belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Hogyan lehet újrafogalmazni a világ egyik legnagyobb múzeumát? A téma továbbgondolásához ajánljuk ősszel induló Múzeumi vezetői ismeretek képzésünket.

A magyarhangya bemutatja: A nagy múzeum - dokumentumfilmesek szemével

A NAGY MÚZEUM egy rendhagyó, szellemes és humoros dokumentumfilm, mely által bepillanthatunk egy világhírű kulturális intézmény színfalai mögé. Johannes Holzhausen rendező és stábja több mint két éven át gyűjtött anyagot a bécsi Szépművészeti Múzeumról szóló filmhez. A kommentárok, interjúk és zene nélküli dokumentumfilm megmutatja az intézményben zajló különböző munkafolyamatokat, például azt, hogyan kell megteremteni a tökéletes helyszínt egy műtárgy bemutatásához. Az ügyvezető igazgatótól a takarítóbrigádig, a rakodómunkásoktól a művészettörténészig a múzeumban dolgozó valamennyi munkatárs ugyanannak a gépezetnek a része.

A film a napi rutintevékenységek mellett a múzeumi dolgozókra és munkájuk mikrodrámáira összpontosít. Egy restaurátor rájön, hogy az éppen vizsgált Rubens festményt többször átfestette alkotója; egy másik keményen küzd, hogy néhány pótelemmel helyreállítson egy antik csatahajó modellt; a látogatókat kiszolgáló csapat egyik tagja úgy érzi, a team munkája nem illeszkedik megfelelően a múzeum működésébe; a gyűjtemény egy idősebb vezetője a nyugdíjazásra készül; egy művészettörténész megtapasztalja egy aukció minden izgalmát és frusztrációját; a pénzügyi vezető szerint a 3-as szám túl agresszívnek tűnik az új promóciós anyagon. Mindezektől a film jóval több egy a függetlensége és versenyképessége megtartásáért küzdő kulturális intézmény portréjánál.

A NAGY MÚZEUM olyan mélyenszántó kérdéseket is érint, hogy hogyan lehet összehangolni a műtárgyak megóvását és bemutatását, illetve hogy milyen szerepet játszik a művészet a nemzeti identitás reprezentációjában, a politika és a turizmus területén.

Johannes Holzhausen korábbi filmjeiből ismert, jellegzetes stílusával óvatosan egyensúlyoz az egyedi pillanatok és az átfogó narráció között. A precíz kameramunka (Joerg Burger, Attila Boa) és a pontos vágás (Dieter Pichler) a nyugodt szemlélődés atmoszféráját teremti meg. A NAGY MÚZEUM az ideiglenességről és a mulandóságról is szól. Összekapcsolja a múzeum napi ügyvitelének praktikumát a múlttal, a Habsburg Monarchia idejébe nyúló tradíciókkal és a műtárgyak időtlenségével.

A filmet bemutatjuk 2015. november 5-én a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a HITELES HELY A MÚZEUM? címmel megrendezésre kerülő 7. Országos Múzeumpedagógiai Konferencián!

Forgalmazó: magyarhangya

forrás: www.urania-nf.hu

Előzetesért klikk ide.

Olvasson bele a film rendezőjével készült interjúba itt.

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

21

CSÜTÖRÖTÖK

eseménynaptár


  SZEP 22
  péntek
 
Szakmai nap Pécsen JÁTSZD EL….ÉS MEGÉRTED! címmel
  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben