belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Iparművészeti Múzeum - Ráth György Villa: Ezerarcú szecesszió

Az Iparművészeti Múzeum Múzeumpedagógiai Osztálya első alkalommal készíttetett animációs kisfilmet a Ráth György-villában látható állandó kiállítás múzeumpedagógiai programjához. Az Ezerarcú szecesszió címet viselő animációs kisfilm alapvető célja az volt, hogy a fiatalok által jól ismert digitális technológiával keltsük fel az érdeklődést a szecesszió iránt. A stop-motion technikával készült kisfilmet elsősorban az általános iskolások és középiskolások nézték meg. Gyűjteményünk szecessziós tárgyai és az Iparművészeti Múzeum épületének képei szerepelnek az animációban, amely az információ átadást szellemesen, játékosan, gyerekek számára is érhetően oldotta meg. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a meglepő, szellemes, egyedi megoldások új, izgalmas lehetőséget kínálnak a tartalomközvetítésre.  A szecessziós témájú múzeumpedagógiai foglalkozásokat az animációs kisfilm vezeti be. A kiállításban zajló módszerekhez remek kiindulási pontot ad, figyelemfelkeltő, érdeklődést kiváltó, később pedig gyakran hivatkozási, visszacsatolási lehetőséget ad, amikor a gyerekek már a valóságban találkoznak a korábban a filmben látott műtárgyakkal.

Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége Múzeumpedagógiai különdíját kapta!

LAUDÁCIÓ

Az IMM  Ráth György Villában rendezett  „Ezer arcú szecesszió” c. állandó kiállításához átfogó és rendkívül figyelemre méltó múzeumpedagógiai programot szervezett, mintegy  inspirálva a szecesszió összművészeti jellegétől.

A témát felvezető animációs kisfilm szellemesen , a gyerekek és fiatalok számára közérthetően fogalmazta meg a stílusirányzat lényegét. Figyelemre méltó, hogy a magyar századforduló e jeles irányzatának nemzetközi jelentőségét is sikerült demonstrálni.

A filmet követő foglalkozások saját megfogalmazásuk szerint az affektív módszerek alkalmazásával még érzékletesebbé és átélhetővé tudják tenni e nemzetközi stílus, vagy inkább mozgalom jellemzőit. A szecesszió bemutatása hálás téma, díszítő kedve és szimbolikája erősen hat  a fiatal generáció életérzésére (melankólia, dekadencia, elmúlás).

Az Iparművészeti Múzeum -  Ráth György Villa összetett programja jól átgondolt és hatékonyan alkalmazott. A kisfilmmel megtámogatott program messzemenőkig megfelel az Iparművészeti Múzeum személyiségfejlesztő  és oktató célkitűzéseinek.