belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Most mutasd meg!

Most mutasd meg! 

 Felhívás tudománykommunikációs börzén való részvételre

 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja esemény nyitórendezvényét, a 21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitót 2023. szeptember 25-én, hétfőn a Magyar Természettudományi Múzeumban rendezi meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a házigazda intézménnyel társszervezésben.

A múzeumi tudományos eredmények látogatóbarát közvetítését a középpontba állító szakmai esemény délutánján 15.00 és 17.00 óra között tudománykommunikációs börzét szervezünk, amelyre szeretettel várjuk az ország bármely muzeális intézményéből a kollégák jelentkezését.

A börze keretében az intézmények egy-egy saját szakmai bemutatóasztalnál prezentálhatják tudományos eredményeiket élményalapú, 5-10 perces ismétlődő mini workshopok keretében. Kérjük, hogy az 5-6 főt bevonó rövid, interaktív foglalkozások az adott múzeum gyűjteményéhez kapcsolódóan egy-egy tudományos érdekesség, különleges felfedezés vagy felvillanyozó összefüggés interaktív bemutatására fókuszáljanak.

A szakmai nap vezérfonalához igazodva elsősorban természettudományos tematikájú (biológia, földrajz, matematika, fizika, mérnöki tudományok, restaurátori munka természettudományos vonatkozásai, antropológia, régészeti feltárások) mini foglalkozások szervezésére buzdítjuk a résztvevőket, de a bölcsészettudományok területéről is örömmel vesszük az ötletes és frappáns workshop témákat.

Különleges herbáriumi példányok, ősmaradványok, formás koponyák vagy korai számítógépes lyukkártyák stb. egyaránt jelenthetik az izgalmas kiindulópontot egy-egy workshop esetében. A tudomány kifejezést tágan értelmezve nem elvárás, hogy tudományos folyóiratban publikált eredményt vonultasson fel az intézmény, a kollégák által a nagyközönség számára érdekesnek tartott információk mind felhasználhatók a tervezés során.

Kérjük, hogy a workshop tervek állítsák középpontba a látogatókkal megvalósuló valódi interakciót, tehát mini kísérletbe, látványos bemutatóba, tapintható lenyomat készítésbe stb. vonják be az érdeklődőket. Mivel a Magyar Természettudományi Múzeum a rendezvény napján nyitva tart, így a kulturális terület dolgozói mellett a tágabb látogatói közönség megszólítására is lehetőség nyílik a foglalkozások keretében.

Szeretettel várjuk a muzeális intézmények jelentkezését a börzén való részvételre 2023. szeptember 20. szerdáig az alábbi linken elérhető jelentkezési lap kitöltésével:
https://forms.gle/xyhhBayH4NciG29C8

A börze programba beválogatott workshopok közreműködői ingyenesen vehetnek részt az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón. (Az Évnyitó részvételi díja várhatóan 4000 Ft lesz személyenként.) 

További információ:

Milbich Andrea,

milbich.andrea.mokk@gmail.com,

+36 30 248 0456