belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Gyűjtögetés helyett tervszerű gyűjteményezés avagy képzés arra az esetre, amikor Marie Kondo tuti módszere biztosan nem segít

Folyamatos szélmalomharc a múzeumi gyűjtemények tárolásával, raktározásával, állományvédelmével kapcsolatban?

Gyűjteményezés a jogszabályoknak és az ICOM Etikai kódexének megfelelően, az intézmény küldetésnyilatkozatával összehangban, ráadásul fenntartható módon?

Intézményre szabott gyűjteménygyarapítási, állományvédelmi és revíziós terv?

Az érzelmek helyett inkább az értelemre alapozott gyűjteménykezelés?

Mozgásban lévő, kirendezett, letétbe átadott, a raktárrendszerek útvesztőjében és a múzeumi Bermuda-háromszögben eltűnő és a legváratlanabb helyekről előkerülő műtárgyak?

Demonstrációs tárgyak, installáció, másolatok, reprodukciók ott, akkor, és olyan állapotban, amikor szükség van rájuk?

Elektronikus gyűjteményi nyilvántartás és múzeumi ügyvitel?

Az 1997. évi CXL. törvény által kötelezővé tett gyűjteménymenedzsment dokumentumok?

A lokális vagy tágabb közösség sikeres mobilizálása, bevonása a múzeumi gyűjteményezésbe?

Tudományosan és digitálisan is feldolgozott, oktatási célra, ismeretterjesztésre is jól hasznosítható gyűjtemények?

Digitális tartalmak integrálása a múzeumi gyűjteményekbe?

Funkciójukat jól betöltő tanulmányi gyűjtemények és látványtárak,raktárfejlesztések?

Mások, a „szebb és jobb” helyzetben lévő, esetleg külföldi múzeumok ezt hogyan csinálják okosan, milyen gyűjteményi stratégiák szerint működnek?

 

Megannyi húsba vágó és megkerülhetetlen kérdés a múzeumok mindennapi életében.

Gyűjtögetés helyett tervszerű gyűjteményezés avagy képzés arra az esetre, amikor Marie Kondo tuti módszer biztosan nem segít

Éppen ezek miatt kerül sor 2023 őszén a MOKK szervezésében a következő Gyűjteménymenedzsment képzésre, melyre muzeális intézményük és gyűjteményük méretétől függetlenül múzeumi vezetőket és szakmunkatársaikat, muzeológusokat, restaurátorokat, kurátorokat is várunk. A tanfolyamot november 6-9. között e-learning formában, majd november 13. és 15. között személyes jelenléttel Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, valamint Budapesten, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban rendezzük meg.

A képzésen résztvevők a gyűjteményezés jogszabályi és etikai hátterétől kezdve a gyűjtemények gyarapításának, feldolgozásának és hasznosításának korszerű példáin keresztül a saját  intézmény gyűjteményezési stratégiájának kialakításáig vagy megújításáig terjedően tudják a gyakorlati életben jól kamatoztatható tudással felvértezni magát.

A közreműködő oktatók neves hazai múzeumok gyakorlatias tudással rendelkező képviselői. A tanítás interaktív módon, élvezetes formában történik, a frontálisan tartott elméleti előadásokat a résztvevőket bevonó együtt gondolkodás, az érintett témáknak a jelenkori múzeumi tapasztalatokra alapozott megvitatása, jó gyakorlatok bemutatása, gyakorlati órák egészíti ki.

Az idei képzés egyik különlegessége, hogy a résztvevők betekintést nyernek a közelmúltban megnyílt Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ működésébe.

A képzéseket tantermi formában, Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, inspiráló Skanzenes környezetben szervezzük meg kiscsoportos formában (15 fő részvételével), ezért érdemes mihamarabb, jóval a jelentkezési határidő lejárta előtt jelezni a MOKK felé a részvételi szándékot.    

A 30 órás képzés részvételi díja 80.000 Ft, mely tartalmazza a képzés sikeres elvégzését igazoló tanúsítvány díját is. Jelentkezési határidő: 2023.08.31.      

A képzés a 2023. március 6-án indult Múzeumi menedzserképzés az esélyteremtő köznevelés szolgálatában című 120 órás, modulos rendszerű, akkreditált továbbképzésnek is részét képezi. A MOKK lehetőséget biztosít a Gyűjteménymenedzsment  képzésnek a 120 órás képzéstől függetlenül történő elvégzésére is, ebben az esetben akkreditációs szám nélküli tanúsítvány állít ki az adott képzés elvégzésének igazolására.

 

További információ a képzésről és az online jelentkezési felület:

https://mokk.skanzen.hu/gyujtemenymenedzsment-gym30t

     


 


Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

21

CSÜTÖRÖTÖK

eseménynaptár


  SZEP 22
  péntek
 
Szakmai nap Pécsen JÁTSZD EL….ÉS MEGÉRTED! címmel
  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben