belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A MOKK ezúton is gratulál a Duna Múzeumnak, melyhez több szálon, például az egyik múzeumpedagógiai mintaprojekt kapcsán is kötődik, egyik Komárom-Esztergom megyei múzeumi koordinátorunk, Fehér Györgyi az intézmény munkatársa. 

Gratulálunk! Nemzetközi elismerésben részesült a Duna Múzeum!

2021. május 5-én a Duna Múzeum különdíjat nyert az Év Európai Múzeuma pályázaton (European Museum of the Year Award/EMYA), amelyet minden évben az Európai Múzeumi Fórum (European Museum Forum/EMF) hirdet meg. A szervezetet és a díjat 1977-ben alapították azzal a céllal, hogy ösztönözzék az európai múzeumok közötti eszmecserét és az inspirációs hálózatok kialakulását. Az EMYA/EMF tevékenysége az évek során a múzeumi versenyből a múzeumi szakma teljes körű átfogásává fejlődött, amely létrejötte óta vezető szerepet tölt be az európai múzeumok közminőségének fejlesztésében. Az évente kiosztott díjak rangos elismerésnek számítanak az egész kontinensen, a díjkiosztó pedig kitűnő alkalmat ad az innovatív megközelítések népszerűsítésére.

Gratulálunk! Nemzetközi elismerésben részesült a Duna Múzeum! Gratulálunk! Nemzetközi elismerésben részesült a Duna Múzeum!

Az EMF kezdetben két fő díjat osztott ki: az Év Európai Múzeuma Díjat (EMYA) és az Európa Tanács Múzeumi Díját, amelyek mellé később számos különdíj is társult. Ezek elnyeréséhez a múzeumoknak egy szigorú és hosszadalmas elbírálási folyamaton kell átesnie, ami azt a célt szolgálja, hogy sikerüljön kiválasztani azokat az intézményeket és jó gyakorlatokat, melyek valószínűleg jelentős hatást tesznek majd a hazai és nemzetközi múzeumi szakmára.

A szervezet azokat a múzeumokat részesíti külön elismerésben, amelyek új módszereikkel példaként szolgálhatnak más intézmények számára. Az 1977 óta működő versenyen eddig ötször kapott díjat magyarországi múzeum, melyből immár kettőt a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, ismertebb nevén Duna Múzeum tudhat magáénak.

2021. május 6-án este került sor a European Museum Forum által kiírt European Museum of the Year Award 2021, azaz  Az Év Európai Múzeuma 2021 eredményhirdetésére és virtuális díjkiosztójára. A tavalyi évben a járványhelyzet miatt elmaradt a rendezvény, így ugyanekkor került sor a 2020. évi pályázók díjazására is. A ceremóniának az oroszországi Yeltsin Center adott otthont.

Az esztergomi  Duna Múzeum sikerrel vette az első akadályt, a népes mezőnyben bejutott a második fordulóba, ahol 27 múzeum versengett egymással.  A fődíjat a leideni (Hollandia) Naturalis Biodiversity Center nyerte, ám a Duna Múzeum sem maradt elismerés nélkül. A nemzetközi zsűri a múzeumnak ítélte Az Év Európai Múzeuma 2021 különdíját, amelyet a szakmai zsűri értékelése szerint azért érdemelt ki, mert innovatív és magával ragadó módon mutatja be a vízzel való gazdálkodás lehetséges módjait, és felhívja a figyelmet a természeti erőforrásaink helyes kezelésének szükségességére

Gratulálunk! Nemzetközi elismerésben részesült a Duna Múzeum!

Az 1977-ben alapított díj történetében még nem fordult elő, hogy magyar múzeum két alkalommal is díjat nyerjen, a Duna Múzeumnak azonban sikerült a duplázás. 2003-ban az akkoriban épített Víz-Idő állandó kiállítás ugyancsak különdíjban részesült, idén pedig az aktuális Vízeum című állandó tárlatot díjazták. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság égisze alatt működő múzeum 2020-ban a hazai szakmai elismerést, az Év Kiállítása díjat is elnyerte, most pedig az európai porondon bizonyította, hogy nem csak a hazai múzeumok élvonalába tartozik, hanem nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét.

Mindnyájunk nagy örömére szolgál, hogy a hazai elismerések után (2020 Év Kiállítása cím, Múzeumpedagógiai Nívódíj különdíja) a nemzetközi szakma is kiválónak értékelte a múzeumban folyó munkát.

 

Kapcsolódó cikkek
Megjelent az Európai Év Múzeuma Díj 2021 felhívása!
Öt évvel ezelőtt: 2016-os visszatekintés