből itt olvashatók:

2016: http://mokk.skanzen.hu/16-rejtely-a-muzeumban-sikeres-programok1.html

2015: http://mokk.skanzen.hu/16-rejtely-a-muzeumban-sikeres-programok.html

9. Múzeumi Őszbúcsúztató

ötletek a programszervezéshez:

 • jeles naphoz kötődő rendezvények szervezése (Márton nap)
 • kiállításmegnyitók, művész-közönség találkozó megszervezése

Múzeumi Őszbúcsúztató programok a korábbi évekből itt olvashatók:

2016: http://mokk.skanzen.hu/muzeumi-oszbucsuztato-sikeres-programok2.html

2015: http://mokk.skanzen.hu/muzeumi-oszbucsuztato-sikeres-programok1.html

10. Múzeumi Szünetelő - Programok az őszi szünetre

A program tavalyi év kiemelkedő sikere után idén is arra bátorítjuk a múzeumokat, hogy az őszi szünet idejére (2017. október 30. - november 3.) különböző gyermekeknek/iskolásoknak/családoknak szóló érdekes programokkal kedveskedjenek. Célunk a muzeális intézmények egymással összehangolt programjai, azaz egy átjárható programkínálat létrehozása egy-egy régión belül. Így megkönnyítve saját és más múzeumok munkáját is, az együttműködés nagyobb látogatószámot és turisztikai vonzerőt generálna az adott régióban.

A múzeumok a tematika keretében lehetőséget kapnak az esti/ éjszakai programok szervezésére is, melyre többféle lehetőségük adódik:

Ötletek a programszervezéshez:

Múzeumi Éjszakázás gyerek szemmel

 • Tábori jelleg esetén 20 fő a múzeumban éjszakázhat (a felszerelést a résztvevők hozzák magukkal: hálózsák, kispárna, polifoam, tisztálkodási szer). Az esemény különlegességét a bent alvás lehetősége jelentené.
 • Esetleg működhet esti program keretében vagy estébe nyúló programként a célcsoport érdeklődési körébe tartozó téma köré felépítve az estét.
 • Egy jó példa:

https://www.youtube.com/watch?v=WNbE8T_6oas [1]

Múzeumi Éjszakázás felnőtt szemmel

 • Akár a gyerek-, a felnőttekre adaptált program is társulhat bent alvás lehetőségével (élőzene, elemlámpás tárlatvezetés, vacsora – regisztrációhoz kötve, magasabb jegyár megfizetése ellenében vehető igénybe).
 • A múzeum lehetőséget biztosít kerekasztal beszélgetésekre, csoportos tematikus tárlatvezetésre, szervezhet érdekes, játékos megoldásokkal tarkított versenyt, vetélkedőt, múzeumi sétát, vagy akár adaptálhatja a “Rejtély a múzeumban” programot felnőttek számára. A regisztrációhoz kötött eseményt 6-8-10 fős csoportokban, az esti órákban kínálhatná a múzeum.
 • Tematikus randevú, melyre párok jelentkezhetnének. Játékos vetélkedő a benevezett párok számára (érdekességek és plusz információk az intézmény gyűjteménye alapján)
 • Tematikus randevú a párkapcsolatok megerősítésére, melyre párok jelentkezhetnek. Játékos vetélkedő a benevezett párok számára (érdekességek és plusz (esetenként pikáns) információk az intézményi gyűjtemény alapján)
 • Egy jó példa:

A New York-i Természettudományi Múzeum már nem csak a kicsiket vonja be programjába: igazi felnőttes pizsama bulin vehetnek részt a 18 év felettiek is. A New York-i Természettudományi Múzeum évek óta tart pizsama partikat gyerekeknek az Éjszaka a Múzeumban program keretein belül – most pedig elérkezett az idő, hogy a felnőttek is bekapcsolódjanak. A szervezők nemcsak zseblámpás túrán vehetnek részt, hanem bepillanthatnak a múzeum üres csarnokaiba is, mindezek mellé pedig pezsgős fogadással és háromfogásos vacsorával és élő zenével várják az érdeklődőket. A múzeum vendégei is vihetik magukkal a fogkeféjüket, hálózsákjukat, melyet kitekerve a kékbálna hatalmás teste alatt hajthatják álomra fejüket.[2]

 

Múzeumi Szünetelő (korábbi nevén: Ősz(i)re hangolva) sikeres programok a tavalyi évből itt olvashatók:

2016: http://mokk.skanzen.hu/osz-i-re-hangoltuk-sikeres-programok.html

 

11. Szakmai programok

A Múzeumok Őszi Fesztiváljához csatlakozó intézmények és az általuk megszervezésre kerülő programok, kisebb szakmai rendezvények (kerekasztal beszélgetések, konferenciák, stb.) is a Fesztivál fő gondolatához, üzenetéhez - „Az ajtó nyitva áll!” - kapcsolódnak.

ötletek a programszervezéshez:

 • Már működő múzeumi tevékenységének új célokkal és tartalommal való megtöltése, újjáélesztése, tagságának frissítése, új múzeumbaráti körök létrehozásának szorgalmazása, a múzeum aktív közösségeinek, egyesületeinek összefogása, valamint a várost éltető civilek és civil szervezetek tudatos bevonása a múzeumi programok megvalósításába.
 • Nyugdíjasok, önkéntesek, iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákok, a fiatalok és a gyermekek bevonása a tárlatvezetési feladatokba, különféle múzeumi tevékenységekbe, munkafolyamatba. A fiatalok és a gyermekek esetében az önbizalom és beszédkészség fejlesztésének igénye, az idősek körében pedig a hasznosság és a társaság iránti fokozott szükséglet motiválhatja első sorban a programokba való bekapcsolódást.

 

Sok sikert és kellemes munkát kívánunk!

 

Az Múzeumok Őszi Fesztiválját érintő kérdésekben, regisztrációval, feltöltéssel kapcsolatos problémákkal kérjük, forduljon bizalommal Kovács-Nagy Szilviához kovacs-nagy.szilvia@sznm.hu e-mail címen, vagy a +36 30 272 0234 telefononszámon hétfőtől csütörtökig 9–16 óráig, illetve pénteken 9-13 óráig.

 


[1] Australian Museum

[2] http://www.amnh.org/plan-your-visit/amnh-sleepovers/sleepovers-for-grown-ups

 

Kapcsolódó cikkek
Múzeumok Őszi Fesztiválja 2017 témakörei