belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A szentendrei Skanzen Alkotónapi pályázatai

Alkotó családok, családos alkotások

Hogyan olvashatnánk Az egri csillagokat, ha Gárdonyi Gézát kisfiai nem faggatják annyit a török időkről? Móra Ferenc meséi hogy születtek volna meg, ha Panka lánya nem kérlelte volna annyiszor, hogy meséljen?

A családi közeg biztonsága, meghittsége jó táptalaja az alkotásnak. Nem véletlen, hogy akiknek a családjában valaki megosztja alkotó gondolatait családtagjaival, felvállalja talentumait, ott a családtagok is bátran választják az egyéniségüket kifejező alkotó módot.

Az alkotás felelősség, önkifejezési forma, boldogságforrás.

A 18. alkalommal kiírt alkotónapi pályázatainkra mindazok pályázhatnak, akik fontosnak tartják a CSALÁDOT. Így az alkotó családok bemutatkozása vagy a családi témát feldolgozó képzőművészeti kiállítás is közösségteremtő erőt jelent majd május 1-jén, az Alkotónapon, ami idén az Anyák napja is.

„A legnagyobb hatalom az a képesség, hogy megalkossuk, amire legjobban vágyunk, és közben értéket teremtsünk mások számára.” (Tony Robbins)

I. Alkotó családok – pályázat családoknak

Jelentkezési határidő: 2016. április 8. péntek

Jelentkezési lap itt tölthető le.

Olyan családoknak szól e pályázat, akik szívesen alkotnak együtt bármilyen területen, vagy odaadó részesei valamelyik családtagjuk alkotó vagy előadói tevékenységének, legyen az építészet, képzőművészet, zene, tánc, irodalom, találmány, színjáték, cirkuszművészet, konyhaművészet vagy az emberekkel való foglalkozás.

A családi összefogással történő alkotás folyamatát, és magát a végeredményt az Alkotónapon, május 1-jén a szentendrei Skanzen Észak-magyarországi falu és Felföldi mezőváros tájegységeinek portáin, családias környezetben mutathatják be, jeleníthetik meg a vállalkozó szellemű családok, akik így egyben bepillantást is engednek életükbe.

A 9-17 óráig tartó, bemutatkozásra alkalmat kínáló programnapon életszerű helyzetekben beszélgetve, a látogatót is tevékenységre késztetve megoszthatják teremtő erejük, alkotókedvük titkát másokkal, miközben ők is jól érzik magukat.

II. Családos alkotások – egyéneknek, csoportoknak, családoknak

Beadási határidő: 2016. április 8. péntek

Jelentkezési lap itt tölthető le.

A család témaköréhez kapcsolódó, bármely képzőművészeti technikával készített alkotást várunk, melyet irodalmi mű, történelmi esemény hatására vagy saját életből vett helyzet kifejezésére készít a pályázó.

Az alábbi kategóriák szerint történik majd a művek kiállításba történő kiválasztása és díjazása.

Technikai kategóriák: akvarell, grafika, textil, vegyes (pl. kollázs, montázs, filc+ceruza),

egyéb (pl. linómetszet, viaszkaparás, üvegfestés, képregény), makett, modell, báb, kisplasztika.

Egyéni pályázók életkora szerint: óvodás, 1-4. osztályos, 5-8. osztályos, 9-12. osztályos.

Csoportos pályázók: gyermekcsoportok (2 főtől), felnőtt csoportok (2 főtől), családok.

Technikai elvárások

A kiállítótér nagysága miatt maximum A/3-as méretű, paszpartuval ellátott, sík alkotásokat, vagy 20 x 20 x 20 cm-es térbeli alkotásokat tudunk elfogadni. A kiállítás igényes megjelenítése miatt paszpartu hiányában nem áll módunkban kiállítani a művet.

Minden pályázót emléklappal jutalmazunk.

Az alkotó családok, akik a múzeumi helyszíneken bemutatkozásra jelentkeznek, valamint a zsűri által kiemelt képzőművészeti alkotók, szponzorok által felajánlott díjban részesülnek.

A jelentkezési lapok és a pályamunkák beküldendők:

Szabadtéri Néprajzi Múzeum, 2000 Szentendre, pf. 63.

Kustánné Hegyi Füstös Ilona múzeumpedagógus

E-mail: khfili@sznm.hu

Tel. 06 26/502 554; 0630/7488550

Termékeny alkotókedvet kívánok!

Szentendre, 2016. február 10.

Kustánné Hegyi Füstös Ilona

ötletgazda(g) múzeumpedagógus