belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Nagymúzeum kategóriában a Skanzen lett az Év Múzeuma!

2023. június 4-én, a Ludwig Múzeumban rendezett Sokszínű múzeum című konferencián és díjátadón a nagymúzeum kategóriában a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a kismúzeum kategóriában a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum vehette át Az Év Múzeuma 2023 díjat. Az ICOM Magyarország különdíját a Tatai Német Nemzetiségi Múzeum, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a zalaegerszegi Göcseji Múzeum, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját a cigándi Bodrogközi Múzeumporta nyerte el.

Nagymúzeum kategóriában a Skanzen lett az Év Múzeuma!

fotó: magyarmuzeumok.hu

Idén 12 muzeális intézmény indult a Pulszky Társaság felhívásán, és közülük 10 felelt meg a pályázók közül azoknak a kritériumoknak, amelyek alapján viselhetik „Az Év Múzeuma 2023 jelöltje” kitüntető címet.

A Skanzen sokrétű, stratégiai alapú – többek között az egész életen át tartó, élményalapú tanulás és ismeretátadás területén végzett – példamutató, úttörő jellegű fejlesztéseiért, az Erdély tájegység létrehozásáért és működtetéséért, valamint a hazai múzeumügyet szolgáló, hosszú évek óta folytatott szakmai tudásmegosztásért nyerte el az elismerést. Az intézmény az évek során valódi társadalmi és szolgáltató múzeummá vált. A 2006-ban alapított Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, a 2009-ben létrejött Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság, a 2017 óta működő Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága, valamint a 2019-ben a Debreceni Egyetem által alapított Alkalmazott Muzeológiai Tanulmányok (kihelyezett) Tanszék a Skanzen nemzeti intézményi szerepét és státuszát kiszélesítette, nagyban emelve annak szakmai presztízsét és társadalmi beágyazottságát. 2019-ben a szentendrei Skanzen kultúrstratégiai intézménnyé vált, amely az épített, tárgyi és szellemi kulturális örökségvédelem kiemelt és elismert helyszíne.

A „kis múzeumok” kategóriájában a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum a múzeum stratégiai alapú, kiegyensúlyozott és nagyszabású fejlesztéséért és a település fejlődését és megtartó erejét támogató innovatív tevékenységéért vehette át a díjat.

 

Gratulálunk a díjazott intézményeknek!

Kapcsolódó cikkek
ÉV MÚZEUMA 2023 DÍJ NYERTESE A SKANZEN