belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Közösségek reflektorfényben

161 településen 221 programszervező közösség és intézmény közreműködésével 315 féle programmal 2023. május 8. és 14. között valósult meg a Közösségek Hete, ezúttal is a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) koordinálásában és az Országos Széchényi Könyvtár és a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. együttműködésével. A közösségi értékeket és a közösség megtartó erejét ünneplő országos rendezvénysorozat 2023-ban a Petőfi 200 Emlékévhez kapcsolódva a költőtől kölcsönzött „Egy a szív, az akarat” idézet jegyében a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiumának anyagi támogatásával jöhetett létre.

Közösségek reflektorfényben

A Cselekvő Közösségek – aktív közösségi szerepvállalás című európai uniós projekt keretében még 2017-ben indult kezdeményezésre immár hetedik alkalommal került sor. A Közösségek Hete égisze alatt ezúttal is helyi közösségek és civil szervezetek, valamint kulturális intézmények, köztük  múzeumok, könyvtárak, közművelődési intézmények szerveztek közösségépítő kulturális programokat a hét során hét különböző programtematikához kapcsolódva.

Tematikák a Petőfi 200 emlékév tükrében

A hét tematika stílszerűen egy-egy Petőfi Sándortól vett versidézet alapján kapta a nevét:

  • “Annyi kincse van hát e hazának” (korábban: Keressük értékeinket) – A tematikához kapcsolódó programok a települések értékeinek, hagyományainak feltérképezését és szélesebb körben történő megismertetését tűzték ki célként.
  • “S egy nemzet fogja megtapsolni lantom” (korábban: Alkotni öröm) – Ezek a programok a közösségi alkotásra, a közös kreatív tevékenységekre hívták a vállalkozó kedvűeket.
  • “egy közös jó van, miből Egyenlőn jár mindenkinek” (korábban: Adj esélyt) – A társadalmi esélyegyenlőséget, a befogadás és az elfogadás szellemiségét ösztönözték az ehhez kapcsolódó megmozdulások.
  • “Segíthetek-e bajodon?” (korábban: Egy szívvel, egy lélekkel) – Az önkéntes tevékenységeken alapuló, az önkéntességet bemutató és népszerűsítő programokra került sor.
  • “Zöld föld felett, kék ég alatt” (korábban: Zöld, zöldebb, legzöldebb) – A kapcsolódó programok arra vállalkoztak, hogy helyi szinten hívják fel a figyelmet a természet és környezetünk védelmére.
  • “Hogy is tudnék futni mostan?” (korábban: Mozdulj rá!) – Ennek keretében a sporthoz és mozgáshoz kapcsolódó programok zajlottak, amelyben ötvözni lehet a közösségi és kulturális elemeket a mozgással.
  • ”Üdvezellek, ifjú pályatárs!” (korábban: Tiéd a pálya!) - Az ifjúság társadalmi aktivizálására, közösségi feladatvállalására hívta fel a figyelmet.

A Közösségek Hete hivatalos honlapján és Facebook oldalán böngészhetünk a programok és képes beszámolók között: https://kozossegekhete.hu/ ; https://www.facebook.com/kozossegekhete

Az idei rendezvénysorozat részeként közösségi értékeket ünneplő versek írásra buzdító felhívás is megjelent Faragd rímbe! címmel, melyhez lájkverseny kapcsolódott. A lájkverseny nyertese Lakatos Mátyás Nem minden a pénz című alkotása lett 674 lájkkal.  A Közösségek Hete zsűrije pedig a Pacsai Rímfaragók: Hová tartozol? című versét választotta a Közösségek Hete versének.

A felhívásra beérkezett versek a Közösségek Hete honlapján tekinthetők meg.

 

Kiemelt rendezvények országszerte

Az idei év újdonságaként a hét nap során hét kiemelt múzeumi helyszínen a MOKK által működtetett országos múzeumi koordinátori hálózat tagjainak szervezésében is zajlottak izgalmas események.

A Gödöllői Királyi Kastély múzeumpedagógus csapata a fiatalokat szólította meg pályaorientációs programmal, előadással és flashmobbal.

Közösségek reflektorfényben

A pécsi Janus Pannonius Múzeumban a helyi civil közösségek és az akadállyal élőket képviselő szervezetek tagjai speciális tárlatvezetéseken vehettek részt, de kerékpáros városi túrára, a Pécsi Playback Színház improvizációs társulatának performansz bemutatójára, majd napnyugta után a reformkort életre keltő, korabeli kosztümöket felvonultató fáklyás városi sétára is sor került. Szolnokon, a Damjanich János Múzeumban az alkotás, önkifejezés került a középpontba: szavalás, színjátszó előadás, huszár hagyományőrök felvonulása és dekoratőr diákok által készített installáció idézték meg a reformkor hangulatát. A bajuszviselet kultúrtörténeti vonatkozásait és a közösségek változó szerepét bemutató előadások mellett kávékóstolás színesítette a programot.

Közösségek reflektorfényben

A debreceni Déri Múzeum az értékek megőrzésére fókuszáló programokkal csatlakozott a rendezvénysorozathoz. A Színről színre Petőfi című új időszaki kiállításban a debreceni épített örökséget körüljáró rendhagyó tárlatvezetésre, majd a cívisházak helyzetét feltáró beszélgetésre várták az érdeklődőket. Kiállításmegnyitó, kézműves workshop, fogyatékkal élő fiataloknak tartott múzeumi óra és ép diákokat megszólító érzékenyítő alkalom is gazdagította a programot.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársai és önkéntesei a Talentum Alapítvány az Önkéntesség Támogatásáért nevű szervezettel együttműködve a makói József Attila Múzeumban látogattak el és az önkéntesség témájáról folytattak baráti eszmecserét bográcsgulyás készítése közben, Petőfi bordalainak éneklése mellett.

Szombaton a Soproni Lenck-villa impozáns kertjében igazi zöld forgatag fogadta az érdeklődőket: a környezeti fenntarthatóságot középpontba állító programkavalkáddal (palántabörze, kertészeti előadások, workshopok, rímkereső játék, valamint házi termékek piaca és ruhacsere program) és kortárs elektronikus élőzenével vártak kicsiket és nagyokat. A sportos látogatók elektromos kerékpárral vagy gyalogosan fedezhetik fel Sopron reformkori látnivalóit.

 Közösségek reflektorfényben Közösségek reflektorfényben

Közösségek reflektorfényben Közösségek reflektorfényben

A Közösségek Hete zárónapján az esztergomi Duna Múzeum gyalogosan vagy kerékpárral bejárható városi sétára invitálta az érdeklődőket, a Petőfi idézeteket felvonultató állomásokon élményt gyűjthettek a résztvevők, akiket a Prímás szigetre megérkezve Petőfi irodalmi piknik, 1823 méteres futóverseny és lebomló palackposta készítő workshop várt.

Szakmai rendezvények

A szakmai közönségnek szóló eseményekre is sor került a Közösségek Hete alatt. Múzeumi tükröződés: társadalom és környezet/Museum reflection: society and environment címmel rendezte meg a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület a jubileumi, X. Országos és VI. Nemzetközi Múzeumadragógiai Konferenciát Miskolcon 2023. május 8-9-én. Az esemény a miskolci Herman Ottó Múzeum együttműködésével, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és az EPALE Magyarország Támogató Szolgálat társszervezésével valósult meg.

Bővebben:

https://mokk.skanzen.hu/20230512miskolcon-tartottak-nemzetkozi-muzeumandragogiai-konferenciat-muzeumi-tukrozodes-tarsadalom-es-kornyezet-cimmel

Közösségek reflektorfényben

Közösségi Múzeum elismerés

Az Együttható! Közösségi Múzeum díjátadón és konferencián 2023. május 11-én Tatán, a Német Nemzetiségi Múzeumban három intézmény, a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, a Pénzmúzeum és Látogatóközpont és a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum vehette át a Közösségi Múzeum elismerő címet annak elismeréseként, hogy „közösségi részvételi alapon” működnek, azaz bevonják munkájukba a helyi közösségeket, civil szervezeteket és egyéb partnereket.  Az ünnepélyes díjátadót szakmai konferencia követte, ahol bemutatkozhattak a friss díjazottak, majd world café keretében a közösségi múzeumi működést körüljáró interaktív szakmai fórumra is sor került. Az esemény hangsúlyosan kapcsolódott a Petőfi 200 emlékévhez, így Dr. Csorba László történész, a Magyar Nemzeti Múzeum volt főigazgatója Petőfi és közösségei, míg Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese Múzeumi közösségek a Petőfi 200 emlékév tükrében címmel tartott előadást.

Közösségek reflektorfényben

Kapcsolódó sajtóközleményünk:

https://mokk.skanzen.hu/20230511a-kozossegek-hete-kereteben-tatan-adtak-at-a-kozossegi-muzeum-elismero-cimeket

Bővebb információ a Közösségi Múzeum elismerésről:

https://mokk.skanzen.hu/20230301felhivas-kozossegi-muzeum-2023

A Közösségek Hete 2023 központi kommunikációjának keretében Facebook hirdetések és rádiós kampány futottak, és a különböző rendezvényhelyszíneken videófilmeket forgattunk, melyek hamarosan megtekinthetők lesznek!

Az idei jól sikerült Közösségek Hete és a hangulatot visszaadó videók alapján is reméljük, hogy egyre több közösség csatlakozik majd, akikkel jövő májusban találkozhatunk a Közösségek Hetén!