belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A téma iránt érdeklődők ingyenesen, e-learning formájában elvégezhetik az „Iskolák és múzeumok partnersége” 30 órás képzést, amely hasznos útmutatót ad a múzeumok oktatási célú hasznosításához, vagy a Tudástárból letölthetik kiadványainkat, oktatási segédanyagainkat.

Iskolák, fenntartójuk és múzeumok egy asztalnál

A kompetencia alapú oktatás számára sokkal több lehetőség rejlik a múzeumokban, mint amit ma az oktatási intézmények kihasználnak. Ezen a helyzeten szeretne változtatni a KLIK néhány tankerületi igazgatója és a MOKK több múzeumi koordinátora.

Így is lehet? Csak így lehet!

2013 tavasza egy új korszak kezdetét jelentheti: új alapokra helyeződhet a múzeumok és az iskolák kapcsolata. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) több tankerületi igazgatója és a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (MOKK) koordinátorai egy asztalhoz ültették a tankerülethez tartozó iskolák igazgatóit, képviselőit, múzeum igazgatókat és múzeumi szakembereket, hogy bemutassák számukra, miként lehet a múzeumot a leghatékonyabban bevonni a diákok kompetenciájának fejlesztésébe. A pedagógusoknak ez remek fórumot jelentett arra, hogy megoszthassák a múzeumokkal gondolataikat, velük szembeni elvárásaikat, benyújthassák „kívánságlistájukat”: milyen múzeumi foglalkozást tudnának a leghatékonyabban beépíteni a tananyagba.

A találkozók sikerét jelzi, hogy több helyen konkrét tervek születtek az együttműködés folytatására. Ilyen például, hogy a KLIK érdi Tankerület legközelebbi kihelyezett igazgatói értekezlét a százhalombattai "Matrica" Múzeumban fogja tartani, a "Matrica" Múzeum pedig kibővítette a "Minden battai gyerek jöjjön múzeumba!" mottóját a "Minden tankerületi gyerek jöjjön múzeumba" felhívással.

Bízunk benne, hogy az "első fecskék" – Százhalombatta, Hajdúszoboszló, Berettyóújfalu, Püspökladány – sorozata folytatódik, és más megyékben is egymásra találnak a MOKK múzeumi koordinátorai és a KLIK tankerület igazgatói, hiszen a múzeumok és az iskolák együttműködésén mindenki csak nyerhet.

Múzeum és kompetenciák

Az Európai Unió és a magyar közoktatás által elismert kulcskompetenciák szinte mindegyike fejleszthető egy-egy múzeumlátogatás alkalmával. A múzeumban a gyerekek szárnyakat kapnak, sokszor a zárkózottabb tanulók is megnyílnak, így pozitív irányban változhat a többi diákhoz, családjukhoz való viszonyuk is. A múzeum a tanár-diák kapcsolatot ugyancsak kedvezően alakíthatja azáltal, hogy felszabadít a feszített tantermi nyomás alól.

Nem véletlen, hogy az Európai Unió kiemelten támogatja a múzeumok oktatás területén történő szerepvállalását. Ezt segíti elő a 2008-2013 között megvalósuló "Múzeumok Mindenkinek” Program – Múzeumok oktatási – képzési szerepének erősítése – Központi módszertani fejlesztés TÁMOP-3.2.8/A-08-2008-0002, melynek keretében a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központ módszertani fejlesztésekkel, pedagógusoknak és múzeumi dolgozóknak szóló továbbképzésekkel, kiadványokkal, országos múzeumi koordinátori hálózat működtetésével támogatja az iskolák és a múzeumok együttműködését.

Nagy Magdolna


Kapornai Judit a berettyóújfalui tankerület igazgatója vitaindító előadást tart

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben