belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A MOKK ezúton is gratulál a Duna Múzeumnak, melyhez több szálon, például az egyik múzeumpedagógiai mintaprojekt kapcsán is kötődik, egyik Komárom-Esztergom megyei múzeumi koordinátorunk, Fehér Györgyi az intézmény munkatársa. 

Gratulálunk! Nemzetközi elismerésben részesült a Duna Múzeum!

2021. május 5-én a Duna Múzeum különdíjat nyert az Év Európai Múzeuma pályázaton (European Museum of the Year Award/EMYA), amelyet minden évben az Európai Múzeumi Fórum (European Museum Forum/EMF) hirdet meg. A szervezetet és a díjat 1977-ben alapították azzal a céllal, hogy ösztönözzék az európai múzeumok közötti eszmecserét és az inspirációs hálózatok kialakulását. Az EMYA/EMF tevékenysége az évek során a múzeumi versenyből a múzeumi szakma teljes körű átfogásává fejlődött, amely létrejötte óta vezető szerepet tölt be az európai múzeumok közminőségének fejlesztésében. Az évente kiosztott díjak rangos elismerésnek számítanak az egész kontinensen, a díjkiosztó pedig kitűnő alkalmat ad az innovatív megközelítések népszerűsítésére.

Gratulálunk! Nemzetközi elismerésben részesült a Duna Múzeum! Gratulálunk! Nemzetközi elismerésben részesült a Duna Múzeum!

Az EMF kezdetben két fő díjat osztott ki: az Év Európai Múzeuma Díjat (EMYA) és az Európa Tanács Múzeumi Díját, amelyek mellé később számos különdíj is társult. Ezek elnyeréséhez a múzeumoknak egy szigorú és hosszadalmas elbírálási folyamaton kell átesnie, ami azt a célt szolgálja, hogy sikerüljön kiválasztani azokat az intézményeket és jó gyakorlatokat, melyek valószínűleg jelentős hatást tesznek majd a hazai és nemzetközi múzeumi szakmára.

A szervezet azokat a múzeumokat részesíti külön elismerésben, amelyek új módszereikkel példaként szolgálhatnak más intézmények számára. Az 1977 óta működő versenyen eddig ötször kapott díjat magyarországi múzeum, melyből immár kettőt a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, ismertebb nevén Duna Múzeum tudhat magáénak.

2021. május 6-án este került sor a European Museum Forum által kiírt European Museum of the Year Award 2021, azaz  Az Év Európai Múzeuma 2021 eredményhirdetésére és virtuális díjkiosztójára. A tavalyi évben a járványhelyzet miatt elmaradt a rendezvény, így ugyanekkor került sor a 2020. évi pályázók díjazására is. A ceremóniának az oroszországi Yeltsin Center adott otthont.

Az esztergomi  Duna Múzeum sikerrel vette az első akadályt, a népes mezőnyben bejutott a második fordulóba, ahol 27 múzeum versengett egymással.  A fődíjat a leideni (Hollandia) Naturalis Biodiversity Center nyerte, ám a Duna Múzeum sem maradt elismerés nélkül. A nemzetközi zsűri a múzeumnak ítélte Az Év Európai Múzeuma 2021 különdíját, amelyet a szakmai zsűri értékelése szerint azért érdemelt ki, mert innovatív és magával ragadó módon mutatja be a vízzel való gazdálkodás lehetséges módjait, és felhívja a figyelmet a természeti erőforrásaink helyes kezelésének szükségességére

Gratulálunk! Nemzetközi elismerésben részesült a Duna Múzeum!

Az 1977-ben alapított díj történetében még nem fordult elő, hogy magyar múzeum két alkalommal is díjat nyerjen, a Duna Múzeumnak azonban sikerült a duplázás. 2003-ban az akkoriban épített Víz-Idő állandó kiállítás ugyancsak különdíjban részesült, idén pedig az aktuális Vízeum című állandó tárlatot díjazták. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság égisze alatt működő múzeum 2020-ban a hazai szakmai elismerést, az Év Kiállítása díjat is elnyerte, most pedig az európai porondon bizonyította, hogy nem csak a hazai múzeumok élvonalába tartozik, hanem nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét.

Mindnyájunk nagy örömére szolgál, hogy a hazai elismerések után (2020 Év Kiállítása cím, Múzeumpedagógiai Nívódíj különdíja) a nemzetközi szakma is kiválónak értékelte a múzeumban folyó munkát.

 

Kapcsolódó cikkek
Megjelent az Európai Év Múzeuma Díj 2021 felhívása!
Öt évvel ezelőtt: 2016-os visszatekintés

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben