belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Ingyenes képzés pedagógusoknak a Ferenczy Múzeumban

2013. októberétől öt alkalomból álló pedagógusképzés indul Szentendrén, melynek címe KITEKINTÉS SZENTENDRÉRŐL. XX. századi magyar művészet a szentendrei képzőművészeti gyűjtemények tükrében - múzeumi foglalkozásokra felkészítő programsorozat pedagógusoknak.

Napjaink korszerűen működő múzeumától a hagyományos tudományos gyűjtő feldolgozó és bemutató tevékenységen túl elvárják, hogy olyan tudásközpontként is működjék, amely elősegíti, hogy a benne összegyűjtött ismeretanyag hatékonyan épüljön be a magyar társadalom kulturális szövetébe.

Ebben a folyamatban nélkülözhetetlenül fontos szerepet játszik az iskola és múzeum együttműködése.
Ezért szervezz új típusú programot a Ferenczy Múzeum. Egy 30 órás foglalkozássorozatot, melynek keretében a pedagógusokat (elsősorban rajz-, irodalom- és történelem tanárokat, valamint osztályfőnököket és óvodapedagógusokat) felkészítjük a szentendrei állandó és időszakos kiállítások oktatási és nevelési célú hasznosítására.

A kezdeményezés célja, hogy intézmény egyike legyen azoknak a módszertani központoknak, ahol - gyűjtemény összetételére tekintettel – a pedagógusok útmutatást kaphatnak a XX. századi magyar képzőművészet múzeumpedagógiai feldolgozásához. A képzést minden évben egy alkalommal szeretnék elindítani, egy-egy csoportban 16 pedagógus részére.

A program olyan, a képzőművészeti gondolkodás változásait megjelenítő problémakörökre fűzi fel a sorozat egyes moduljait, amelyekhez minden esetben gyakorlati tevékenység is kapcsolódik.

A foglalkozássorozat célja:

  • hogy a pedagógusok a témát jól ismerő szakemberektől a lehető legmélyebb ismereteket szerezzék a szentendrei állandó kiállítások tartalmáról – ebben neves művészettörténészek segítenek, akik az egyetemes művészeti eredmények bemutatásától kiindulva jutnak el a szentendrei képzőművészethez.
  • hogy az ismeretekre alapozva a pedagógusok maguk is kipróbálják azokat a kreatív foglalkozásokat, melyeket diákcsoportjaik számára a múzeum biztosít;
    hogy bizonyos esetekben a pedagógusok maguk is vezethessenek hasonló foglalkozásokat;
  • hogy Szentendre és környéke (és a közeli fővárosi kerületek iskoláinak) diáksága – a programban résztvevő, a múzeumokat jól ismerő tanáraik vezetésével – rendszeresen eljárjanak a város közgyűjteményeibe gyakori és változatos múzeumfelfedező programokra.
    A foglalkozásokat minden esetben a témához kapcsolódó múzeumban fogjuk megtartani.

A képzési napok felépítése:

  • a pedagógusok a témához-, művészeti alkotáshoz kapcsolódó 3 különféle (interaktív) előadást hallgatnak meg; ezután a képzés szervezői összefoglalják az adott művészeti problémaköröket, meghatározzák a főbb elemeket és a pedagógusokkal együtt kidolgoznakk- és végrehajtanak egy diákok számára tervezett foglalkozást.


A képzés időpontjai és helyszínei:

2013. október 5. Ferenczy Múzeum (Kossuth Lajos u. 5)
2013. október 12. Barcsay Múzeum (Dumtsa Jenő u. 10.)
2013. október 19. Czóbel Múzeum (Templom tér 1.)
2013. október 26. Ámos Imre – Anna Margit Múzeum (Bogdányi u. 10.)
2013. november 9. MűvészetMalom – Modern és Kortárs Művészeti Központ (Bogdányi u. 32.)

A programot minden nap délelőtt 10 órakor kezdődnek és délután 5 óráig tartanak.

Az előadásokat neves szakemberek, képzőművészek tartják: Dr. Rockenbauer Zoltán, Dr. Bajkay Éva, Dr. Pataki Gábor, Bak Imre valamint a Ferenczy Múzeum művészettörténészei, akik egyben a kiállítóhelyek kurátorai.

A pedagógusképzés INGYENES, a szervezők azt kérik azonban, hogy csak azok jelentkezzenek, akik vállalni tudják, hogy részt vesznek minden előadáson.

A képzésről további információt, valamint jelentkezési lapot a következő helyeken kaphatnak: www.femuz.hu; kozmuvelodes@femuz.hu; Kassai Hajnal: +36-30-4655245; +26-920-990; FB: ferenczymuzeum

A képzés leírása innen tölthető le, a képzési modulok pedig innen.