belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

FELHÍVÁS – Közösségek Hete 2021

FELHÍVÁS – Közösségek Hete 2021

FELHÍVÁS

a Közösségek Hete rendezvénysorozaton való részvételre

 

A közösségi értékekre, a közösség megtartó erejére hívja fel a figyelmet az immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Közösségek Hete országos rendezvénysorozat, melyet idén május 10–16. között virtuális formában rendezünk meg.

A Közösségek Hete a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ szervezésében, az Országos Széchényi Könyvtár, valamint az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. együttműködésével valósul meg.

 

Kik csatlakozhatnak programszervezőként?

Idén is várjuk a kulturális intézmények, civil szervezetek, a TOP 5.3.1. és a TOP 6.9.2. pályázatok nyerteseinek és a kulturális közösségeknek a jelentkezését.


Arra bíztatjuk őket, hogy vegyék fel a kapcsolatot a hozzájuk kötődő közösségekkel (például baráti, amatőr művészeti, alkotó-, olvasó- és egyéb körök, hagyományőrző csoportok, egyházi közösségek, jótékonysági szervezetek, sportklubok vagy egyéb közösségek), hogy a rendezvény keretében minél többen megismertethessék tevékenységüket, bemutathassák értékeiket, művészetüket a település lakosságának és online formában a rendezvény nagyközönségének.

 

Milyen programokkal lehet jelentkezni?

A járvány miatt idén ismét az online megrendezhető programok kerülnek előtérbe, azonban a korlátozások részleges feloldásában bízva ezeket úgy célszerű megtervezni, hogy szabad térben, kisebb csoportok részvételével, személyes találkozással is megvalósíthatók legyenek.

A programszervezőktől olyan programokat várunk, melyek az alábbi tematikákhoz kapcsolódva praktikus válaszokat tudnak adni a jelen helyzetre, segítséget abban, hogy a bezárt, szürke hétköznapokat jó kedvvel, közösségi élményként próbáljuk megélni:

1. Keressük értékeinket! – Itthon otthon vagyunk

2. Egy szívvel, egy lélekkel!

3. Mozdulj rá!

4. Alkotni öröm! – Ki mit tud?

5. Zöld, zöldebb, legzöldebb!

6. Tiéd a terep

A 2021-ben ajánlott tematikák leírása itt olvasható. A programok megszervezéséhez a tavalyi Közösségek Hete virtuális programjairól készített összefoglalók is inspirációként szolgálhatnak.

 

Hogyan lehet csatlakozni a Közösségek Hetéhez?

A közösségek, szervezetek, intézmények a rendezvényre a megadott regisztrációs felületen jelentkezhetnek a Közösségek Hetéhez kapcsolódó programtervezetük benyújtásával.

regisztrációs felület ide kattintva érhető el.

 Jelentkezési határidő: 2021. május 7. 24:00.

 

A regisztrációval egyúttal elfogadják az együttműködés feltételeit, többek között vállalják a regisztrált program megszervezését, valamint azt, hogy az eseményt a Közösségek Hete oldalról letölthető Közösségek Hete logó elhelyezésével népszerűsítik.

A csatlakozott programszervezők a rendezvénysorozat után kitöltik a rendezvény szervezéséhez kapcsolódó elégedettségi kérdőívet. A regisztráció elfogadása után a programszervezők maguk töltik fel a Közösségek Hete honlapjára a programleírásaikat. Ennek menetéről részletes tájékoztatást küldünk. A rendezvény a regisztráció lezárását és az adott program jóváhagyását követően jelenik meg a Közösségek Hete honlapon.

 

Milyen központi kommunikációval támogatjuk a Közösségek Hete sikerét? 

A szervezők  online médiakampánnyal támogatják a rendezvényt, amelynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az eseményekre. Két elsődleges kommunikációs csatornánk a Közösségek Hete hivatalos honlapja (https://kozossegekhete.hu/) és a Közösségek Hete Facebook oldal. A Közösségek Hete honlapon valamennyi program leírása megtalálható és kereshető lesz. A rendezvény Facebook oldalán is folyamatosan osztunk meg tartalmakat és népszerűsítjük a programokat.

A vállalt program megvalósításához a közösségeknek, intézményeknek kell forrást biztosítaniuk.

 

Fedezzük fel kincseinket!

2021. április 20-tól kincskereső játékra hívjuk a fiatalokat és szüleiket, nagyszüleiket, barátaikat, ismerőseiket egyaránt.

Minden településnek megvannak a maga titkai, a személyes, csak az ott élőkhöz fűződő történetei, épületei, emlékei. Ezeknek egy részét talán már csak az idősebb generáció ismeri, vagy csupán a közvetlen környezet tud róluk. Talán ezek sokaknak semmit sem jelentenek, azonban a helyi közösségek számára kapcsok, közös élmények lehetnek.

Fotózzák le a település azon értékeit, amelyek fontos szerepet tölthetnek be az ott élők összekovácsolásában és egy rövid leírással, emlék felelevenítésével osszák meg ezt másokkal is az esemény Facebook oldalán!

Bízunk benne, hogy közösen, szeretettel és kitartással felül tudunk emelkedni a hétköznapok sivárságán és egy szívvel, egy lélekkel ünnepelhetjük majd a Közösségek Hetét!

 

További információ:

Heim Krisztina

Közösségek Hete projektkoordinátor
kozossegekhete@gmail.com
+36 70 456 9293

Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ
www.kozossegekhete.hu
www.mokk.skanzen.hu
www.cselekvokozossegek.hu

 

forrás: https://kozossegekhete.hu/felhivas-kozossegek-hete-2021/