belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A díjátadó beharangozójáról szóló írásunk itt érhető el.

Dupla lengyel siker az Év Európiai Múzeuma díjátadóján

2016 április 9-én San Sebastianban az Európia Múzeumi Fórum a 39. alkalommal megrendezésre kerülő ünnepélyes díjátadó gáláján nyilvánosságra hozta, hogy a legnagyobb presztízzsel bíró nemzetközi múzeumi elismerést, az Év Európai Múzeuma - European Museum of the Year Award (EMYA) - címet idén a varsói Polin. Lengyel Zsidók Történeti Múzeuma érdemelte ki.

A legegyedibb múzeumi atmoszférát, interpretációt és prezentációt teremtő, oktatási célokat és társadalmi szerepvállalást leginnovatívabb módon szolgáló, leginkább közönségvonzó múzeumnak járó elismerésért - melyet 1977-ben alapított az Európai Bizottság - legutóbb 24 országból 49 pályázó szállt versenybe.

Dupla lengyel siker az Év Európiai Múzeuma díjátadóján

Az egy évre szóló trófeát, Henry Moore The Egg című alkotását Dariusz Stola professzor, a lengyel múzeum igazgatója vehette át a spanyol gálán.

Az egykori varsói gettó közelében újonnan létesült múzeum a kezdetektől a jelenkorig a lengye zsidóság ezer éves történelmét és a helyi illetbe az európai kultúrához való hozzájárulását mutatja be.

Az Európai Múzeumi Tanács díját - Joan Miró La femme aux beaux seins című alkotását - 2016-ban szintén egy lengyel muzeális intézmény tudhatja a magáénak: a Gdańskban található Európai Szolidaritási Központ.

A lengyel Szolidaritási mozgalom egykori főhelyszínének számító gdanszki hajógyár közelében található oktatási, kutatási és akadémiai központként, levéltárként és multimédiás könyvtárként, valamint konferenciacentrumként is működő monumentális új épület számos civil szervezetnek ad otthont, egy igazi találkozási pont a történelem és a jövő számára. A pezsgő közegbe beágyazódott múzeumi részleg a demokráciára és az állampolgári öntudatra fókuszál, és igazán felemelő narratívát - az egyébként hatalom nélküli hajómunkások között kibonatkozott szolidaritás, a személyes bevonódás erejét - választott magának, melyet sikerült érzelemdúsan megjelenítenie.

A helyi közösség és önkéntesek bevonását elismerő Silletto díj idén Horvátországba került, a Vukovari Városi Múzeumhoz.

A múzeumok társadalmilag elfogadott szerepét a legszokatlanabb és legbátrabb módon megkérdőjelező múzeumnak járó Kenneth Hudson Díj pedig az amsztredami Micropiáé

Gratulálunk a nyerteseknek!