belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Folytatódik a MúzeumokMa 2020 kutatás

A 2020-2021-ben lefolytatott MúzeumokMa 2020 című kutatás célja a magyar múzeumi szféra átfogó állapotfelmérése, valamint a kialakult állapotokkal kapcsolatos szakma vélemények feltérképezése volt. A kapott eredmények hozzájárulnak a megalapozott szakmai és kultúrpolitikai döntéshozatalhoz, valamint segítik az előremutató fejlődési irányok kijelölését és a múzeumi szféra szemléletformálását.

A kutatás még a közalkalmazotti jogviszony kivezetése, illetve a koronavírus–világjárvány előtt indult el. A jelen utánkövetés keretében azt kívánjuk felmérni, hogy a korábbi eredmények publikációja, illetve az időközben bekövetkezett váratlan események mennyiben befolyásolták a kutatásban érintett múzeumi területekről való gondolkodást, különös tekintettel az utánpótlás, a munkatársak pályán tartása, illetve a tudományos munka témakörére. Az utánkövetés keretében néhány kérdést megismétlünk abból a célból, hogy összevethessük a válaszokat a korábban kapott eredményekkel, valamint új kérdéseket is megfogalmazunk a kutatás kezdete óta eltelt időszak tapasztalatai alapján.

Folytatódik a MúzeumokMa 2020 kutatás

A kutatás folytatása online kérdőíves adatbekérés, valamint fókuszcsoportos beszélgetés formájában valósul meg. A kérdőív a muzeális intézmények vezetőit, a középvezetőket és a múzeumi szakembereket szólítja meg. A folyamatban továbbra is a Kultúráért Felelős Államtitkárság Múzeumi Főosztálya, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet, mint a kutatás koordinátora, valamint a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és a MúzeumOD vesznek részt.

A kutatás utánkövetésének eredményeiről az oroksegintezet.hu, a magyarmuzeumok.hu, a mokk.skanzen.hu és online felületein adunk tájékoztatást.

A múzeumi szakemberek számára elérhető kérdőívet az alábbi linken érhetik el az érintettek. Kérjük töltsék ki a kérdőívet, segítsék a kutatást, ezáltal a múzeumokat érintő jövőbeli fejlesztéseket azzal, hogy véleményüket kinyilvánítják!