belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Távol is közel… – indul a 15. Múzeumok Őszi Fesztiválja

A múzeumi szakma rangosabb elismeréseinek átadása

Budapest, 2020. szeptember 28. – Átadták a múzeumi szakma legrangosabb díjait a 18. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón. Az online is figyelemmel kísérhető, egésznapos nyitóeseményt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria közösen szervezte. A Múzeumpedagógiai Nívódíj, a Kiváló Múzeumpedagógus Díj, és a múzeumi szervezetek különdíjainak átadása mellett, idén először került sor a Családbarát Múzeum elismerés átadására is. A díjátadáson részt vett Fekte Péter kultúráért felelős államtitkár, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár pedig videóüzenetben osztotta meg gondolatait. A konferenciával kezdetét vette az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja. A rendkívüli helyzet ellenére közel 100 muzeális intézmény, több mint 500 programmal jelezte csatlakozási szándékát a november 11-ig tartó országos rendezvénysorozathoz. 

„Távol is közel” jelmondattal a koronavírus miatt kialakult helyzetre kíván reflektálni az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja. A pandémia a muzeális intézményeket is új kihívások elé állította. A rendezvénysorozatot szervező Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ idén elsősorban olyan programokat várt a csatlakozó múzeumoktól, amelyek reflektálnak a helyzetre, illetve előtérbe kerültek a szabadtérben, vagy zárt tér esetén kis létszámmal, valamint online is elérhető programok.

Ennek értelmében a programszervezők törekszenek arra, hogy a lehetőségek szerint szabadtéri rendezvényeket valósítsanak meg a szakmai rendezvényeket pedig online módon tegyék elérhetővé. Igaz, előtérbe helyezik a szabadtéren megszervezhető programokat, a belső terekben fokozottan figyelnek a távolságtartás és a maszkhasználat szabályaira.

A rendezvénysorozat Távol is közel… jelmonda arra utal, hogy ha időnként kényszerűségből el is távolodnak fizikailag a múzeumok a látogatóiktól, online megoldásaikkal – akár különleges módokon és eszközökkel is – ismét közel kerülhetnek hozzájuk.

Dr. Bereczki Ibolya, ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettes az évnyitót megelőző sajtótájékoztatón ismertette a fesztivál újdonságait. Elmondta, az idei gondolatisághoz kapcsolódó új tematika a Valódi és virtuális találkozások a múzeumban, valamint ahhoz igazodott a 16+-os témakör, amelynek idei elnevezése Bátraké a szerencse! lett. A kiemelt tematikák mellett továbbra is megmaradtak az előző évek sikeres témakörei, úgymint a Múzeumi őszbúcsúztató, a Pincétől a padlásig, a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! az Utazó múzeum és a Szakmai programok. A Tanárok éjszakája és az Óvodapedagógusok napja tematikákat összevonva, ezúttal a Tanárok és óvodapedagógusok napja ad lehetőséget a pedagógusoknak szánt szakmai programokra.

Az idei Múzeumok Őszi Fesztiválján nemcsak a személyes, hanem az online térben való párbeszéd kialakítása is hangsúlyos. A jelenlegi helyzet is rávilágított arra, mennyire fontos, hogy azok is, akik nem tudnak fizikálisan megjelenni a programokon, érezzék az összetartozás erejét. Erre nyújtanak lehetőséget a koordináló Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ által is preferált digitális térben megvalósuló programok, amelyek lehetnek például tárlatvezetések, játékok, vetélkedők, de akár interaktív előadások, webináriumok is. A változatos programkínálatról az oszifesztival.hu weboldalon olvashatnak bővebben.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitórendezvénye 2006 óta az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó. A múzeumok kiemelt hazai konferenciáján adják át minden évben a szakma legrangosabb kitüntetéseit. Idén 4 intézmény vehette át kiemelkedő múzeumpedagógiai programjáért a Múzeumpedagógiai Nívódíjat, illetve 4 különdíj és egy elismerő oklevél is gazdára talált. Múzeumpedagógiai Nívódíjban részesült a Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma Változzunk át a Mátra Múzeum lakóivá! MOVEUM című programja, a Petőfi Irodalmi Múzeum Csáth-kísérletek című programja, és a Budapesti Történeti Múzeum - Budapest Galéria Együtt lenni jó! című programja. Első alkalommal egy online térben megvalósult múzeumpedagógiai program, a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum Térben, időben együtt Veletek című foglalkozása is elismerést kapott. Ezeken felül több különdíj is gazdára talált. Az ICOM Magyar Nemzeti Bizottsága a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Demencia programját, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége a Duna Múzeum Nyárszerdák a Duna Múzeumban című múzeumpedagógia programot, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége a Kuny Domokos Múzeum - Német Nemzetiségi Múzeum Sváb életképek című online programsorozatát, a Pulszky Társaság a Kassák Múzeum Tanuljunk együtt a múzeumban "avagy mindenki sózza be az orra hegyét" című múzeumpedagógiai programját jutalmazta, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ pedig Elismerő Oklevéllel díjazta a Tokaji Múzeum A borkereskedő házaspár meséi című programját.

A Múzeumpedagógiai Nívódíjra jelentkező múzeumokról ide kattintva olvashatnak bővebben.

Az évnyitón immár negyedik alkalommal veheti át egy elismert szakember a Kiváló Múzeumpedagógus Díjat, ezt idén Béres Mária természettudományi muzeológus, humánökológus kapta meg.

2020-ban első alkalommal a családok minőségi időtöltésére kiemelt figyelmet fordító intézményeket is díjazták. A Családbarát Múzeum kritériumrendszert a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével végző szakértői csoportok tagjai között a múzeumi szakembereken kívül óvodapedagógus, pedagógus, egyetemi oktató, kisgyermekes szülő és nagycsaládos szülő is volt, továbbá a családbarát múzeum kritériumrendszerét véleményezték családokkal foglalkozó civil szervezetek is: a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, az Egyszülős Központ, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a Fiatal Családosok Klubja.

A Családbarát Múzeum elismerést nyolc intézmény vette át: a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély, a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, a Matrica Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Reptár – Szolnoki Repülőmúzeum és a Budapest 18. kerületi Tomory Lajos Múzeum. A legmagasabb pontszámot elérő három intézményt aCsalád- és ifjúságügyért felelős államtitkárság külön jutalomban részesítette.

Az elismerések ünnepélyes átadását idén is szakmai konferencia követte, amely ezúttal a családbarát múzeumi témakörhöz kapcsolódott, Múzeumi családi „kirakós” címmel. A hazai és határon túli múzeumi szakembereket, pedagógusokat egyaránt megszólító szakmai esemény a családbarát múzeumi működés kérdésköre mellett a múzeumok által bemutatott különféle családmodelleket, családi mintákat járta körül. A neves szakértők bevonásával zajló plenáris előadások, a kerekasztal-beszélgetés és a helyszínspecifikus múzeumpedagógiai bemutatók mind arra reflektáltak, hogy a muzeális intézmények milyen sokszínű módon, milyen változatos múzeumi tartalmakkal és szolgáltatásokkal képesek tenni a családokért. A Múzeumpedagógiai Évnyitó idén, a járványhelyzet előírásaihoz igazodva, szűkebb körben került megrendezésre, ugyanakkor a nagyközönség számára is elérhető volt online közvetítésnek köszönhetően.

A sajtónyilvános szakmai eseményt megelőző sajtótájékoztatót Kassai Hajnal főosztályvezető (Emberi Erőforrások Minisztériuma, Múzeumi Főosztály) nyitotta meg, kitekintést adva arra, hogy a jelen pandémiás helyzethez hogyan tudnak alkalmazkodni a múzeumok. Ezt követően Dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója beszédében kiemelte, hogy a magyar kulturális életben minden nehézség ellenére jelen vannak a múzeumok, s a látogatók számítanak a múzeumokra. Dr. Vígh Annamária, a Szépművészeti Múzeum főigazgató-helyettese beszélt arról, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat középpontjában idén a családok állnak. A kreatív, családbarát múzeumi működés megvalósítása minden múzeum számára cél. Végül Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese bemutatta az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja programtematikáját, arra biztatva mindenkit, hogy minél többen vegyenek részt a programokon.

A 18. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó részletes programja itt és az online közvetítés linkje pedig ide kattintva érhető el.

 


Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben