belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Pont az i-re: tanúsítványátadóval zárult a MOKK múzeumi vezetőknek szóló képzése

2021. június 14-én 21 múzeumvezető illetve középvezető vehette át a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) által 2020. 03.09. és 09.17. között megszervezett Múzeumi Vezetői Ismeretek című, 120 órás akkreditált szakmai továbbképzés elvégzését igazoló tanúsítványát a Skanzenben.

Pont az i-re: tanúsítványátadóval zárult a MOKK múzeumi vezetőknek szóló képzése

Csoportkép a tanúsítványátadón a 2020-as továbbképzés résztvevőivel

A továbbképzést sikeresen abszolválók amellett, hogy eleget tettek a kulturális intézmények vezetőivel szemben támasztott törvényi előírásoknak (475/2020. (X. 30.) Korm. rendelet 13. § (1)), a múzeumi világot érintő aktuális nemzetközi trendekkel és hazai tendenciákkal frissült komplex és gyakorlatorientált tudásra is szert tehettek. A képzés tematikájában egyebek mellett helyet kapott az eredményes irányításhoz nélkülözhetetlen kommunikációs technikák elsajátítása, a hatékony motiváció és stressz-kezelés, a különböző vezetési stílusok és módszerek gyakorlati alkalmazása, vagy a múzeumi környezetpszichológia, a múzeumok működésére vonatkozó jogi szabályozás, a vezetők számára legfontosabb jogszabályok alkalmazása, a múzeumi közbeszerzés, a múzeumot, mint költségvetési intézményt és a pályázati lehetőségeket tárgyaló előadások is.

A 2007 óta a MOKK által évi rendszerességgel megszervezett és a hazai képzési piacon máig hiánypótlónak számító képzést elvégzettek száma ezzel már közel 250 főnél tart. Ezúttal a 15. tanúsítványátadóra került sor. Ezeket az alkalmakat évről évre személyes jelenléttel és ünnepélyes keretek között szokta megrendezni a MOKK. A tanúsítványátadó alkalmat teremt arra is, hogy a résztvevők újra találkozhassanak, beszámoljanak róla, mi történt velük a képzés lezárása óta, hogyan tudták hasznosítani a képzésen tanultakat. Jelen helyzetben, a nehezített körülmények ellenére is erre a személyességre törekedtünk, ezért csak hónapokkal a képzés lezárulás és a záródolgozatok kiértékelése után nyílt lehetőség a tanúsítványátadóra.

Pont az i-re: tanúsítványátadóval zárult a MOKK múzeumi vezetőknek szóló képzése

A legutóbbi, 2020-ban megvalósult képzés több szempontból is különlegesnek mondható: valószínűleg a résztvevők és a képzés szervezői is sokáig fogják még emlegetni, hiszen nem mindennapi körülmények között kellett abszolválni.

A rendszerint intenzív csoportmunkában zajló, gyakorlatias szemléletű és interaktív négy hetes képzésnek csak három hetét sikerült személyes részvétellel megtartani, a koronavírus járványhelyzet miatt a képzés második hete 2020. áprilisában az online térben zajlott. Szerencsére ebben a helyzetben is lehetőség nyílt arra, hogy szinergikus kapcsolat alakuljon ki a múzeumi élet különböző szegmenseiből érkező kollégák között. Az oktatók által közvetített sokrétű és korszerű szakmai ismerek elsajátítása mellett megvalósult a résztvevők közti tapasztalatcsere és gazdagodott a kapcsolati tőkéjük. Dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója is azzal köszönt el az ünnepélyes átadó résztvevőitől, hogy folytassák a képzésen megkezdett szakmai diskurzust.

Pont az i-re: tanúsítványátadóval zárult a MOKK múzeumi vezetőknek szóló képzése

Balról jobbra: Dr. Cseri Miklós, Kassai Hajnal és Nagy Magdolna

Kassai Hajnal, az EMMI Múzeumi Főosztály főosztályvezetője kettős, sőt hármas minőségben, a múzeumi stratégiaalkotás téma oktatójaként és a múzeumi ágazat képviselőjeként, valamint egy korábbi képzés résztvevőjeként is gratulált a tanúsítványátadón megjelenteknek. A személetformáló képzést méltatva és a MúzeumokMa 2020 kutatás eredményeire is utalva hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban komoly felelősség hárult a múzeumi középvezetőkre is, akiknek multikompetens személyekké kell válniuk, a szakmai tudás mellett megfelelő vezetői attitűddel kell rendelkezniük, hogy jó szervezeti kultúrát és sikeres belső kommunikációt tudjanak kialakítani a munkatársakkal.

Pont az i-re: tanúsítványátadóval zárult a MOKK múzeumi vezetőknek szóló képzése

Nagy Magdolna, a MOKK igazgatója megköszönte a résztvevőknek a türelmet, amit a szokásosnál időben hosszabban elnyúló képzés során az oktatók és az oktatásszervezők iránt tanúsítottak. Kitért rá, hogy nem csak a résztvevők, de minden érintett számára tanulási időszakot jelentett az új körülményekhez történő alkalmazkodás. A képzés minőségbiztosítását szolgáló hallgatói elégedettségi kérdőíveket összegezve és a résztvevők által készített záródolgozatokat szemlézve a nehézségek dacára egy kimondottan jól sikerült képzés valósult meg végül. A 21 dolgozatból 9 kiváló értékelést kapott, időszerű témákat dolgoztak fel a képzés résztvevői, jól átgondolt és világosan megfogalmazott cselekvési tervek és intézményi alapdokumentumokhoz bátran felhasználható munkák, a saját intézmény erősségeit és hiányosságait szakszeren feltáró elemzések, a változtatást segítő javaslatok kerültek ki a kezük közül.

 

Pont az i-re: tanúsítványátadóval zárult a MOKK múzeumi vezetőknek szóló képzése Pont az i-re: tanúsítványátadóval zárult a MOKK múzeumi vezetőknek szóló képzése

Végre személyesen: gratuláció a tanúsítványok átadásakor

A tanúsítványátadó a képzésen szerzett tudás további hasznosíthatóságáról szóló beszélgetéssel zárult. A résztvevők kiemelték, hogy az új ismereteken túl mélyebb önismeretet nyertek, új szempontokat, szélesebb látókört is kaptak a már meglévő tudásuk rendszerezéséhez. A képzés lezárulása óta a gyakorlatban is kamatoztatni tudták a megszerzett tudást, például a szervezetfejlesztést, a munkatársak hatékonyabb bevonását, ezáltal motiválását is többen a képzés sikereként könyvelték el.

A megvalósult továbbképzésről itt érhető el további információk:

https://mokk.skanzen.hu/20130509muzeumi-vezetoi-ismeretek

 Pont az i-re: tanúsítványátadóval zárult a MOKK múzeumi vezetőknek szóló képzése

Koccintás az elért eredményekre és a jövőbeni sikerekre!

A MOKK 2021 őszén is szervez múzeumi középvezetőknek és vezetőknek szóló kompetenciafejlesztő képzést, melyre a jelentkezési határidő 2021. július 30.

A képzést bemutató ajánlónk az alábbi linken olvasható:

https://mokk.skanzen.hu/20210531a-muzeumi-kozepvezetok-kompetenciafejleszteseert-is-kepzest-szervez-a-mokk

 

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben