belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Szerezzen ötleteket programjaihoz a 2013-as fesztivál sikeres rendezvényeiből!

MÖF 2014 témakörei és újdonságai

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014 jelmondata: Töltődj fel múzeummal!

A rendezvény célja, hogy mind a szakma, mind a nagyközönség közelebb kerüljön a múzeumokhoz, mint az élethosszig tartó tanulás színhelyeihez, a múzeumokhoz, mint kutatási és tudásközpontokhoz, a múzeumokhoz, mint egy helyi közösség aktív életteréhez.

2014: Folytonosság és megújulás

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014. az előző évben megújított, és nagy sikert aratott tematikák mellett a célközönség igényeihez és megváltozott „kultúrfogyasztási” szokásaihoz igazodva kívánja a rendezvény iránti folyamatos érdeklődést fenntartani, újabb és újabb látogatói körök bevonásával a múzeumlátogatók körét bővíteni.

A szabadidő eltöltésére számos kulturális program versenyez a fogyasztók kegyeiért. Egyre nehezebb a látogatókat becsábítani a múzeumokba, kiállítóhelyekre, ezért gyarapodik azon programok száma, amelyek kilépnek a „négy fal” közül, és megpróbálják a fogyasztókat a saját közegükben, vagy éppen az utcán elérni. Az információkat közel kell vinni a fogyasztókhoz –az utcán mindenki elérhető. Az utca a közösségi rendezvények színtereként ingyenes, ráadásul a fogyasztó élhet a szabadságával: ha nem érdekli, továbbmehet.
Az utcákra, terekre, közintézményekbe történő kitelepüléssel olyan emberekkel is megismertethető a múzeum, akik korábban nem jártak múzeumba.
Igaz ez az állítás az iskolákra is: az oktatási intézmények között– bár egyre nagyobb számba használják a múzeumokat iskolán kívüli oktatási helyszínként -, még sok az olyan iskola, ahol a gyerekek múzeumlátogatása nem megoldott: akár a nagy távolság, akár finanszírozási nehézségek miatt, vagy éppen mert nincs információjuk arról, hogy miként lehet a múzeumokat oktatási célra használni. Ezeket az oktatási intézményeket azzal lehet leginkább a múzeum munkájával megismertetni, ha a múzeum költözik egy időre az iskolába.


A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2013 kiemelt programjai összeállításánál arra törekedtünk, hogy a programokkal a múzeumok legfontosabb célcsoportjai személyesen is megszólítva érezzék magukat.

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014 kiemelt célcsoportjai:

1. Pedagógusok, tanárok
2. Középiskolások, fiatal felnőttek
3. 60+ generáció

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014 fő elemei 
1. Kiemelt program: A lámpás én vagyok - Tanárok éjszakája

2. Tematikus közönségprogramok

3. Szakmai programok, konferenciák, ezen belül két kiemelt rendezvény:
a. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia 
b. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó

4. Múzeumpedagógiai Nívódíj

5. Kiváló Múzeumpedagógus Díj

Témakörök

Kiemelt program

A lámpás én vagyok - Tanárok éjszakája

A 2013-ban hagyományteremtő céllal létrehozott program elérte célját: jelentősen növelte a pedagógusok körében a Múzeumok Őszi Fesztiválja ismertségét és minden eddiginél több pedagógusnak sikerült bemutatni, hogy a múzeumokban hatékonyan lehet „szórakoztatva tanítani”. 
A sikeres programot idén is folytatjuk, remélve, hogy a múzeumi élmény hatására a pedagógus a jövőben aktívan használja a múzeumot, mint alternatív tanítási helyszínt, mert „ide érdemes visszatérni”.

2014-ben a Tanárok Éjszakája október 10-én, pénteken lesz.

Közönségprogramok

Utazó múzeum - Múzeumi élmény falakon kívül ÚJDONSÁG 
A program lényege, hogy a múzeum kilépjen a múzeum falai közül, és kivigyen kiállítást, múzeumpedagógiai programot, múzeumi foglalkozást, gyakorlati bemutatót, előadást a látogató helyébe – utcára, óvodákba, iskolákba, művelődési központokba, bárhova, ahol felkeltheti az érdeklődést a múzeum iránt.

Múzeum és oktatási intézmény között kibontakozó kapcsolat építéséhez az első ismerkedő lépések megtételéhez, az iskolai oktatást/ óvodai foglalkozást kiegészítő múzeumi programra való felkészüléshez megnyugtató biztonságot ad, a megszokott „otthoni” környezet pedagógusnak és a gyerekeknek. Amennyiben a múzeumpedagógusnak sikerül felkeltenie tanár/óvodapedagógus és csoportja/osztálya érdeklődését a téma, a módszer, a múzeum iránt, minden bizonnyal folytatódik a program az oktatási intézmény falain kívül, a múzeumban. Az utazó múzeum programon belül lehet kiállítást rendezni, könnyed bemutatkozó programot, vagy minta múzeumpedagógiai foglalkozást szervezni. 
A nagyközönség számára a közterületekre kitelepült múzeum rendezhet szabadtéri kiállítást, vagy kedvcsináló kulturális programot. A program célja, hogy a járókelők figyelmét ráirányítsa a múzeumra.

Csak itt, csak most – Pincétől a padlásig

Ez a tematikus múzeumi program 2006 óta nagy sikernek örvend a közönség körében, ezért 2014-ban is megadjuk a látogatóknak a lehetőséget, hogy betekintsenek a kulisszák mögé. Célunk, hogy a múzeumok a látogatók felé szélesre tárják nem csak a bejárati kapukat, hanem a gyűjtemény-raktárak kapuit is. Ez a program több célcsoport bevonására ad lehetőséget. A múzeumok a vonzáskörzetükben található cégek dolgozóinak, környékben lakó nyugdíjasoknak, gyermekeikkel otthon lévő kismamáknak napközben rövid, 20-40 perces mini programot szervezhetnek, azzal a céllal, hogy a múzeum és közvetlen környezete között megtörténjen a kapcsolatfelvétel.

Sétálj,gyalogolj, bringázz velünk, és fedezd fel! Kulturális tereink másként

Október 6. az építészet világnapja alkalmából rendhagyó városnéző túrát szerveznek a múzeumok, amelyen a múzeumi szakemberek felhívják a résztvevők figyelmét a település, városrész kulturális, épített és természeti értékeire. A program célja, hogy a múzeumok helyi közösségi életben vállalt szerepét erősítse, közelebb kerüljön a célközönségéhez azáltal, hogy rövid, közös kirándulásokat szervez a múzeum környezetében található építészeti gyöngyszemek felfedezésére.

16 + múzeumi találkozások - Diákok buli előtt
A program szándéka, kettős: egyrészt célja, hogy péntek délutánonként a múzeumok olyan események színterévé váljanak, ahol a fiatalok jól érzik magukat, másrészt lehetőséget teremt a diákoknak, hogy megismerjék, a közösségi szolgálat keretein belül milyen jellegű feladatokra várják őket a múzeumok. A program célja, hogy a fiatalok a múzeumra ne kötelező iskolai programként, hanem alternatív kulturális élményszerző helyként gondoljanak.

Alkossunk együtt! – A Nagy Rajzolás
2009 óta a Múzeumok Őszi Fesztiválja egyik legnépszerűbb eleme az Angliából induló „Big Draw”, azaz „Nagy Rajzolás” nemzetközi akcióhoz történő csatlakozás, melynek szándéka minél szélesebb tömegeket bevonni a közös alkotás folyamatába. A program nem csak családok, baráti társaságok, helyi közösségek mozgósítására ad lehetőséget, de a pedagógusok - elsősorban rajztanárok - bevonásával akár egész iskoláknak lehet a közös alkotás maradandó élményét nyújtani. A Big Draw angol szervezői 2014-ben a "Draw the World" azaz a "Rajzold meg a Világot!" jelmondatot tűzték zászlajukra, és azt szorgalmazzák, hogy a programszervezők a közvetlen környezetben rejlő lehetőségeket felfedező és a jövőbeli fenntarthatóság gondolatát feldolgozó rajzolós progamokat tervezzenek és rendezzenek 2014 október 1. és november 9. között. További részletek itt olvashatók.

Tárgydoktor rendel! 
A program keretében a múzeumi tárgyak más megvilágításban kerülnek a látogatók elé, mint az eddig megszokott. Restaurálási bemutatóval, a közönség bevonásával, személyre szabott tanácsadással kerülhet közelebb a múzeum a látogatókhoz.

Múzeumi őszbúcsúztató KÖZKÍVÁNATRA
A korábbi évek visszajelzéseit figyelembe véve 2014-ben lehetőséget kívánunk adni a múzeumoknak, hogy olyan programot is szervezhessenek a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében, amely nem kapcsolódik szorosan egyetlen kiemelt témakörhöz sem. Így lehetőségük van egy kiállítás megnyitót, egy művész-közönség találkozót, egy szűk szakmai réteget érintő előadássorozatot, vagy például egy játékos családi délutánt is megszervezni a fesztivál ideje alatt. A múzeumok széles ötlettárát ismerve szándékaink szerint sok kreatív, szórakoztató és egyben közönségcsalogató program születik majd a „Múzeumi őszbúcsúztató” program keretében.

Szakmai programok, konferenciák

Lehetőséget teremtünk idén is olyan szakmai programok megvalósítására, amelyekkel a múzeumok megszólíthatják a pedagógusokat, az adott téma iránt érdeklődő nagyközönséget, vagy akár más múzeumok munkatársait. Konferenciák, információs napok, műhelygyakorlatok, előadások, kerekasztal beszélgetések egyaránt kedvelt rendezvények ebben a témában. Központilag két konferenciát szervezünk ebben az évben, az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitót és az Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát.

Országos Múzeumpedagógiai Konferencia
A hatodik Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát 2014. november 5-6-án „Múzeumi rekreáció” címmel tervezzük megszervezni, amelyen a múzeumok és a mentálhigiéné kérdését járjuk körbe.

Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
A program 2006 óta a Múzeumok Őszi Fesztiváljának hangsúlyos eleme, és egyben a fesztivál nyitó rendezvénye, melyet idén szeptember 29-én tartunk.

Múzeumpedagógiai Nívódíj pályázat
A Múzeumpedagógiai Nívódíj célja, hogy elismerésben részesítse a kimagasló teljesítményt elérő múzeumpedagógiai programokat. 
A Múzeumpedagógiai Nívódíj átadására 2006 óta az Országos Múzeumpedagógia Évnyitón kerül sor.

Kiváló Múzeumpedagógus Díj kiemelkedő szakmai munkásságért ÚJDONSÁG
A múzeumok közönségkapcsolati szemléletváltásának következményeként megerősödő múzeumi szakmában egyre több kimagasló eredmény születik. Az egyes programok megvalósításán az egész intézmény szakmai stábja dolgozik, de a programok ötlete, módszertana, szakmaisága, a megvalósítás nívója egyes személyekhez köthető. Ezért fontosnak tartjuk, hogy a mindig magas színvonalon teljesítő, jelentős szakmai sikereket elérő és legalább öt éve jól működő programokat vezető múzeumpedagógusokat is díjazzuk. Ezen személyek munkájának honorálására alapította a Szabadtéri Néprajzi Múzeum a „Kiváló Múzeumpedagógus Díj kiemelkedő szakmai munkásságért” elismerést. A díjat két évente osztjuk ki; első alkalommal 2014-ben, az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón adjuk át.

Újítások a múzeumok jelentkezési rendszerében

Idén továbblépünk a digitalizálás útján: a rendezvényen részt vevő múzeumok és a MOKK közötti kommunikációt elektronikus útra tereljük. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mind a pályázat benyújtása, mind a pályázat elszámolása elektronikus úton történik – ezzel nem csak a papírfelhasználást, de a postázandó dokumentumok mennyiségét is csökkentjük. A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014 rendezvényen való részvételre ITT regisztrálhatnak, és ezen a felületen jelezhetik költségtérítési igényeiket is.

Továbbéltetjük, ami sikeres volt

A 2013-ban bevezetett, és a Múzeumok Őszi Fesztiválja arculati elemeit hordozó, a honlapról letölthető plakát és szórólapminták jelentősen megkönnyítették a múzeumok munkáját, ezért idén is készítünk egységes sablonokat. A múzeumok 2/3-a használta ezeket, s ennek köszönhetően jelentősen hozzájárultak a fesztivál egységes kommunikációjához.

A programokat a www.oszifesztival.hu honlapra a múzeumok idén is (a múlt évben már megismert adminisztrációs felületen) maguk töltik fel és frissítik, így biztosítva, hogy a látogatók mindig aktuális információhoz jussanak.