belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumi vezetőképző - tanúsítvány, egyben jogosítvány

Ünnepélyes tanúsítványátadóval zárult 2017. március 30-án a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) által 2016 őszén megszervezett Múzeumi Vezetői Ismeretek című, 120 órás akkreditált szakmai továbbképzés. Az eseményen ezúttal 12 múzeumvezető és múzeumi szakalkalmazott vehette át a képzés sikeres elvégzését igazoló tanúsítványát. Ezzel tovább nőtt azon muzeális intézményekben dolgozó szakemberek száma, akik elvégezték a 2007 óta rendszeresen megszervezett és változatlan érdeklődéssel kísért képzést, mely hiánypótlónak számít a hazai múzeumi életben.

Dr. Vígh Annamária, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztályának vezetője és dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója is köszöntötték a meghívottakat, a képzést sikeresen elvégző múzeumigazgatókat és muzeális intézményekben vezetői pozíciót betöltő szakembereket. Dr. Vígh Annamária hangsúlyozta, hogy a képzést elvégzők nem csak tanúsítványt, de jogosítványt is kaptak. A múzeumi szakág nyitott a tőlük jövő impulzusokra, rendszerszerű ötletekre, a képzés által közvetített stratégiai gondolkodáshoz igazodó javaslatokra. Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese a képzést összefoglaló értékelésében kiemelte, hogy az elkészített záródolgozatok, melyek közül kettőt publikálásra is javasoltak a bírálók, nem az íróasztalfióknak íródtak. A releváns téma, a gyakorlati hasznosíthatóság mind elvárás volt a vizsgamunkákkal szemben.

A képzést sikeresen abszolválók amellett, hogy eleget tettek a kulturális intézmények vezetőivel szemben támasztott törvényi előírásoknak (150/1992. (XI. 20.) Korm. rendelet), a múzeumi világot érintő aktuális nemzetközi trendekkel és hazai tendenciákkal frissült komplex és gyakorlatorientált tudásra is szert tehettek, hasznos ismeretségeket köthettek, tapasztalatot cserélhettek a múzeumi élet különböző szegmenseiből érkező kollégáikkal.

A négy képzési hétből álló képzés tematikájában egyebek mellett helyet kapott az eredményes irányításhoz nélkülözhetetlen kommunikációs technikák elsajátítása, a hatékony motiváció és stressz-kezelés, a különböző vezetési stílusok és módszerek gyakorlati alkalmazása, vagy a múzeumi környezetpszichológia, a múzeumok működésére vonatkozó jogi szabályozás, a vezetők számára legfontosabb jogszabályok alkalmazása, a múzeumi közbeszerzés, a múzeumot, mint költségvetési intézményt és a pályázati lehetőségeket tárgyaló előadások is.

A képzésen résztvevők közül személyes hozzászólásaikban többen is kiemelték, hogy különösen meghatározónak és hasznosnak tartották a képzés első hetében lezajlott professzionális vezetői készségfejlesztő tréninget, mely saját erősségeikre, gyenge pontjaikra is rávilágított, segített tudatosabbá, magabiztosabbá válni munkájukban, megerősítette vezetői identitásukat.

A 2016 októbere és decembere között megtartott legutóbbi képzés immár a negyedik volt a sorban, mely a „Múzeumok Mindenkinek” Program – Múzeumok oktatási és képzési szerepének erősítése – Központi módszertani fejlesztés című, TÁMOP-3.2.8/A-08-2008-0002 azonosító számú projekt 2014-ben kezdődött fenntartási időszakában, költségtérítéses formában valósult meg.

A MOKK által szervezett múzeumi vezetőképzés ezzel természetesen nem ér véget, hiszen a képzés utókövetése két éven át folyik. Ráadásul a tanúsítványátadóval megegyező időpontban zajlott a 2017. március 6-tól május 11-ig tartó Múzeumi Vezetői Ismeretek képzés második képzési hete.

Nagy Magdolna, a MOKK megbízott igazgatója zárszavában felhívta a figyelmet, hogy a 2017 februárjában indult Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú kiemelt projekt keretében 30 és 60 órás modulokból szabadon összeválogatható, 120 órás akkreditált múzeumi menedzserképzés kidolgozására is sor kerül Múzeumi menedzserképzés az esélyteremtő köznevelés szolgálatában címmel. A Múzeumi Vezetői Ismeretek folytatásának szánt képzés a projekt ideje alatt ingyenesen elvégezhető lesz, az első modulra várhatóan 2017 decemberében kerül sor.

Fotó: Bojcsuk Anna

Fotó: Bojcsuk Anna
Fotó: Bojcsuk Anna
Fotó: Bojcsuk Anna
Fotó: Bojcsuk Anna
Fotó: Bojcsuk Anna