belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

ERASMUS + mobilitás: Számos eredménnyel zárult, de folytatása következik!

2024. május 31-án lezárult a Skanzen KA120-ADUfelnőtt tanulási mobilitási projekt első szakaszának megvalósítási időszaka, melyhez 244 670 euró forrást biztosított az Európai Bizottság, valamint annak Nemzeti Irodája, a Tempus Közalapítvány. A 2022-ben Erasmus-akkreditációt elnyert Szabadtéri Néprajzi Múzeum  igazgatósága, a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) koordinálásával konzorciumvezetőként vitte a programot, melyben partnerei a Budapesti Történeti Múzeum és  a  szegedi Móra Ferenc Múzeum voltak. Mindhárom intézmény igen szép számban tudta utaztatni munkatársait külföldi tanulmányutakra, tanfolyamokra és neves múzeumi szakembereket tudott meghívni Magyarországon megrendezett szakmai workshopok és egyéb rendezvények közreműködőjeként.

ERASMUS + mobilitás: Számos eredménnyel zárult, de folytatása következik!

A program keretében 153 mobilitás valósult meg, összesen 446 mobilitási napot töltöttek külföldön, illetve hazánkban a résztvevők. 117 alkalommal került sor szakmai látogatásra, 22 esetben érkeztek külföldi szakértők a három intézménybe, és a program keretében 14 féle külföldi tanfolyamon vettek részt a kedvezményezett múzeumok munkatársai.

A program megvalósításába olyan neves külföldi kulturális szereplőket és intézményeket sikerült bevonni, illetve szorosabbra fűzni velük az eddigi kapcsolatot, mint például a berlini Stiftung Humboldt Forum, a varsói NIMOZ, az írországi EVA International Biennial of Visual Art Limited, a Rijksmuseum van Oudheden, a stockholmi Stiftelsen Skansen, a dániai Den Gamle By, a brnoi Muzeum romské kultury vagy a Fondazione Museo delle Antichità Egizie di Torino. A Liszt Intézetek közül a Helsinkiben, Varsóban és Prágában működő Magyar Kulturális Központok is a fogadó intézmények sorát gazdagították.

ERASMUS + mobilitás: Számos eredménnyel zárult, de folytatása következik!
Szakmai látogatás a lengyel NIMOZ-nál Varsóban. Fotó: Kajári Gabi

A nemzetközi szakmai kapcsolatok építése, valamint a múzeumi szakemberek nyelvi, kommunikációs és interkulturális kompetenciáinak fejlesztése mellett szakmai látogatás keretében a kiállításrendezést és a múzeumpedagógiai munkát érintő külföldi múzeumi jó gyakorlatok, innovatív megoldások, infrastrukturális és módszertani fejlesztések in situ tanulmányozása mind a mobilitások célját képezte.

Az utazások változatos szakmai témák köré szerveződtek. Több utazás is kapcsolódott a környezeti fenntarthatósági témájú ismeretátadási módszerekhez, a kiállítások létrehozása mögött húzódó módszertanokhoz, a szabadtéri muzeológiai megoldásokhoz és innovatív élő interpretációs gyakorlatokhoz.

ERASMUS + mobilitás: Számos eredménnyel zárult, de folytatása következik!
Az ulmi Donauschwäbisches Zentralmuseum vezetőjével a Riverstories című kiállításban. Fotó: Kajári Gabi

Visszatérő téma volt a múzeumi kommunikáció és marketing működése, a múzeumi árbevétel és a látogatószám növelésére vonatkozó gyakorlatok, és a helyi közösségekkel kialakított társadalmi kapcsolatok kérdése is. Témaként a történelmi traumák múzeumi feldolgozásának és bemutatásának kérdésköre is markánsan jelen volt a mobilitási programok esetében. Az arnhemi Holland Szabadtéri Múzeumba (hollandul Openluchtmuseum) ellátogató csoport egyik résztvevőjétől vett idézettel szeretnénk ezt szemléltetni:

„Hollandiában jelenleg is magas a Suriname-ból áttelepült lakosság létszáma. A sokadik generációs fiatalság már nem ismeri a saját múltját, a kiállítás ebben nyújthat számukra támpontokat. A tárlat megszólítja és érzékenyíti a tágabb értelemben vett holland lakosságot is, a múlt bemutatásával szándéka szerint segítve a mai társadalomban megjelenő konfliktushelyzetek oldását is. Akik ismerik önmagukat és egymást, nincs miért haragudjanak egymásra. Ami érdekes volt, hogy bár ez a kiállítás hétvégén a családok számára is nyitva áll, de iskolásoknak csak vezetéssel látogatható. Ahogy a kiállítás kurátora mondta, szeretnék, hogy az az üzenet, amit át szeretnének adni a kiállítással, maradéktalanul eljusson a gyerekekhez.”

A mobilitási programban részt vevő múzeumi munkatársak Európa 17 országában jártak: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Finnország Franciaország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Szlovénia is az úticélok között szerepelt.

A konkrét helyszínek listája is igen impozánsnak mondható. A teljesség igénye nélkül:  Aarhus, Arnhem, Amszerdam, Barcelona, Berlin, Bokrijk, Brno, Celje, Grabovo, Hága, Helsinki, HIdelsheim, Lahti, Leiden, Marseille Prága, Limerick, Split, Stockholm, Varsó, Torino, Ulm, Utrecht.

A mobilitási program résztvevői a lehetőségek függvényében igyekeztek a környezetileg fenntarthatóbb utazási megoldásokat preferálni: 40 alkalommal vonattal, szintén 40 alkalommal autóval, 16 esetben busszal utaztak, a nagyobb távolságú utakat 57 esetben repülőre ülve abszolválták.

ERASMUS + mobilitás: Számos eredménnyel zárult, de folytatása következik!
Koordinátoraink a varsói Museum of Life in the Polish People’s Republic kiállításában. Fotó: Joó Emese

Az utakról sikerült a hazai múzeumi gyakorlatba is átültethető ötleteket hazahozni. Az országos múzeumi koordinátori hálózatot működtető MOKK által a hálózatában tevékenykedő önkénteseknek szervezett varsói tanulmányút egyik résztvevője így összegezte mindennek hozadékát:

„Nagyon sok olyan ötletet láttam, amiket saját múzeumomban is tudunk majd hasznosítani a saját kiállításaink létrehozásakor. Figyeltem, hogy a tárlatokban hogyan érvényesül a különböző korosztályoknak szóló, több szintű, több rétegű információ átadás. Erre nagyon jó példákat találtam mind a Felkelés Múzeumában, mind a Polinban. Hasznos volt a kiállítások oktatásban való hasznosításának példáit is meghallgatni, a pedagógusok képzésében, tájékoztatásában mi is tudjuk majd követni ezeket. …Az oral history gyűjtés a mi múzeumunkban is nagy figyelmet kap, jó példát mutattak a lengyel kollégák a gyűjtés anyagának kiállításban való bemutatására illetve pedagógiai hasznosítására, erről a kollégáimat tájékoztatom.”

ERASMUS + mobilitás: Számos eredménnyel zárult, de folytatása következik!A Fenntarthatóság az oktatásban – zöld és öko-életmódok bevezetése című pedagógustréning egyik múzeumi résztvevője által készített beszámoló szerint is hasznos és konkrét munícióval, adaptálható tudással tudott szolgálni a mobilitás a későbbiekre nézve:

„A képzés során kapott elméleti háttérre és a kapcsolódó természettudományos kísérletekre nem csak múzeumi programokat és ismeretátadási alkalmakat lehet építeni, mindez a saját munkatársainknak szóló belső képzések tartalmát is megalapozhatja. A természetjárás és annak feladatokon keresztül történő megismerése a múzeum tanösvényéhez és természeti környezetének felfedezéséhez is használható. Az öko-művészeti tevékenység a múzeum programjaihoz már kapcsolódik.”

 

A képzés elvégzését tanúsító oklevél átvétele, Szu Annamária Ass. Prof Ivana Restovic óraadóval

A Petőfi Kulturális Program keretében a MOKK négy vidéki helyszínen, Nagykanizsán, Tatán, Gödöllőn és Szentendrén szervezett regionális szakmai workshopot. Ezek jó alkalmat biztosítottak arra, hogy a most záruló mobilitási programban közvetlenül részt nem vevő múzeumok kollégái is részesülhessenek a külföldi jó gyakorlatokból a program keretében meghívott külföldi szakértők jóvoltából.

ERASMUS + mobilitás: Számos eredménnyel zárult, de folytatása következik!
Az ulmi Donauschwäbisches Zentralmuseum vezetője,
Szalay Tamás a tatai regionális szakmai workshopon
Fotó: Kajári Gabi

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum konzorciumvezetőként a továbbiakban is folytani fogja a programot, ugyanis a 2022-ben elnyert Erasmus-akkreditáció 2027-ig érvényes. A mobilitási program következő ütemében a Magyar Nemzeti Levéltár és a Jósa András Múzeum lesznek a Skanzen konzorciumi partnerei.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erasmus + KA120-ADUfelnőtt tanulási mobilitási programja a 2022-1-HU01-KA121-ADU-000064859 pályázat keretében valósult meg.