belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Móra Ferenc-díjat kapott a MOKK koordinátora, Lipták Mária

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár Móra Ferenc-díjat adott át DR. CSIZMAZIÁNÉ LIPTÁK-PIKÓ MÁRIA, a szegedi Móra Ferenc Múzeum Közművelődési Osztálynak nyugalmazott osztályvezetője, a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ múzeumi koordinátora részére kiemelkedő muzeológiai tevékenysége elismeréseként.

A Móra Ferenc-díj a múzeumi területen a legnagyobb egyéni elismerés, amely azoknak a muzeológusoknak adományozható, akik kiemelkedő munkájukkal jelentősen hozzájárultak a muzeológia fejlődéséhez, szakterületükön kimagasló szakmai életutat tettek meg, a muzeális intézményekben folyó szakmai és szervezeti munka előrehaladását és sikerét meghatározó kezdeményezés irányítói, vagy a muzeális intézmények társadalmi beágyazottsága és társadalmi hasznosítása terén meghatározó eredményt értek el.

A nemzeti kulturális örökség minisztere által alapított díj ünnepélyes átadására minden évben augusztus 20-án kerül sor, és évente legfeljebb három adományozható. 2017-ben Dr. Csizmaziáné Lipták-Pikó Mária mellett Mihály Mária, a Szépművészeti Múzeum általános főigazgató-helyettese részesült Móra Ferenc - díjban.

Móra Ferenc Díjat kapott a MOKK koordinátora, Lipták Mária


Dr. Csizmaziáné Lipták Pikó Mária magyar-orosz szakos középiskolai tanár, népművelő előadó, negyven éve szolgálja a múzeumokat. 1977-től volt a szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársa (1977-85 közművelődési osztályvezető helyettes 1985-2006 osztályvezető) 2006-tól a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ múzeumi koordinátora. Meghatározó egyénisége nemcsak a szegedi, de a hazai múzeumpedagógus társadalomnak. Lipták Mária múzeumi közművelődési, ismeretterjesztő, múzeumpedagógiai tevékenysége szorosan összekapcsolódott a Móra Ferenc Múzeum muzeológiai, szakmai tevékenységével. Arra törekedett, hogy a múzeumot bekapcsolja a város kulturális vérkeringésébe.


Tevékenységei között kiemelkedő jelentőségűek a múzeumpedagógia területén végzett úttörő vállalkozásai, különösen a múzeumok használatát szorgalmazó és segítő pedagógusokat felkészítő programjai. Évtizedeken át sikeresen működtette felnőttek, majd gyermekek részére a képzőművészeti, a biológiai, a régészeti és történeti, illetve néprajzi matinék sorozatát, ahol a foglalkozásokon a kreativitás, a játékos ismeretszerzés, érzelmi azonosulás, a humor és az otthonosság voltak a gyermekek megnyerésének legfontosabb eszközei.


Múzeumi koordinátorként tapasztalataival támogatta, segítette a Móra Ferenc Múzeum és más Csongrád megyei muzeális intézmények múzeumpedagógiai tevékenységét.

Nyitott az új módszerek, trendek iránt, kritikus a megvalósítás minőségére. A hálózati munkának köszönhetően egyre több múzeum ismeri meg és követi a közelmúltban ő általa kidolgozott önkéntes nyugdíjas, önkéntes középiskolás tárlatvezetői módszert.

Az augusztus 20-án megrendezett díjátadó ünnepségre a Pesti Vigadóban került sor.


Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben