belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Tomory Lajos Múzeum

Név:  Budapest 18. kerületi Tomory Lajos Múzeum

Cím: Budapest 1181, Margó Tivadar u. 116-118.      

Besorolás: területi múzeum   

Honlap: www.muzeum18ker.hu

 

Tomory Lajos Múzeum

 fotó: Tomory Lajos Múzeum

Az intézmény rövid bemutatása, küldetése, főbb tevékenységei, múzeumi munkatársak létszáma és jellemzése

Budapest százezres XVIII. kerülete, Pestszentlőrinc-Pestszentimre egyetlen kerületi fenntartású közgyűjteménye a Tomory Lajos Múzeum, amelyet 1956-ban Tomory Lajos iskolaigazgató alapított. 2018 óta önálló intézmény. A Tomory Lajos Múzeum feladata: látogatóját ráébreszteni a XVIII. kerület, Pestszentlőrinc – Pestszentimre történelmi, kulturális és közösségi értékeire. Célja, hogy ennek a közösségnek a múltját és identitását reprezentáló múzeumaként tartsák számon. Kulturális örökségünk fontos elemeként a takarékos, környezetünket óvó szellemű gondolkodásra nevel. Kiemelt feladata, hogy - az épített mellett -természeti környezetünk megismerését és megőrzését is szolgálja.

A múzeumban 2020 őszén az igazgató mellett öt, többféle feladatot ellátó szakember dolgozik: történész muzeológus, művészettörténész, könyvtáros, múzeumpedagógus, műtárgyvédelmi asszisztens/gyűjteménykezelő, továbbá van informatikus/kiállításépítő, adminisztrációs munkatárs és teremőr/takarító.

Az intézmény a gyűjtés és nyilvántartás mellett állandó és időszaki kiállítások, hagyományos és digitális kiadványok készítésével, kutatószolgálattal és kutatómunkával foglalkozik. Kiemelten fontos tevékenysége a múzeumpedagógia, a helyismereti, helytörténeti és tudományos ismeretterjesztés minden korosztálynak.

 

Mi motiválta arra, hogy elinduljon a családbarát működés útján? 

A Tomory Lajos Múzeum alapítója pedagógusként a kezdetektől bevonta a diákokat és ezen keresztül családjaikat is a múzeumi/helytörténeti munkába. Ezt a szellemiséget viszi tovább a közgyűjtemény évtizedek óta, nagyrészt múzeumpedagógiai programjai segítségével. Mindemellett kiemelt figyelmet szentelünk a helyi közösség igényeinek, ezért fontos, hogy a vonzáskörzetünkben élők számára kínáljunk tartalmas, kulturális kikapcsolódási lehetőségeket. Így a családbarát szemlélet régóta jelen van az intézmény működésében. A múzeum néhány éve olyan épületbe költözött, ahol jóval több lehetőség van a családbarát szemléletű működésre. Ez az épület ugyanis a XVIII. kerület két legnépesebb lakónegyede (a Havanna- és a Gloriett-lakótelep) közelében található. Célunk, hogy a Herrich-Kiss villa és annak mintegy 5000 nm-es kertje kedvelt, családbarát hely legyen, ahová a kerületben élők szívesen ellátogatnak és visszatérnek.

 

Tomory Lajos Múzeum

 fotó: Tomory Lajos Múzeum

Milyen módon nyilvánul meg múzeumában a családbarát szemlélet? 

Új épületünk átadása óta kiemelt cél, hogy a családok számára a múzeum olyan hely legyen, ahol bármikor, bármilyen összetételben tartalmas időt tölthetnek. Az épület babakocsival és kerekesszékkel is könnyen megközelíthető, akadálymentes. Látványraktárunkban mindenki talál érdekességet: az életmód- és repüléstörténeti anyagunk mellett játék- és mackógyűjteményünket. A kiállítótér kis mérete ellenére sikerült kialakítanunk egy játszósarkot a kisebb gyerekek számára, a tárlók alsó fémfelületeire pedig mágneses kirakókat készítettünk. A villához tartozó kertben 2020 nyarán egy természet közeli kavicsozókertet alakítottunk ki, amit azonnal birtokba vettek a napközis táboros gyerekcsoportok.

Nem csupán kiállításaink tervezésénél, de programjaink esetében is szem előtt tartjuk, hogy felnőttek és gyerekek együtt élhessék át a múzeumi élményt. Évek óta szervezünk havi családi délutánokat, ahol a felnőtteket tárlatvezetéssel, míg a gyerekeket kreatív foglalkozásokkal várjuk. Idei évben kapcsolódtunk a „Mama, nézd!” programhoz, így az anyukák egy nekik szóló tárlatvezetésen vehettek részt kisbabájukkal.

Rendszeresen közzéteszünk Facebook oldalunkon és honlapunkon olyan tartalmakat, amelyeket az egész család együtt fedezhet fel.

Júliustól novemberig a „Köszönjük Magyarország!” program segítségével ingyenes kulturális rendezvényeket kínáltunk több korosztálynak. Rendszeresen viszünk közös játékra, élményszerzésre alkalmat adó, komplex, játékos helyismereti programokat különféle szabadtéri rendezvények helyszíneire, 2020 őszén a Havanna-lakótelepi szombati piacra.

A sportosabb családoknak helyismereti élménytúrákat kínálunk egy helyi sportegyesülettel közösen, de az egyéni felfedezésre is van lehetőség online fejlesztéseink segítségével.

A kerületben élő családok igényeinek megismerése céljából egy kisgyerekes szülőkből álló civil szervezettel működünk együtt, akik javaslataikkal, és jelen pályázat kiértékelésében is segítettek minket.

 Tomory Lajos Múzeum

 fotó: Tomory Lajos Múzeum

Milyen további fejlesztési tervei vannak intézménye családbarát működését illetően?

A jövő évben kérdőíves kutatás keretében szeretnénk tájékozódni a vonzáskörzetünkben élők véleményéről, javaslataik alapján szándékozunk bővíteni múzeumunk családokat megszólító programkínálatát. Amint az lehetséges, folytatni kívánjuk a „Családi délután”, a „Mama, nézd!” és további felsorolt programjainkat. A családbarát szempontokat a múzeum épületének és kertjének jövőbeni fejlesztéseinél ezután is figyelembe vesszük, így 2021-ben, pályázati forrásból egy kis tanösvényt tervezünk kialakítani a villa kertjében. A járványveszély elmúltával pedig egy kerületben működő baba-mama csoport összejöveteleinek kívánunk rendszeres helyszínt biztosítani.

A kert újabb családbarát elemeinek megnyitásával ingyenes, tartalmas időtöltési lehetőséget kívánunk kínálni. Külső kiállítóhelyeink megújításánál is figyelembe vesszük a családok igényeit: a Havanna-kiállítóhelyen a foglalkoztatóba szőnyegek és kisebb ülőkék kerültek, az életmódtörténeti kiállítást pedig interaktív játékos feldolgozásra, önálló felfedezésre alkalmassá alakítjuk át. 2021-ben pályázati forrásból családbarát szellemben újul meg helytörténeti kiállítóhelyünk is.

 

Mayer Adél
múzeumpedagógus
Tomory Lajos Múzeum

 

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

27

SZERDA

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 02
  hétfő
 
ÚJ MÚZEUMI IRÁNYOK 7.0 Veszprémben
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben