belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Atomenergetikai Múzeum

A múzeumban – igazodva az okostechnológia fejlődéséhez – legújabb innovációnk első lépéseként 2018-ban kezdtük használni az úgynevezett AR- (kiterjesztett valóság) technológiát. A kiterjesztett valóság a valóság egyfajta virtuális, látszólagos kibővítése.

Az AR-technológiának a továbbgondolásaként valósítottuk meg legújabb eszközünket, az interaktív tudáskapszulát, amely az AR mellett digitális és fotótartalom segítségével komplexen tájékoztat az atomenergia múltjáról és jelenéről, az atomerőmű történetéről és a múzeum tevékenységéről. Nagy előnye, hogy hordozható, mobil formában viszonylag kis felületen sok érdekes írott és képi információ segítségével tudjuk felkelteni a látogatók figyelmét.

A kapszula 6 szögletű formája az atomerőműben használt fűtőelem-kazetta formáját idézi.

A rajta lévő tartalom tér-idő hálózatban jelenik meg, azaz minden mindennel összefügg, akárcsak az erőmű életében, ezt a kapcsolatrendszert az U235 kémiai kötésrajza szimbolizálja. Nincsen kiindulópont, mindegy, hogy honnan kezdi a látogató a felfedezést, mert nem egy előremenő rendszerről van szó.

Szöveges tartalom minden oldalon található, az AR- és a fotótartalom pedig váltakozik egymással.

A komplex tartalom lehetővé teszi, hogy minden korosztály – a hagyományos szöveges és képi tartalom mellett a legmodernebb okostechnológiát (mobiltelefon, tablet) is alkalmazva – tájékozódjon. Az alkalmazás sokrétű: a 3D-s modellekhez további információk tartoznak képekkel és videókkal. 

Rendezvényeinken azt tapasztaljuk, hogy a látogatók számára érdekes újdonságnak számít – még az okoseszközöket használó fiatalok körében is – a kiterjesztett valóság technológiája. Mindezek mellett könnyen használható, akár kisgyerekek számára is

 Atomenergetikai Múzeum