belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A KÖZÖSSÉGEK HETE 2021 PROGRAMSOROZAT TEMATIKÁI

Figyelem! Az online programokat úgy célszerű kialakítani, hogy ha a május közepén érvényben lévő rendelkezések engedik, akár személyes találkozással is lebonyolíthatók legyenek.

A KÖZÖSSÉGEK HETE 2021 PROGRAMSOROZAT TEMATIKÁI

 

1.Keressük értékeinket! – Itthon otthon vagyunk

Olyan programok megvalósítását várjuk, melyek ráirányítják a figyelmet hazánk és településeink gazdag és sokszínű szellemi és épített kulturális örökségére, helyi értékeink megóvásának szükségességére. A program célja emellett a település történetéhez, a helyi közösségekhez kapcsolódó hagyományok, tudások feltárása, felelevenítése, s az ez iránt való érdeklődés felkeltése.

TIPP:

 • Gyűjtsetek minél több helytörténeti érdekességet, és mutassátok be ezeket (online) kiállítás, ismeretterjesztő program, (online) kvíz vagy bármilyen más formában. Geoládák elhelyezésével játékos formában is felhívhatjátok a figyelmet egy általatok fontosnak, értékesnek tartott helyi értékre. Engedjétek szabadjára a fantáziátokat!! Ha felvérteztétek magatokat tudással, akár helyi örökségklubot is szervezhettek!
 • Ha lakóhelyed a szíved csücske, jól ismered, és kipróbálnád magad helyi idegenvezetőként is, itt a lehetőség, szervezz helytörténeti sétát, kirándulást bemutatva a helyi nevezetességeket! A program természetesen online is megvalósítható.
 • Ismerjétek meg egymást! Készítsetek közösségi kalendáriumot, mutassátok be közösségetek, vagy a település mindennapjait, múltját és jövőbeli terveit például (online) közösségi kiállítás formájában. Szervezhettek akár online elszármazottak találkozóját is.

Egyéb inspiráció:

Kézai Simon program https://kezai.hu/about
Közösségi Régészet http://www.kozossegiregeszet.hu/
Zala megye régi képeken és fényképeken https://www.facebook.com/groups/372197417236619

 

2. Egy szívvel, egy lélekkel!

Helyi hősöket keresünk! Valljuk be, néha könnyebb egy önkéntes szervezeten keresztül valami „messzi” jó célért tenni, például pénzbeli adomány formájában, mint észrevenni a szomszédunkban élő rászorulót, akinek akár egy jó beszélgetés is sokat jelenthet. Akár hiszed, akár nem, ez is önkéntes munka!

TIPP:

 • Ha van már tapasztalatod az önkénteskedésben, oszd meg a többikkel is, biztass másokat is, hogy idejükből, energiájukból áldozzanak egy jó cél érdekében!
 • Szervezz helyi önkéntes csapatot, vagy ha tagja vagy ilyennek, mutasd be a munkáját nekünk is!
 • Járj utána, kik azok a lakóhelyeden, akik szívesen vennék a segítséget. Vedd fel velük a kapcsolatot, és hívj másokat is! Oszd meg a lehetőséget a Közösségek Hete Facebook oldalán!
 • Jelöljetek kiváló önkéntest, aki megérdemli az elismerést! Mutassátok be őt és munkáját az esemény facebook oldalán, ezzel is népszerűsítve az önkéntes tevékenységet.
 • Önkéntes-fogadó kulturális és egyéb intézmények jó gyakorlatait is várjuk, akik a pandémia idején is aktív kapcsolatot ápolnak önkénteseikkel (például múzeumi baráti körök) Milyen lehetőségeket kaptak az önkéntesek az elmúlt időszakban? Hogyan, milyen stratégia mentén lehet megtartani és/vagy ismét mozgósítani őket? Jó gyakorlatokat várunk! A beszámolók közzétételével más fogadó szervezeteknek szeretnénk segíteni.

 

3. Mozdulj rá!

Az egészséges életmód, a sport, és más mozgás lelkes képviselőit szeretnénk ezzel a programmal megszólítani.

 • Bizonyára elege van már mindenkinek a hosszúra nyúlt bent létből, irány a természet! Hív a jó levegő, a napsugár és a madárdal. Talán május közepén már közösségben is élvezhetjük a hosszabb-rövidebb túrákat, kirándulásokat. (A program a május közepén érvényben lévő rendelkezések figyelembevételével és ahhoz igazodva valósítható meg.)

TIPP:

Ha a járványügyi helyzet engedi, fedezzétek fel gyalog vagy két keréken a környék növény és állatvilágát, induljatok közösen, akár szakképzett túravezetővel, gomba vagy gyógynövény szakértővel, gyarapítsátok, majd rendszerezzétek ismereteiteket. Szervezhettek bármilyen egyéb tematikus túrát is. A tapasztalatokat osszátok meg fotók, videók, leírások, kiállítás vagy ismeretterjesztő előadások formájában. (Ha a korlátozások nem teszik lehetővé, akár egyéni túrára is lehet indulni – a teljesített útszakaszról fotót, vagy útleírást várunk).

 • A közösségi élet motorjai, a sportklubok, egyesületek sajnos hosszú időre bezárni kényszerültek. A nyitás utáni egymásra találást szeretnénk segíteni ezzel a programmal.

TIPP:

 • A klubokat biztatjuk, hogy szervezzenek nyitó alkalmakat, vegyék fel a kapcsolatot sportolni vágyó régi-új közösségükkel. A toborzáshoz Közösségek Hete Facebook oldalunk is segítséget nyújt.
 • Tánc közben szárnyal a lélek, kiváló hangulatjavító, az egészségre, de állítólag még a szépségre is jótékonyan hat. Ha jártas vagy a táncban (néptánc, társastánc, stb.) szívesen megtanítanál néhány lépést, itt a lehetőség! A Közösségek Hete Facebook oldalon szívesen megosztjuk a videót.

Egyéb inspiráció: Slow living https://slowliving.hu/https://slowbudapest.com/a-nemzetkozi-slow-mozgalomrol/

4. Alkotni öröm! – Ki mit tud?

Az elmélyült alkotó munka, a teremtő folyamat szépsége, izgalma hihetetlen energiákat képes felszabadítani, emellett az önkifejezésnek is kiváló módja. Az alkotás többnyire nem öncélú, a másik ember örömét, feltöltődését is szolgálja, ha megosztjuk vele.

Mutasd meg másoknak is tehetségedet, kreativitásodat! Te miben vagy jó?

TIPP:

 • Írjatok ki fotó, rajz, kézimunka vagy egyéb alkotópályázatot! Bátorítsátok településetek lakóit, hogy minél többen vegyenek részt a bemutatkozáson! Szervezhettek (online) közösségi kiállítást az elkészült munkákból, díjazhatjátok is a legszebb alkotásokat.
 • Összeállíthattok egy tanítana-tanulna katalógust is, hiszen mindig lehet és mindig van kitől újat tanulni. Szervezhettek szakköröket, népművészeti és egyéb klubokat akár online is a generációk közötti tudásátadás elősegítésére. Az online alkotókörök előnye, hogy sokkal több emberhez eljuthat a híre és bárki csatlakozhat.
 • Keressük a legfinomabb helyi ízeket, hagyományos recepteket, helyi jellegzetes ételeket.

Készítsetek települési receptárat, hogy mások is el tudják készíteni a finomságokat. A helyi települési értéktárak is bizonyára örömmel veszik ezt a fajta tudásmegosztást!

Ha lehetőség engedi, közösségi kóstolót is rendezhettek.

 

5. Zöld, zöldebb, legzöldebb!

Ha fontos számodra a természet és a környezetvédelem, tedd láthatóvá magad! Minden zöld programot, akciót, jó gyakorlatot örömmel népszerűsítünk.

TIPP:

 • Hozzatok létre településeteken zöld akciócsoportot vagy csatlakozzatok egy már meglévő csoporthoz.
 • Szervezzetek ismeretterjesztő előadásokat a témában.
 • Indítsatok közösségi akciót, például közösségi faültetést, szervezhettek palánta csereberét, virágosítást, szemétszedést, játszótér felújítást, de létesíthettek rovarhotelt is. Csatlakozhattok már sikerrel működő országos programokhoz is.

Egyéb inspiráció: 10 millió fa https://10milliofa.hu/; Madárbarát kert program: https://www.mme.hu/madarbarat_kert_program; Madarak és fák napja – május 10; Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap – május 15.

A témánál meríteni lehet a helyi környezeti egyediségekből, a település környezeti vagy fenntartható stratégiájából is.

 

6. Tiéd a terep!

Olyan programok, akciók, megmozdulások szervezését várjuk A Tiéd a terep! teamtikához kapcsolódva, melyek a fenti kategóriákba bár nem besorolhatók, de illeszkednek a Közösségek Hete idei mottójának – „Egy szívvel, egy lélekkel!” –  gondolatiságához, kifejezik a közösséghez való tartozás élményét, erősítik az összetartozást, aktivizálni képesek a közösséget lakó- vagy munkahelyeden.

TIPP:

 • Szervezzetek szakmai fórumokat, műhelymunkákat, a településeteken működő közösségek aktivizálása, újjáélesztése céljából.
 • Elszigetelődött hétköznapjainkban kiemelten fontos a helyi lelkes közösségépítők szerepe. Szavazzatok, ki lenne méltó a településeteken a Kiváló közösségépítő cím elnyerésére. 
 • Az aktuális járványügyi szabályok betartásával szervezzetek flash mob-ot a helyi emberek, közösségek aktivizálására, lelkesítésére, bátorítására.
 • Ha van a településeteken kedvelt közösségi találkozóhely, például köztéri szobor, park, sportpálya, játszótér, kutyafuttató, vagy akár egy pad a házatok előtt, készítsetek a találkozási pontot ábrázoló fotót és rövid leírással osszátok meg a Közösségek Hete Facebook oldalán, jelige: Miénk itt a tér!
 • Régen találkoztatok személyesen? Megszakadt a kapcsolat? Küldjetek fényképes szeretetüzenetet testvértelepülésetek lakóinak, az ott működő közösségeknek, és ezt a Közösségek Hete Facebook oldalán is osszátok meg, hadd értesüljünk minél többen róla, hogy gondoltok rájuk.
 • Készítsetek interaktív szabadulószobát, ahol a közösség tagjai szavazhatják meg, hogyan folytatódjon a játék.