belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ: 30+ Kísérleti Művészetpedagógiai Projekt

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ: 30+ Kísérleti Művészetpedagógiai Projekt

A 2019-ben indított projekt célja az volt, hogy megismertesse az álatános- és középiskolásokkal, egyetemistákkal, valamint felnőttekkel az elmúlt három évtized magyar képzőművészetét. A kurátorok az 1989 és 2020 közötti időszak minden évéből kiválasztottak egy-egy hazai művésztől egy-egy műalkotást, melyekről a korszakkal foglalkozó művészettörténészek és elméleti szakemberek egy múzeumpedagógusokkal és középiskolai tanárokkal közösen kialakított szempontrendszert figyelembevételével átfogó elemzéseket írtak.

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ: 30+ Kísérleti Művészetpedagógiai Projekt

 

A műveket a MODEM egy-két hónapra kiállította minden tárlathoz a szövegekre épülő múzeumpedagógiai, az eltérő korosztályok kompetenciáinak megfelelő feladatok tartoztak.  A koronavírus miatt 2020 tavaszától kezdetét vették az online foglalkozások is, ezzel a projekt az ország más területeire is kiterjedt.  A projekt 2022 októberében egy összefoglaló kiállítással zárult, az ehhez készült kiadvány az elemzéseket, valamint a művekhez készült feladatokat is tartalmazza. 

 

Múzeumpedagógiai Különdíjban részesült!

Laudáció

Írta: Dr. Sári Zsolt, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum általános főigazgató-helyettese, az ICOM Magyarország elnöke

A kortárs művészet nem könnyű múzeumi műfaj, a látogatóhoz való érzékeny közelebbvitelét segíti a MODEM kísérleti pedagógiai projektje, melynek keretében 1989 és 2020 közötti időszak minden évéből kiválasztottak egy kortárs magyar művésztől egy műtárgyat és aköré szerveztek pedagógiai foglalkozásokat diákoknak. Nagyszerű hálózatot alakított ki a MODEM a program kapcsán, hiszen a Ludwig Múzeum, Mélyi József és Szabics Ágnes kurátori segítsége mellett a helyi pedagógusokat, debreceni és budapesti gimnáziumokat is bevonták a projektbe.

Az intézmény reagált a COVID járványra, online formákat is kialakítottak és paradox módon, ahogy a világ bezárt a járvány alatt, a 30+ úgy vált egyre láthatóbbá és ért el egyre több embert, általános és középiskolásokat, egyetemistákat és felnőtteket is.

A 30+ lezárását a 2022. októberében nyílt kiállítás jelentette, melyen kronologikus sorrendben rendezték el a pedagógiailag is haszonsíthatónak és izgalmasnak talált műtárgyakat, úgy hogy hogy minden műalkotás mellé felragasztottak színes téglalapokat, amelyeken nagyméretű tévéken mutatták be a foglalkozásokon készült feladatmegoldásokat. A monitorok alatt pedig a foglalkozásokon résztvevők beszámolói voltak olvashatóak.

A 30+ kiteljesedése egy nagyszerű, magas színvonalú, esztétikailag is kiváló pedagógiai segédkiadvány, amely olyan általános-, középiskolai vagy egyetemi tanároknak szól, akik szívesen megismertetnék a kortárs művészetet a diákjaikkal.

A MODEM 30+ Kísérleti Művészetpedagógiai projektje a kortárs művészetet hozza közel különböző generációkhoz sokrétű eszközkészletével: workshopokkal, pedagógiai foglalkozásokkal (online és offline), kiállítással és kiadvánnyal.  Az ICOM Magyarország különdíjának odaítélésében a program nemzetközi szinten is elismert módszertana játszott óriási szerepet.