belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

2021. évi Múzeumok Őszi Fesztiválja látogatói kérdőíveinek kiértékelése

 

A 2021-es Múzeumok Őszi Fesztiválja látogatói kérdőíveinek teljes kiértékelése innen tölthető le. 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2021. szeptember 27-e és november 11-e között, közel 7 héten keresztül, immár 16. alkalommal várta az ország valamennyi régiójában az érdeklődőket. A rendezvénysorozathoz ezúttal – több mint 60 településen közel 110 múzeum, országszerte csaknem 620 féle programmal csatlakozott. Mivel egy-egy programot több időpontban és több napon is megtartottak, így a rendezvénysorozat ideje alatti valós, illetve virtuális programok száma megközelítette az 1200-at. A rendezvények közel háromnegyedét a vidéki programok tették ki, a fennmaradó 32%-ot a budapesti intézmények szervezték. Számszerűsítve, Budapesten közel 200, míg vidéken több mint 400 féle programot szerveztek.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2021-es koncepcióját a felszabadultság, az öröm, a harmónia és a jövőbetekintés gondolatisága mentén alkottuk meg. A pandémiás helyzet rávilágított arra, hogy az ember számára mekkora kincs az egészség és a szabadság érzése. Az egészség az egyik legnagyobb érték, amely a testi, és a szellemi egyensúly megteremtésével valósulhat meg. Az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja azokra a lehetőségekre hívta fel a figyelmet, amelyek mentén a múzeumok hozzájárulhatnak ennek az egységnek a megteremtéséhez. Ezt fejezi ki a „múzeumi harmónia” kifejezés, amelyet a rendezvénysorozat jelmondatának választottunk.

Az aktuális koncepcióhoz igazodva két új és három megújult tematikához kapcsolódtak a múzeumok rendezvényei.  Újdonság volt a Többszólamú múzeum, valamint a Tiétek is a múzeum című tematika, illetve megújítottuk a Pincétől a padlásig című témakört, amely a Múzeumi kulisszatitkok elnevezést kapta, a 16+-os tematika címe A zene szárnyán! lett. További változás volt még, hogy a Múzeumi őszbúcsúztató megszólítva a felnőtt korosztályt Engedd el magad! kiegészítést kapott. Az előző évek bevált tematikáit ezúttal is megtartottuk, így az Utazó múzeum, a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk!, a Múzeumi szünetelő, valamint a Szakmai múzeumi programok továbbra is adottak voltak.

A Múzeumok Őszi Fesztiválját koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (továbbiakban MOKK) minden évben kérdőívet állít össze a rendezvénysorozathoz csatlakozó muzeális intézmények számára, hogy mérni tudják a látogatói elégedettséget. Ez, a személyre vonatkozó adatokon kívül kitér többek között arra is, hogy milyen összetételben vesznek részt a rendezvényeken az érdeklődők, illetve honnan informálódnak a programokkal kapcsolatban. A múzeumoknak minden rendezvényük 10 résztvevőjével kell kitöltetniük a látogatói kérdőíveket, amelyek ugyan nem szignifikánsan mutatják az adatokat, de a sokaság egészére nézve értékes következtetéseket tudunk levonni belőlük. Az intézmények feladata, hogy kitöltessék, majd online formában eljuttassák a kérdőíveket a MOKK munkatársainak. A valós helyszínen megvalósult programok látogatói közül 990-en töltötték ki a kérdőíveinket. 

A felmérés célja, hogy mind a fesztivál helyi programjait szervező múzeumok, mind a Múzeumok Őszi Fesztiválját koordináló MOKK visszajelzést kapjon a rendezvény látogatóitól, a programok fogadtatásáról, minősítéséről. A kérdőívek alapján kapott információk jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy megtudjuk a program sikerességének, esetleg sikertelenségének okait, illetve azt, hogy mi az, amin érdemes változtatni a jövőben.