belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Magyar Természettudományi Múzeum: Testes témák - Az érzékszervek és az érzékelés

A külvilágot, környezetünket érzékszerveink által fogjuk fel. Az evolúció során hogyan alakult az érzékelés és az érzékszervek fejlődése? Vajon mi emberek vagy az állatok rendelkeznek jobb érzékszervekkel? Miben vagyunk jobbak mi, emberek és miben profibbak az állatok? Programunk résztvevőivel ezekre az izgalmas kérdésekre kerestük a válaszokat.

Múzeumpedagógiai foglalkozásunk rendhagyó módon egy rejtvényfejtő játék keretei között zajlott, ahol a rejtvények megfejtése csoportmunkában történt. Minden érzékszerv külön fejezetben jelent meg, és minden fejezet külön játékhelyszínként funkcionált. Az helyszíneken tárgybemutató, óriásmodell, érzékszervi próbák, állati példák és természetesen egy-egy rejtvény is várták a felfedező csoportokat. A rejtvények megfejtése után a csoport birtokába került az a kód, amivel az érzékelés legfontosabb elemét rejtő láda kinyitható volt. Egészen úgy, mint egy óriási szabadulószobában.

Programunkra felső tagozatos és középiskolás csoportokat valamint családokat és baráti társaságokat is vártunk. A részvételt 12 éven felüli látogatóknak ajánlottuk.

A program és a számára teret adó Testes témák kiállítás a muzeológiai és közművelődési részlegek, az ott dolgozó szakemberek együttgondolkodásának eredményeként jött létre.