belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A részletes konferenciaprogram itt, az online regisztrációs felület pedig itt érhető el.

Indul a regisztráció a IX. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciára!

A IX. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát 2017. november 8-9-én Egerben rendezi meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ a Dobó István Vármúzeum, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum társszervezésével.

A konferencia címe Irodalom és identitás - Irodalom a múzeumi terekben.

A rendezvény helyszíne Egerben, az Eszterházy Károly Egyetem díszterme (3300 Eger, Eszterházy tér 1.).

Indul a regisztráció a IX. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciára!

Az idei évben a konferencia középpontjába a Múzeumok Őszi Fesztiválja újonnan bevezetett, Irodalmi találkozások a múzeumban című tematikájához igazodva az irodalmat illetve az irodalom múzeumi jelenlétét, széles körű múzeumi felhasználását helyeztük.

A konferencián az irodalmi és nem irodalmi profilú muzeális intézményekből érkező előadók azt járják körbe, hogy a múzeumok jelenlegi gyakorlata milyen módon dolgozza fel vagy jeleníti meg kiállításaiban, múzeumi tereiben az irodalmat, mint témát, illetve hogyan használja fel, mint eszközt.

Az előadások között lesz olyan, amely arra is kitér, hogy az irodalmi profilú muzeális intézményeknek milyen egyéb társadalmi szerepe lehet, például miként járulhatnak hozzá a lokális identitás építéséhez vagy érzékeny társadalmi kérdések kibeszéléséhez.

Választ keresünk arra a kérdésre is, hogy miként lehet mindezt hasznosítani a múzeumpedagógia és a pedagógia területén, az irodalomoktatás hogyan támogatható alternatív módszerekkel, múzeumi eszközökkel, egyáltalán hányféle kapcsolódási pontja lehet egymáshoz mesének és múzeumnak.

Nézőpontot váltva arról is szó lesz, hogy a jelenkori irodalmárok hogyan reflektálnak a múzeumi tartalmakra, miként vannak jelen a múzeumi térben.

Arany János 200. és Szabó Magda 100. évfordulója apropóján kerekasztalbeszélgetést is szervezünk az irodalmi évfordulók, irodalom és emlékezet kapcsolatáról.

A két napos egri tanácskozást meglepetésekkel tűzdelt színes kísérőprogramokkal tesszük még felejthetetlenebbé.

A második napon két párhuzamosan futó szekcióban lehetőséget biztosítunk múzeumi, múzeumpedagógiai jó gyakorlatok 8-8 percben történő bemutatására az alábbi három témakörhöz kapcsolódóan:

  • Mese és múzeum
  • Múzeumpedagógia és irodalomterápia, drámapedagógia, kísérleti módszerek
  • Irodalmi kísérőprogramok a múzeumban, irodalmárok és művészek reflexiói a múzeumra

Október 20-ig várjuk az előadók jelentkezését a fenti három témához kapcsolódó jó gyakorlatok bemutatására. Erre vonatkozó részletes felhívásunk itt érhető el.

A részletes konferenciaprogram itt, az online regisztrációs felület pedig itt érhető el.

Regisztrálni legkésőbb október 31. 12 óráig lehet, amennyiben a férőhelyek előbb betelnek, a regisztráció előbb lezárulhat.