belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Petőfi Irodalmi Múzeum: János Vitéz emlékkiállítás

2021 tavaszán megvalósult projektmunkán alapuló együttműködés ötödikes osztályokkal és tanáraikkal. A résztvevők a kreatív írás módszerével új epizódokkal, szereplőkkel kapcsolódtak Petőfi Sándor János vitéz című művéhez, az így elkészült történetekből virtuális kiállítást építettek a Thinglink online platfomon. A Thinglink Inc. támogatásával a pedagógusok ingyenesen vehették igénybe a platform prémium oktatási alkalmazásait, a múzeum csoportos és egyéni továbbképző alkalmakat szervezett számukra, illetve végigkísérte őket, ahogy vezették a virtuális kiálítások létrehozását.

Múzeumpedagógiai Nívódíjban részesült 2021-ben.

LAUDÁCIÓ

Minden a járvánnyal kezdődött… A Petőfi Irodalmi Múzeum gyorsan reagált a kényszerű múzeumi bezárásra, és virtuális múzeumi vezetéseinek sikerén felbátorodva 2020 szeptemberétől három népszerű foglalkozását online/offline verzióban is elérhetővé tette.

A János vitéz emlékkiállítás két alkalmas ON/OFF múzeumi óráján egyfelől Petőfi Sándor személyiségét járják körül a diákok a múzeumban őrzött kéziratok, relikviák, művészeti alkotások segítségével, másfelől maguk is kipróbálják a közös meseírást.

Az alapötlet egyszerűnek tűnik: Miért ne bővíthetnénk János vitéz történetet újabb szereplőkkel és történetekkel? Vajon vannak-e rokonai a háromrőfös karmú medvéknek? Milyen mesebeli országokba lehet még egy óriás vállán eljutni? Milyen íze lehet az ehető felhőnek? Hogyan kell csillagokkal célbahajítani? János vitéz világában szinte minden megtörténhet és meg is történik a résztvevő diákok, pedagógusok és múzeumpedagógusok közös együttműködésében. Az újraalkotás révén a résztvevők létrehozzák saját János vitéz történetüket és az így megfogalmazott mesét egy közös online virtuális tárlatban teszik közzé.

Írta: Pató Mária, a Pulszky Társaság Magyar Múzeumi Egyesület alelnöke