belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Damjanich János Múzeum: Kalandozások Szolnokon - mesés kalandok Zoknikutya szemével

Az eredeti elgondolás egy gyerekek számára készülő helytörténeti, mesés ismeretterjesztő kis könyv elkészítése, feladatokkal tarkítása volt. Erre épült később az a múzeumpedagógiai program, melynek célja, hogy óvodás kortól kezdve minél több ismeretet, élményt szerezzenek a lakóhelyükről, környezetükről a foglalkozásokon és sétákon résztvevők, illetve ezalatt gazdagítsák általános műveltségüket is. Mindezt egy szerethető, kedves szereplő segítségével sajátítsák el szinte észrevétlenül, a mindennapi élet természetes velejárójaként. Bár a projekt jelenléttel kezdődött, később a pandémia miatt kialakult helyzetben digitálisan is folytatódott. Az offline megvalósítást még 2020 októberében kezdtük el a szolnoki Tündérkert Óvoda Nyuszi csoportjának tagjaival. Bár a járványhelyzet közbeszólt, Zoknikutya történetével a virtuális térben tartottuk a kapcsolatot, annak elmúltával pedig ismét személyesen.

Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját kapta

LAUDÁCIÓ

A Damjanich János Múzeum kiállítóhelye, a Kalandozások Szolnokon – mesés kalandok Zoknikutya szemével című programja kapta 2021-ban az MVMSZ múzeumpedagógiai nívódíját.

A Damjanich János Múzeum programjára legjellemzőbb a komplexitás. Vegyíti a különböző múzeumi tudományterületek és művészetek – néprajztudomány, történettudomány, régészet, képzőművészet – ismereteit azokkal a pedagógiai módszerekkel, melyek az egyes korosztályok kompetenciáinak fejlesztéséhez szükségesek az adott területen. Mindezt egy „életre kelt” szereplő közreműködésével. A Múzeum kiállítóhelye a „Kalandozások Szolnokon – mesés kalandok Zoknikutya szemével” című múzeumpedagógiai kezdeményezésével kimagasló teljesítményt ért el a múzeumi ismeretátadás terén. Maga a program egyszerre informatív és szórakoztató, emellett könnyen és rugalmasan variálható, részekre bontható az érdeklődő óvodai vagy iskolai csoportok igénye szerint. Nagy előnye, hogy alkalmazható zárt térben és szabadban egyaránt. Bár elsősorban oktatási intézményeknek készült, önállóan is használható, hiszen a hangzóanyag és a kiadvány segítségével családok, kiránduló csoportok, kisgyerekes baráti társaságok külön is felfedezhetik a séta során a települést Zoknikutya „segítségével”.

Csapláros Andrea
elnök
Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége