belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Tomory Lajos Múzeum

Név:  Budapest 18. kerületi Tomory Lajos Múzeum

Cím: Budapest 1181, Margó Tivadar u. 116-118.      

Besorolás: területi múzeum   

Honlap: www.muzeum18ker.hu

 

Tomory Lajos Múzeum

 fotó: Tomory Lajos Múzeum

Az intézmény rövid bemutatása, küldetése, főbb tevékenységei, múzeumi munkatársak létszáma és jellemzése

Budapest százezres XVIII. kerülete, Pestszentlőrinc-Pestszentimre egyetlen kerületi fenntartású közgyűjteménye a Tomory Lajos Múzeum, amelyet 1956-ban Tomory Lajos iskolaigazgató alapított. 2018 óta önálló intézmény. A Tomory Lajos Múzeum feladata: látogatóját ráébreszteni a XVIII. kerület, Pestszentlőrinc – Pestszentimre történelmi, kulturális és közösségi értékeire. Célja, hogy ennek a közösségnek a múltját és identitását reprezentáló múzeumaként tartsák számon. Kulturális örökségünk fontos elemeként a takarékos, környezetünket óvó szellemű gondolkodásra nevel. Kiemelt feladata, hogy - az épített mellett -természeti környezetünk megismerését és megőrzését is szolgálja.

A múzeumban 2020 őszén az igazgató mellett öt, többféle feladatot ellátó szakember dolgozik: történész muzeológus, művészettörténész, könyvtáros, múzeumpedagógus, műtárgyvédelmi asszisztens/gyűjteménykezelő, továbbá van informatikus/kiállításépítő, adminisztrációs munkatárs és teremőr/takarító.

Az intézmény a gyűjtés és nyilvántartás mellett állandó és időszaki kiállítások, hagyományos és digitális kiadványok készítésével, kutatószolgálattal és kutatómunkával foglalkozik. Kiemelten fontos tevékenysége a múzeumpedagógia, a helyismereti, helytörténeti és tudományos ismeretterjesztés minden korosztálynak.

 

Mi motiválta arra, hogy elinduljon a családbarát működés útján? 

A Tomory Lajos Múzeum alapítója pedagógusként a kezdetektől bevonta a diákokat és ezen keresztül családjaikat is a múzeumi/helytörténeti munkába. Ezt a szellemiséget viszi tovább a közgyűjtemény évtizedek óta, nagyrészt múzeumpedagógiai programjai segítségével. Mindemellett kiemelt figyelmet szentelünk a helyi közösség igényeinek, ezért fontos, hogy a vonzáskörzetünkben élők számára kínáljunk tartalmas, kulturális kikapcsolódási lehetőségeket. Így a családbarát szemlélet régóta jelen van az intézmény működésében. A múzeum néhány éve olyan épületbe költözött, ahol jóval több lehetőség van a családbarát szemléletű működésre. Ez az épület ugyanis a XVIII. kerület két legnépesebb lakónegyede (a Havanna- és a Gloriett-lakótelep) közelében található. Célunk, hogy a Herrich-Kiss villa és annak mintegy 5000 nm-es kertje kedvelt, családbarát hely legyen, ahová a kerületben élők szívesen ellátogatnak és visszatérnek.

 

Tomory Lajos Múzeum

 fotó: Tomory Lajos Múzeum

Milyen módon nyilvánul meg múzeumában a családbarát szemlélet? 

Új épületünk átadása óta kiemelt cél, hogy a családok számára a múzeum olyan hely legyen, ahol bármikor, bármilyen összetételben tartalmas időt tölthetnek. Az épület babakocsival és kerekesszékkel is könnyen megközelíthető, akadálymentes. Látványraktárunkban mindenki talál érdekességet: az életmód- és repüléstörténeti anyagunk mellett játék- és mackógyűjteményünket. A kiállítótér kis mérete ellenére sikerült kialakítanunk egy játszósarkot a kisebb gyerekek számára, a tárlók alsó fémfelületeire pedig mágneses kirakókat készítettünk. A villához tartozó kertben 2020 nyarán egy természet közeli kavicsozókertet alakítottunk ki, amit azonnal birtokba vettek a napközis táboros gyerekcsoportok.

Nem csupán kiállításaink tervezésénél, de programjaink esetében is szem előtt tartjuk, hogy felnőttek és gyerekek együtt élhessék át a múzeumi élményt. Évek óta szervezünk havi családi délutánokat, ahol a felnőtteket tárlatvezetéssel, míg a gyerekeket kreatív foglalkozásokkal várjuk. Idei évben kapcsolódtunk a „Mama, nézd!” programhoz, így az anyukák egy nekik szóló tárlatvezetésen vehettek részt kisbabájukkal.

Rendszeresen közzéteszünk Facebook oldalunkon és honlapunkon olyan tartalmakat, amelyeket az egész család együtt fedezhet fel.

Júliustól novemberig a „Köszönjük Magyarország!” program segítségével ingyenes kulturális rendezvényeket kínáltunk több korosztálynak. Rendszeresen viszünk közös játékra, élményszerzésre alkalmat adó, komplex, játékos helyismereti programokat különféle szabadtéri rendezvények helyszíneire, 2020 őszén a Havanna-lakótelepi szombati piacra.

A sportosabb családoknak helyismereti élménytúrákat kínálunk egy helyi sportegyesülettel közösen, de az egyéni felfedezésre is van lehetőség online fejlesztéseink segítségével.

A kerületben élő családok igényeinek megismerése céljából egy kisgyerekes szülőkből álló civil szervezettel működünk együtt, akik javaslataikkal, és jelen pályázat kiértékelésében is segítettek minket.

 Tomory Lajos Múzeum

 fotó: Tomory Lajos Múzeum

Milyen további fejlesztési tervei vannak intézménye családbarát működését illetően?

A jövő évben kérdőíves kutatás keretében szeretnénk tájékozódni a vonzáskörzetünkben élők véleményéről, javaslataik alapján szándékozunk bővíteni múzeumunk családokat megszólító programkínálatát. Amint az lehetséges, folytatni kívánjuk a „Családi délután”, a „Mama, nézd!” és további felsorolt programjainkat. A családbarát szempontokat a múzeum épületének és kertjének jövőbeni fejlesztéseinél ezután is figyelembe vesszük, így 2021-ben, pályázati forrásból egy kis tanösvényt tervezünk kialakítani a villa kertjében. A járványveszély elmúltával pedig egy kerületben működő baba-mama csoport összejöveteleinek kívánunk rendszeres helyszínt biztosítani.

A kert újabb családbarát elemeinek megnyitásával ingyenes, tartalmas időtöltési lehetőséget kívánunk kínálni. Külső kiállítóhelyeink megújításánál is figyelembe vesszük a családok igényeit: a Havanna-kiállítóhelyen a foglalkoztatóba szőnyegek és kisebb ülőkék kerültek, az életmódtörténeti kiállítást pedig interaktív játékos feldolgozásra, önálló felfedezésre alkalmassá alakítjuk át. 2021-ben pályázati forrásból családbarát szellemben újul meg helytörténeti kiállítóhelyünk is.

 

Mayer Adél
múzeumpedagógus
Tomory Lajos Múzeum