belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Martin György díjat kapott a Skanzen főigazgatója

Múzeumunk vezetője, dr. Cseri Miklós a népművészeti örökségünk megőrzése és átörökítése terén végzett több évtizedes kiemelkedő szakmai, tudományos és szervező munkásságáért Martin György-díjat vehetett át.

Szerző: Skanzen  2021. augusztus 27.

CseriMiklos_dij.jpg

Az elismerést Rétvári Bence, az emberi erőforrások államtitkára augusztus 27-én ünnepélyes keretek között nyújtotta át.


A díj főigazgatónk több mint négy évtizedes munkásságának újabb elismerése. Pályafutását a miskolci Herman Ottó Múzeumban kezdte 1981-ben, innen került 1987-ben a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumhoz, ahol muzeológusként, tudományos titkárként, főigazgató-helyettesként, 1994-től megbízott főigazgatóként, majd 1996-tól napjainkig kinevezett főigazgatóként dolgozik.

Két önálló kötet, 60 cikk és tanulmány, közel 50 tudományos népszerűsítő írás írója, 42 tanulmánykötet és évkönyv szerkesztője. 2000 óta oktat a Debreceni Egyetem, 2004-től a Pécsi Egyetem, 2010-től az Eötvös Loránd Tudományegyetem Néprajzi Tanszékein. Részt vesz a Pécsi, a Debreceni Egyetem és az ELTE doktori iskoláinak munkájában. A Budapesti Gazdasági Főiskolán tartott kulturális turizmus témakörében előadásokat. 2018-tól a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Néprajz és Antropológia Intézet vendégtanára. 2019 óta a szentendrei Skanzenben létrehozott Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Alkalmazott Muzeológiai Tanulmányok kihelyezett tanszékének vezetője, címzetes egyetemi tanár.

Emellett számos olyan elismert hazai és nemzetközi szakmai szervezet munkájában vesz részt és vállal tisztséget, mint az Európai Szabadtéri Múzeumok Szövetsége, az ICOM, a Pulszky Társaság, a Magyar Tudományos Akadémia néprajzi bizottsága, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága Szellemi Kulturális Örökségvédelmi Szakbizottsága, a NKA Népművészeti, Múzeumi Kollégiuma és a Magyar Néprajzi Társaság.