belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Látogatói kérdőívek kiértékelése

A 2020-as Múzeumok Őszi Fesztiválja látogatói kérdőíveinek kiértékelése

(A látogatói kérdőívek részletes értékelését a lap alján, a kapcsolódó cikkeknél található linkre kattintva találja)

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2020. szeptember 28-a és november 11-e között – közel hét héten keresztül – immár 15. alkalommal várta az ország valamennyi régiójában (51 településen 82 múzeum 448 féle programmal) az érdeklődőket. Budapesten 133, míg vidéken 316 féle program közül válogathattak a látogatók és a szakemberek. Egy-egy rendezvényt több időpontban és több napon is megtartottak, így a Múzeumok Őszi Fesztiválja ideje alatt összesen több mint 900 eseményből választhattak az érdeklődők.

2020-ban a koronavírus-járvány új kihívás elé állította a szervező Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ munkatársait. Reflektálva az így kialakult helyzetre, a rendezvénysorozattal arra kívántunk rávilágítani, hogy ha időnként kényszerűségből el is távolodnak a múzeumok a látogatóiktól, azok kínálatukkal újra és újra – akár különleges módokon és eszközökkel is – ismét közel kerülhetnek hozzájuk. Ehhez a koncepcióhoz illeszkedve választottuk ki az év jelmondatát: Távol is közel…

Az aktuális koncepcióhoz igazodva a Múzeumok Őszi Fesztiválját koordináló MOKK egy új és egy megújult elemet kínált a szervező muzeális intézmények figyelmébe. Újdonság volt a Valódi és virtuális múzeumi találkozások, illetve a 16+-os tematika címe Bátraké a szerencse! lett. Változás volt még, hogy az iskola- és az óvodapedagógusokat megszólító két tematika ezúttal az „A lámpás én vagyok - tanárok és óvodapedagógusok napja” címmel, összevonva kínált lehetőséget a programszervezésre. Az előző évek bevált tematikáit megtartottuk, így az „Utazó múzeum”, a „Pincétől a padlásig”, a „Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk!”, a „Múzeumi szünetelő”, a „Múzeumi őszbúcsúztató”, valamint a „Szakmai múzeumi programok” továbbra is adottak voltak. A múzeumok a 9 tematika mentén egyéni, ötletes, változatos programokkal csábították intézményeikbe a látogatókat.

A Múzeumok Őszi Fesztiválját koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (továbbiakban MOKK) minden évben kérdőívet állít össze a rendezvénysorozathoz csatlakozó muzeális intézmények számára, hogy mérni tudják a látogatói elégedettséget. Ez, a személyre vonatkozó adatokon kívül kitér többek között arra is, hogy milyen összetételben vesznek részt a rendezvényeken az érdeklődők, illetve honnan informálódnak a programokkal kapcsolatban. A múzeumoknak minden rendezvényük 10 résztvevőjével kell kitöltetniük a látogatói kérdőíveket, amelyek ugyan nem szignifikánsan mutatják az adatokat, de a sokaság egészére nézve értékes következtetéseket tudunk levonni belőlük. Az intézmények feladata, hogy kitöltessék, majd online formában eljuttassák a kérdőíveket a MOKK munkatársainak. 2020-ban az online programokon részvevők adatainak vizsgálata is középpontba került. A MOKK kérte a csatlakozó intézményeket, hogy online felületükön tegyék elérhetővé kérdőívünket, és kérjék meg közönségüket annak kitöltésére. A Múzeumok Őszi Fesztiválja programjai a valós helyszíneken és az online térben összesen 103.486 látogatót vonzottak. A valós helyszínen megvalósult programok látogatói közül 658-an, a virtuális események résztvevői közül pedig 172-en töltötték ki a kérdőíveinket. 

A felmérés célja, hogy mind a fesztivál helyi programjait szervező múzeumok, mind a Múzeumok Őszi Fesztiválját koordináló MOKK visszajelzést kapjon a rendezvény látogatóitól, a programok fogadtatásáról, minősítéséről. A kérdőívek alapján kapott információk jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy megtudjuk a program sikerességének, esetleg sikertelenségének okait, illetve azt, hogy mi az, amin érdemes változtatni a jövőben.

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek
A 2020-as Múzeumok Őszi Fesztiválja látogatói kérdőíveinek kiértékelése