belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Matrica Múzeum

Név: „Matrica” Múzeum és Régészeti Park

Cím: Pest megye, 2440 Százhalombatta, Gesztenyés u. 1–3.

Besorolás: területi múzeum

Honlap: www.matricamuzeum.hu

Matrica Múzeum

 

Rövid bemutatás:

A Múzeum névadója „Matrica” (ejtsd: mátrika) egykori római kori település. Az intézménynek egy hajdani kúriaépület ad otthont, és a történelmet a helyben talált és gyűjtött tárgyak mutatják be. A Múzeum őskori szabadtéri kiállítóhelye, a Régészeti Park azzal a céllal nyitotta meg kapuit, hogy betekintést nyújtson a hitelesen rekonstruált bronzkori és a vaskori élet mindennapjaiba. Ugyancsak fontos küldetése a vaskori temetkezési szokásokat napjainkig megőrző halomsírok védelme és bemutatása is. Mindkét helyszínen zajlik tudományos kutatás, feldolgozás, tudásátadás. Az időszaki kiállítások, rendezvények, múzeumpedagógiai programok fő célcsoportjai elsősorban a városban élő, városhoz kötődő családok, a helyi nevelési–oktatási intézmények gyermekei, civil szervezetek tagjai. A két színteret 13 munkatárs működteti. Közülük ketten régészek, egy fő talaj-mikromorfológus, egy fő néprajzkutató, egy fő történész és egy fő múzeumpedagógus.

 

Motiváció a családbarát működésre:

A „Matrica” Múzeum és Régészeti Park hagyományos rendezvénytípusa az évente többször megrendezett családi nap. Az elmúlt évek során a látogatói visszajelzések, a szervező és lebonyolító munkatársak tapasztalatai egyre inkább úgy formálták/formálják a programokat, hogy a családok minél elégedettebben távozzanak egy-egy alkalommal. Nemcsak a családi napok váltak gazdagabbá családbarát elemekkel, hanem az új programtípusok – Múzeumok éjszakája, Kutatók Éjszakája – célcsoportját is a családok alkotják. A helyi óvodák, iskolák gyermekei a csoporttal, osztállyal eljönnek múzeumlátogatásra, a nyugdíjas klubok is rendszeres látogatói a Múzeumnak és a Parknak, családjaikat a családbarát működéssel lehet behozni az intézménybe. Az egyénileg érkező családok tagjainak eltérő igényeit a kiállítások megtekintése során is a családbarát szemlélettel lehet kielégíteni. A Múzeum reméli, hogy mindezzel a helyi vagy máshonnan érkező családok visszatérő vendégei lesznek kiállításainak és rendezvényeinek is.

 Matrica Múzeum

A családbarát szemlélet megnyilvánulása:

A „Matrica” Múzeum és Régészeti Park munkatársai olyan környezetben várják a látogatókat, melyekben a családok kényelemben és biztonságban érezhetik magukat. A Múzeum épülete és a Régészeti Park autóval és tömegközlekedési eszközzel is megközelíthető. Az intézmények közvetlen közelében van parkoló és gyalogos átkelőhely, a buszmegállók pár lépésre helyezkednek el. Mindkét helyszínünk akadálymentesen használható, bejárható. A Múzeum épületében rámpa és lift segíti a mozgást, a Park füves területe gondozott, babakocsival is könnyen lehet rajta közlekedni. A Múzeumban van lehetőség a babakocsi elhelyezésére és működik csomagmegőrző. A látogatói WC-k egyike szűkítővel is ellátható, biztonságosan használhatják a kicsik. Igény szerint szoptatásra is alkalmas helyet tudunk biztosítani.A Parkban a látogatható halomsír szintén akadálymentesen megközelíthető, és kérésre mobil ülőhelyeket tudunk elhelyezni benne.

A biztonságos környezetben nagy hangsúlyt fektetünk a különböző korosztályú családtagoknak szóló élménynyújtásra. Ezért a gyerekeknek interaktív pontokat alakítottunk ki az állandó kiállításban, és játszósarkot a múzeumpedagógiai foglalkoztatóteremben. A Régészeti Parkban a természeti környezet, az árnyékban lévő padok, a kérésre kihelyezhető piknikplédek is a biztonságot és a komfortérzetet nyújtják a családoknak. A játékelemeket, kihelyezett foglalkoztatólapokat a Múzeumban és a Parkban tudatosan úgy tervezzük, hogy a családtagok – szülők, nagyszülők a gyerekekkel – együtt használják. Időszaki kiállításaink tervezésében is figyelembe vesszük a kisgyermekes családok igényeit a közös élményeket nyújtó időtöltésre és a balesetek elkerülésére. Szolgáltatásaink árképzésében megjelennek a családok kedvezményei.

Tervek a fejlesztésre:

A családok körében végzett kérdőíves kutatás alapján a Múzeum tervet készített a fejlesztendő területekről. A válaszadók szerint bővíteni kell a büfé kínálatát és a mosdókat pelenkázóval kell felszerelni. Annak ellenére, hogy a látogatók többsége elégedett a családbarát programokkal, igény van arra, hogy a programtervek áttekintésre kerüljenek, a rendezvények még több családbarát elemmel bővüljenek. A Múzeum tervezi továbbá az élményelemek gazdagítását az állandó kiállításokban és a készülő időszaki kiállításban. Szükséges még a tájékoztatási formák megújítása még inkább családbarát szemlélettel, és olyan kommunikációs csatornák használata, melyeken jobban elérhetők a családok mint a célcsoport tagjai. A Múzeum a kérdőíves kutatást tovább folytatja a családi napok résztvevőinek körében. A Múzeum és a Régészeti Park is egy-egy óvoda közvetlen szomszédja. Ez jó alap arra, hogy a jövőben formális együttműködés keretében is bevonja a Múzeum az óvodások családjait is látogatóinak körébe.