belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumok Éjszakája 2016 nívódíj pályázatok múzeumok számára

Pályázati felhívás

Hősök, felfedezők, újítók” - Múzeumok Éjszakája 2016 nívódíj pályázatok múzeumok számára

2016-ban június 25-én rendezi meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága a Múzeumok Éjszakáját.

Idén Hősök, felfedezők, újítók” címmel hirdetjük meg a Múzeumok Éjszakája kiemelt tematikáját. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk saját értékeinkkel, és hogy büszkék legyünk azokra. Ezért esett választásunk erre a hármas témakörre. Még a legkisebb helytörténeti gyűjteményben is van egy helyi hős, vagy egy újító, esetleg felfedező, akire érdemes emlékezni, vagy újra felhívni a figyelmet. A művészet pedig időről időre megújul. Nem is gondolnánk, hány magyar újító tette le névjegyét a képző- és iparművészet asztalára. Bár a kiemelt tematika személyeket jelöl, lehetőséget ad a múzeumoknak arra is, hogy a szakterületükhöz kapcsolódó új szerzeményeiket, felfedezéseket, az új elméleteket, hőstetteket is be tudják mutatni, valamint azt is, hogy milyen folyamatok indultak útjukra az újítások által. A lehetőségek tárháza tehát nagyon színes, és bízunk benne, hogy a 2016-os kiemelt tematika is hozzájárul közös értékeinken nyugvó közösségi emlékezetünk gyarapításához.

Az eseményhez kapcsolódva az államtitkárság felkérésére a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum négy kategóriában nívódíj pályázatot hirdet.

A kiírások célja a Múzeumok Éjszakáján résztvevő múzeumok ösztönzése, hogy a kiemelt tematikához illeszkedő, megújult programkínálattal, innovatív kezdeményezésekkel és a helyi identitást és kötődést erősítő programokkal várják a látogatókat június 25-én estétől kora hajnalig. A nívódíj pályázatok ütemezése lehetővé teszi, hogy az érdeklődők már a támogatott programokkal találkozhassanak a 2016-os Múzeumok Éjszakáján, sőt közönségszavazás keretében maguk is letehessék voksukat a legjobb hősökre, felfedezőkre és újítókra.

A nívódíjak összértéke 4 millió forint, azaz a nyertes, nívódíjas pályázatok kategóriánként 1 millió forint támogatásban részesülnek, amely a pályázatban foglalt program vagy kezdeményezés megvalósítását szolgálja.

Kategóriák:

  • A múzeum hősei – a legjobb múzeumi program

  • Felfedezők az éjszakában – a legtartalmasabb vendégmarasztaló programcsomag

  • Újítóké a jövő – a kézzelfogható innováció megjelenése

  • A közönség kedvence – a zsűri által kiválasztott, kategóriánként 5 pályázat indulhat a közönségdíjért, amelynek nyerteséről közvetlen szavazással a látogatók dönthetnek.

A múzeum hősei – a legjobb múzeumi program” kiírásra olyan programokat várunk, amelyek a múzeumok küldetését és értékeit mutatják be közönségbarát módon. Így hozzájárulnak ahhoz, hogy azok a látogatók is befogadókká váljanak, akik csak ritkán látogatnak el múzeumba.

Felfedezők az éjszakában – a legtartalmasabb vendégmarasztaló programcsomag” pályázatra azokat a pályaműveket várjuk, melyek megvalósítják a Múzeumok Éjszakája nem titkolt célját; a múzeumi programok mellett a társművészetek bevonásával olyan rendezvénytársulások együttműködésében megvalósuló programcsomagok kialakítását, amelyek sokszínűségükkel akár egy hosszú hétvégére is az adott településen vagy régióban marasztalják a közönséget, így lehetőséget adva az elmélyülésre és a turisztikai szempontok érvényesülésére.

Újítóké a jövő – a kézzelfogható innováció megjelenése” – erre a kiírásra azokat a pályázatokat várjuk, amelyek újszerű eszközök bevonásával kívánják a múzeumpedagógiai és muzeológiai feladatokat ellátni mind a múzeumok éjszakáján, mind pedig a hétköznapokban.

Pályázók köre: A felhívásra a Múzeumok Éjszakán résztvevő, részvételi szándékukat a Kultúráért Felelős Államtitkárság felhívása nyomán regisztrált, muzeális működési engedéllyel rendelkező intézmények adhatnak be pályázatot. A nyertes pályázók programjai fél-fél oldal terjedelemben helyet kapnak a műsorfüzetben, és önálló rovatban a Múzeumok Éjszakája honlapján.

A szakmai zsűri tagjai: az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Magyar Turizmus Zrt., a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége által delegált képviselők.

További információk: A pályázati felhívás megtalálható a kormányzati oldalon (www.kormany.hu), a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum honlapján (www.skanzen.hu) és a további nagy múzeumszakmai portálokon.

A pályázatról további felvilágítás kérhető az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága Közgyűjteményi Főosztályán Dr. Török Petrától a 06 1 8961858-as telefonszámon vagy a petra.torok@emmi.gov.hu címen.

Beadási határidő: 2016. április 10. A közönség kedvencére június 1-12. között lehet szavazni. A nyertes nívódíjas pályázatokat bemutatjuk a Múzeumok Éjszakája bevezető sajtótájékoztatóján.

Az egyes kategóriák pályázati anyagait az alábbi címekre kérjük április 10-ig beküldeni:

A múzeum hősei: hosok-palyazat@ muzej.hu

Felfedezők az éjszakában: felfedezok-palyazat@ muzej.hu

Újítóké a jövő: ujitok-palyazat@muzej.hu

Sok sikert kívánunk a pályázathoz!

Budapest, 2016. február 24.