belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A Múzeumpedagógiai Nívódíj 2015-ben nyertes pályázataiból itt lehet ötleteket meríteni

A Nívódíj 2015 összes beérkezett pályázata az alábbi linken érhető el

Beharangozó: 2016- ban is lesz Múzeumpedagógiai Nívódíj!

Bár még nem kerülhetett sor a 2016-os Múzeumpedagógiai Nívódíj hivatalos kiírására, de már most érdemes kicsit fejben rákészülni erre a kihívásra.

ElismerésBeharangozó: 2016- ban is lesz Múzeumpedagógiai Nívódíj!

Nem kevés kreativitásra és innovációs készségre van szüksége a múzeumoknak ahhoz, hogy minden évben olyan múzeumpedagógiai programokat állítsanak össze, melyek egyediek, szórakoztatóak, látványosak, mégis szakmailag is magas színvonalúak és befogadhatóak a közönség számára. Minden sikeresen megvalósult múzeumpedagógiai program során a múzeumpedagógusok azonnali jutalma a látogató gyerekek kiapadhatatlan kíváncsisága, a ragyogó tekintetek és a közösen megélt élmények.

Emellett azonba 2003 óta évente sor kerül a múzeumpedagógusi munka szakmai elismerésére, sőt díjazására is, mégpedig a Múzeumpedagógiai Nívódíj formájában. A nyertes pályázatok a jelentős szakmai elismerés mellett költségtérítésben is részesülnek, melynek célja egy következő, új múzeumpedagógiai program megvalósításának elősegítése.

Az évente átadott négy díjat azon múzeumok munkatársai vehetik át, ahol kimagasló teljesítményt értek el múzeumpedagógiai kiadványaikkal, magas színvonalú programjaikkal, újító múzeumi kezdeményezéseikkel.

Pályázat

2006-tól kezdve a pályázat meghirdetésével, elbírálásával és az archiválással járó feladatokat minden évben a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) látta el, mely 2012 kivételével minden évben a Múzeumok Őszi Fesztiválját is koordinálta.

A Múzeumpedagógiai Nívódíjra pályaművet benyújtani, minden évben az előző év szeptemberétől az aktuális év júniusáig tartó időszakban megvalósított múzeumpedagógiai programmal lehet.

Elbírálás

Az eddig években a Múzeumpedagógiai Nívódíj felhívására beérkező pályázatok elbírálását szakmai zsűri végezte, melynek tagjai voltak: a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ munkatársai, a Múzeumi Koordinátori Hálózat tagjai, de képviseltették magukat az EMMI Közgyűjteményi Főosztálya, valamint a múzeumi szakmai szervezetek (Pulszky Társaság, Országos Közgyűjtemények Szövetsége, ICOM Magyar Nemzeti Bizottság és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége) is.

A pályázott programok bemutatásán a zsűri személyesen nem vett részt, hanem a MOKK részére megküldött pályázathoz kötelezően mellékelt dokumentumok (fotók, videók, írásos anyagok) alapján tájékozódott és hozta meg döntését.

Előkészületek, javaslatok

Ha muzeális intézményük rendelkezik az előző év szeptemberétől az aktuális év júniusáig tartó időszakban megvalósult programmal, amely egyedi látásmódjával, kreatív kivitelezésével, különleges szakmai összeállításával kiemelkedőnek mutatkozik, akkor érdemes minél előbb, akár már most elkezdeni gyűjteni az élménybeszámolókat, videofelvételeket, fényképeket, hogy pályázat kiírását követően egy igazán hatásos dokumentációt tudjanak benyújtani a Múzeumpedagógiai Nívódíj elnyerése érdekében.

Az eddigi tapasztalatok alapján a megfelelő program kidolgozása mellett az elbírálásnál nagy jelentőséggel bír a precíz és átlátható módon összeállított dokumentáció, ezért fontos, hogy erre elég idő jusson. Javasoljuk, hogy már az év eleji munkatervek elkészítésekor vegyék számításba a Múzeumpedagógiai Nívódíj cím elnyerésének lehetőségét, mert ez lehet az alapja a sikeres pályázatnak.

További információ

A hivatalos felhívást a honlapunkon előre láthatólag júliusban tesszük közzé! Kérjük, figyelje folyamatosan honlapunkat!

További információ és a felhívás közzétételéről közvetlen értesítés az alábbi elérhetőségen kérhető:


Balogh Enikő

e-mail cím: balogh.eniko@sznm.hu

telefon: 06 26 502 536 vagy 06 70 682 5490


Sikeres munkát és jó készülődést kívánunk!

Beharangozó: 2016- ban is lesz Múzeumpedagógiai Nívódíj!

Merítsen a megvalósult ötletekből, tekintse meg a korábbi nyertes pályázatokat!