belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Szeptember 1-ig még lehet nevezni a Családbarát Múzeum elismerő címre!

Idén is megmérettethetik magukat a muzeális intézmények, hogy a családbarát múzeumi szemléletet milyen szinten képviselik. Az önértékelésen alapuló Családbarát Múzeum elismerő címet 2020-ban alapította a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK).

Szeptember 1-ig még lehet nevezni a Családbarát Múzeum elismerő címre!

Miért is előnyös a múzeumok számára, ha elnyerik ezt a címet?

A Családbarát Múzeum elismerő cím illetve logó használatával az elismerést kiérdemlő múzeumok a látogatók felé hatásosan demonstrálhatják intézményi kommunikációjukban (honlapon, sajtóközleményben és reklámanyagok révén), hogy fontosnak tartják a szolgáltatói szemléletet és a mindennapi működésük során is aktívan tesznek a családos látogatók jóllétéért. Ennek a speciális szükségletekkel rendelkező célcsoportnak így azt üzenik, hogy képesek objektív mércék szerint is magas színvonalú szolgáltatásokkal szolgálni a számukra, ezáltal további családos látogatókat vonzhatnak be. A muzeális intézmény fenntartója felé is fontos üzenete van ennek a presztízst jelentő elismerésnek: alátámasztja, hogy a támogatott intézmény jó úton jár, társadalmilag beágyazott és valóban hasznos szereplője a kulturális életnek.

Az elismerést minden magyarországi, működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmény és tagintézménye elnyerheti, amelyik teljesít a külső (a látogatók által érzékelt) és a belső (a múzeum munkatársait és belső folyamatait érintő) szempontok alapján felállított kritériumrendszerben meghatározott 32 kritérium közül legalább 25-öt, és a felhívásban előírt dokumentumokkal igazolja a feltételek teljesülését az adott évre vonatkozóan.

A kritériumrendszert a MOKK vezetésével kidolgozó szakértői csoport tagjai között a múzeumi szakembereken kívül óvodapedagógus, pedagógus, egyetemi oktató, kisgyermekes és nagycsaládos szülő is volt. A családbarát múzeum kritériumrendszerét családokkal foglalkozó civil szervezetek (a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, az Egyszülős Központ, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a Fiatal Családosok Klubja) is véleményezték.

A MOKK részletes felhívása az alábbi linken érhető el:
https://mokk.skanzen.hu/20210714felhivas-csaladbarat-muzeum-elismeres-2021

Nevezési határidő: 2021. szeptember 1.

 

Utánozni szabad

A tavaly bevezetett elismerő címet eddig már nyolc intézmény mondhatja magáénak, bemutatkozó anyagaik az alábbi linken érhetők el:
https://mokk.skanzen.hu/20200925csaladbarat-muzeum-cimet-nyertek-2020-ban

Ezek az intézmények működésükkel igazolták, hogy megfelelnek A családbarát múzeum című írásban szereplő alábbi definíciónak, mely a  Múzeumi iránytű sorozat 28. köteteként megjelent Fókuszban a közönség - Útmutató a család, gyermek és iskolabarát múzeumi működéshez, a múzeumpedagógia, az önkéntesség és az IKSZ minőségmenedzsmentjéhez című kiadványban olvasható:

„A családbarát múzeum kiemelt figyelmet fordít a családokra, mint látogatókra és legfontosabb célja a különféle családtípusok minőségi időtöltésének elősegítése, a családtagok különböző generációi közötti párbeszéd és tudásmegosztás ösztönzése és segítése, alkalmainak gyarapítása, pozitív élmények szerzése, a családbarát értékrend és a család, mint mikroközösség erősítése. Folyamatosan vizsgálja a családok igényeit és lehetőségeihez mérten igyekszik kielégíteni ezeket. Fejleszti és bővíti a családokat megcélzó élményközpontú oktatási, nevelési és szociális tevékenységeit, családbarát szolgáltatásait és ebben szorosan együttműködik a különféle családtípusokat segítő szakmai szervezetekkel."

 

Díjátadó ünnepélyes keretek között

Ebben az évben is ünnepélyes keretek között vehetik át a Családbarát Múzeum elismerő címeket az arra érdemes intézmények. Az előzetes hírek szerint Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter adja át az elismeréseket 2021. szeptember 27-én Gödöllőn a 19. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón, melyet online is közvetíteni fog a MOKK.

Az esemény beharangozója:
https://mokk.skanzen.hu/2021081619-orszagos-muzeumpedagogiai-evnyito

 

Sikeres nevezést kíván a MOKK! 

Találkozzunk minél többen a 19. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón a Családbarát Múzeum átadóünnepségén!