belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Választható programok a 13. Országos Múzeumpedagógiai Konferencián

2021. november 8., hétfő, Esztergom

16:10 – 18:10 SÉTÁK ÉS TÁRLATVEZETÉSEK ESZTERGOMBAN (a részvételhez előzetes online regisztráció szükséges a konferencia regisztrációs felületén keresztül)

Választható tárlatvezetések, fakultatív programok:

A választható programokon való részvételhez előregisztráció szükséges, a férőhelyek száma korlátozott (programonként max. 20 – 20 fő). A tárlatvezetésen való részvétel opcionális, nem kötelező az érvényes konferencia regisztrációhoz. Bővebb információ a programokról itt érhető el.

1. Dokumentumok az esztergomi főegyházmegye ezer éves múltjából
dr. Hegedűs András, igazgató, Esztergomi Prímási Levéltár

2. MÚLTIDÉZŐ az Esztergomi Vármúzeumban
Ribár Kitti, kulturális menedzser, MNM Esztergomi Vármúzeum

3. Miért érdemes meglátogatni a Főszékesegyházi Kincstárat?
Kentzler Erik, idegenforgalmi referens, Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház

Magyarország egyik leggazdagabb egyházi gyűjteménye látható nálunk. A gyűjtemény sok darabja nemcsak  a főpapi liturgia fényét emelte, de nemzeti vonatkozásban is fontos emlék (pl. nálunk vannak a királykoronázás liturgikus kellékei). A tárlókban helyet kaptak a magyar történelemben fontos szerepet játszó főpapok: Bakócz Tamás, Pázmány Péter, Szelepcsényi  György, Simor János személyéhez köthető, művészileg is nagy jelentőséggel bíró ötvös, és textiltárgyak is. Az ötvöstárgyakon kívül jelentős mennyiségű textília is található nálunk. E téren két műfajban gazdag a Kincstár: gótikus miseruhákban és 18. – 19. századi komplett főpapi ornátusokban (díszruhák).

4. Ipolyi Arnold elveszett kincsének nyomában + Műhelytitkok. Rendhagyó tárlatvezetés a Keresztény Múzeumban
Vereckei András, művészettörténész, múzeumpedagógus, Keresztény Múzeum

1919-ben Ipolyi Arnold nagyváradi püspök végrendeletének megfelelően a páratlan gazdagságú gyűjteményét a Keresztény Múzeumba kezdték szállítani, ám a történelem viharai közbeszóltak. Az öt évig tartó diplomáciai és jogi kötélhúzás után nemzetközi döntés született, hogy a gyűjtemény Esztergomban marad. Ám ez idő közben a gyűjtemény egyed darabjai eltűntek, néhányukat be kellett olvasztani a Simor képtár anyagába, és szinte mindegyik műtárgyról eltávolították a jelzéseket. A logikai feladatokkal tarkított felfedezőjátékunk egy múzeumi nyomozásra invitálja a látogatókat, melyen keresztül megismerkedhetnek a múzeum gyűjteményi egységeivel, és kiemelt alkotásaival.
Időtartam: 45-60 perc
Módszer: kincskereső feladatlap

Műhelytitkok című rendhagyó tárlatvezetésen a múzeum gyűjteményének egy-egy érdekesebb darabjain keresztül ismerkedhetnek meg a látogatók az állandó kiállítás mögött megbúvó művészettörténeti és restaurátori munkával, mindezt múzeumpedagógiai szemszögből.
Idő: 60 perc
Módszer: tematikus tárlatvezetés

5. ,,..kertem az egész táj…” Vendégségben Babits Mihálynál
Tóth Franciska, irodalmi muzeológus, MNM Babits Mihály Emlékháza

6. VÍZEUM. Tárlatvezetés a Duna Múzeum új állandó kiállításában
Fehér Györgyi és  Gróhné Illés Ildikó, múzeumpedagógusok, Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum

Múzeumpedagógiai lehetőségek a Duna Múzeum új állandó kiállításában. A víz ezer szálon kapcsolódik minden¬napi életünkhöz, sőt mi magunk is javarészt vízből vagyunk. Érdemes megismerni, értékelni, vigyázni rá. Hozzánk betérve mindent megtud¬hatsz a víz múltjáról és jelenéről, a rá leselkedő veszélyekről. Múzeumunkat Esztergom belvárosában, egy 18. századi barokk épületben találod, ahol nem csak látogatóként, hanem kutatóként is szívesen látunk. Több tízezer műtárgy, dokumentum és fénykép várja a tudományos feldolgozást, a munkát helyben használható vízügyi szakkönyvtár segíti. Múzeumunk szinte egyedülálló a maga nemében, még világviszonylatban is kevés hasonló múzeumot találni, mely
ilyen mélységben foglalkozna a vízügy, a vízgazdálkodás történetével és ilyen óriási tárgyi és dokumentációs gyűjteménye legyen.

7.Helytörténeti séta  Esztergom hídjai körül esti fényekkel
Sárosi Attila, helytörténész, sétavezető, Esztergom Anno 

Október 11-én volt 20 éve, hogy az 1895-ben elkészült és kétszer (1919,1944) felrobbantott Mária Valéria híd 57 éves "csonkasága" után ismét összeköti a Duna jobb és bal partját. Megismerkedhetünk a dunai átkelés történetével és gyönyörködhetünk  a kivilágított hí és a történelmi városrész szépségében.

8. Séta a királyok, érsekek hajdani lakhelyén
Szendi Szilvia, idegenvezető, Tourinform, Esztergom 

Az Árpád-házi királyok esztergomi vára és palotája az ország legrégibb kőből épített erődítménye. Az esztergomi Várhegyen élt Géza fejedelem, született Szent István király, méltán nevethetjük ezt a helyet a magyar államiság bölcsőjének.

Sétánk a Duna Múzeumtól indul. Lesétálunk a Vörösmarty utcán, végig megyünk a Széchenyi téren, kisebb megállókkal a nevezetességeket ismertetve. Átsétálunk a Kapcsolatok házán és lemegyünk a Kis-Duna sétányra. Végig sétálunk a Kis-Duna sétányon megtekintve az itteni érdekességeket és nevezetességeket, mint az ország első fedett uszodáját, a helyszínt, ahol az 1595-ös törökök elleni csatában megsebesült Balassa Bálint, a romantikus reneszánsz hangulatot idéző Vízivárost és a Várúton vagy a középkori Macskalépcsőn felérve a Várhegyre az ország legnagyobb templomát, az esztergomi Bazilikát.

A Várhegy számos titkot és érdekességet rejt, a Főszékesegyház liturgikus tere mellett programunkba beilleszthetjük az Altemplom és/vagy a Kincstár megtekintését is. A Bazilika látogatása után egy rövid séta megtételével páratlan kilátás tárul elénk az Északi bástyáról, ahol egy kicsit elidőzünk. Visszafelé útba ejtve a Szent Tamás dombocskát leereszkedünk a városközpontba, amely hangulatos kávézókkal és éttermekkel várja az idelátogatókat.