belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben

A Skanzen idén is különleges programokkal készül erre a hétvégére. Az Erdély tájegység központi szakrális épületében, a nyárádgálfalvi unitárius templomban istentiszteletenen és azt követően klasszikus zenei koncerten vehetnek részt az érdeklődők.

Vezetett gyalogos és biciklis túráinkon a Szabadtéri Néprajzi Múzeum többi templomát is körbejárhatják az aktív kikapcsolódást kedvelők.

A túrákon a részvétel ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük részvételi szándékát a következő linken jelezze: 
https://docs.google.com/forms/d/1wAzds9hn7XxSkvYT3jdRqUOR9_ZsGKKyOiRiMY2s1no/edit

 

Szeptember 9. szombat

11:00 Istentisztelet orgonakísérettel (Nyárádgálfalvi unitárius templom, Erdély falu)

12:00 Klasszikus zenei koncert – Csellószvit (Nyárádgálfalvi unitárius templom, Erdély falu)

Műsor: Johann Sebastian Bach: Cello Suite No. 2 in D Minor, BWV 1008: 20perc I. Prélude II. Allemande III. Courante IV. Sarabande V. Menuett I - Menuett II VI.

Gigue Cello Suite No. 3 in C Major, BWV 1009: 25perc I. Prélude II. Allemande III. Courante IV. Sarabande V. Bourrée I - Bourrée II VI. Gigue

14:00 Gyalogos templomtúra Mindennapi kenyerünk…

A búza szakrális jelentése és használata a különböző felekezetek hitéletében A búza évezredek óta az újjászületés, a meghaló-feltámadó istenek jelképe a különböző kultúrákban. A kereszténységben Krisztus szimbóluma, és ezáltal fontos szerepet kap a különböző felekezetek hitéletében.

Találkozási pont: Unitárius templom, Erdély falu

Szeptember 10. vasárnap

11:00 Bringatúra – Határtalan templomtúra: szakralitás, emlékezet, művészet, közösség, ünnep, áldás, hála, béke, ég, föld

A túra keretében nemcsak az égi és földi világot összekötő szent tereket fedezhetik fel a látogatók a Skanzenben, de a római és görög katolikus, a református és az unitárius templomok főbb jellegzetességeivel is megismerkedhetnek.

A hosszabb túrák kedvelői a múzeum területét elhagyva tovább tekerhetnek Szentendre más szakrális helyszíneire is. Az Izbégi Szent András római katolikus templomot, majd bringatúránk utolsó állomásaként a belvárosban található Blagoveštenska szerb görögkeleti templomot tekinthetik meg az érdeklődők.

Ajánljuk mindenkinek, akit érdekelnek a magyar szakrális helyszínek vagy csak kikapcsolódásra vágynak egy tematikus túra keretében.

Találkozási pont: A Skanzenben található nagy térkép előtt.

Állandó kézműves programok (Mindkét nap):

  • fakereszt készítés (Fa-háza, Dél-Dunántúl tájegységben)
  • imakönyv készítés papírból (Jánossomorjai lakóház, Kisalföld tájegységben)
  • rózsaablak készítés üvegfestéssel (Kiskedei kultúrház, Erdély faluban)

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!