belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Sokszínű múzeumpedagógia az ELTE és MOKK együttműködésében

Bemutatták a Sokszínű múzeumpedagógia I. és Sokszínű múzeumpedagógia II. című kiadványokat, melyek a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) Múzeumi iránytű sorozatának 14. számaként jelentek meg két kötetben. A  közel 40 fő részvételével megtartott könyvbemutatóra 2022. április 29-én délután egy különleges helyszínen, a Magyar Nemzeti Galériában látható Dancing 1925 – magyar művészek a párizsi éjszakában című kamarakiállításban került sor.

A kiadványokban az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán a 2014/15-ös tanévben végzett hallgatóinak múzeumpedagógiai tárgyú írásait olvashatjuk dr. Foghtűy Krisztina és Kesik Gabriella szerkesztésében. A szerkesztők maguk is a Kar oktatói, valamint a hazai múzeumpedagógia alapjainak megteremtői voltak.

A kiadványokat nem csak a múzeumpedagógia iránt érdeklődő egyetemi hallgatókak ajánljuk, de a múzeumi közművelődési szakemberek számára is. Az írások öt nagyobb témaegységben csoportosítva olvashatók: Művészeti nevelés; Történettudomány, régészet, egyiptológia és múzeumpedagógia; Természettudomány, műszaki tudomány és múzeumpedagógia; Néprajz és múzeumpedagógia; A múzeumpedagógia gyakorlati kérdései.

Sokszínű múzeumpedagógia az ELTE és MOKK együttműködésében

A megnyitón köszöntőt mondott Dr. Vígh Annamária, a Szépművészeti Múzeum főigazgató-helyettese, az EMMI Közgyűjteményi Főosztályának egykori főosztályvezetője, valamint Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese, a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület elnöke is.

Sepsey Zsófia, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria osztályvezetője által moderált beszélgetés során a kötet szerzői, a Kar korábbi hallgatói a kétéves képzésen szerzett tapasztalatokról, tudásról és élményekről osztották meg gondolataikat. A résztvevők közül többen is kiemelték az oktatók  figyelmét és szakértelmét, élményszerű előadásmódját, a rendszeres múzeumi látogatások hasznát, valamint a kialakult szakmai közösség értékét.

A családias hangulatú könyvbemutató Dr. Victor András vezényletével, a közönség közös éneklésével zárult. 

Sokszínű múzeumpedagógia az ELTE és MOKK együttműködésében Sokszínű múzeumpedagógia az ELTE és MOKK együttműködésében

Mindkét kötet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) hamarosan 32. számához érő Múzeumi iránytű sorozatának része. A kiadványok online változatai a MOKK honlapján található Tudástárból ingyenesen letölthetők:

Múzeumi iránytű 14.1

Múzeumi iránytű 14.2

Szepesházyné Kurimay Ágnes részletes áttekintése a kötetekről a magyarmuzeumok.hu weboldalon olvasható.

 

 

 

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben